Waarom op vakantie gaan in de bergen goed voor je is

Waarom op vakantie gaan in de bergen goed voor je is

Voel jij je ook altijd zo ontspannen na een lange dag wandelen en vraag je je wel eens af waarom dat is? Dit zijn de redenen waarom jij je zo ontspannen voelt na een bergvakantie:

Je bent in beweging

Na een lange (werk)periode is het weer heerlijk om te bewegen in de natuur. Op je werk zit je vaak lang stil, terwijl je hersenen keihard aan het werk zijn om heel veel informatie te verwerken. Tijdens een wandeling of fietstocht door de bergen is dat andersom, je lichaam gaat aan het werk terwijl je, hersenen veel minder informatie hoeven te verwerken. Omdat je dus minder informatie hoeft te verwerken, zal je merken dat jij je gelijk meer relaxed voelt.  Ons lichaam is er nu eenmaal op gemaakt om meer te bewegen dan dat we op een gemiddelde werkdag doen en daarom is een wandelvakantie perfect om te ontspannen!


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De rust

Het geluid van de wind, vogels en kabbelende beekjes geven het ultieme gevoel van rust. Rust hoeft namelijk niet te betekenen dat je niks doet, maar jezelf verplaatsen naar een rustige omgeving, zoals in de bergen. Soms kan je uren in de bergen wandelen zonder iemand tegen te komen of harde geluiden van de stad te horen. En het is juist die afname van lawaai en andere indrukken die ervoor zorgt dat je je rustiger voelt.

Frisse berglucht

Adem in, adem uit. Niets is lekkerder dan in de ochtend die oh zo heerlijke frisse berglucht in te ademen. Omdat de lucht in de bergen zo schoon is, word je er vanzelf meer ontspannen van. Hier lees je meer over de gezonde berglucht.

Inspiratie

Wanneer je in de bergen in een rustige omgeving bevindt, zal je merken dat je snel en meer inspiratie krijgt. Dit komt omdat je in de bergen minder prikkels hebt dan in de stad, van bijvoorbeeld; reclames, grote groepen mensen en harde geluiden. En dus kan je eigen creativiteit weer op gang komen. Of het nou gaat om een nieuwe inrichting voor je tuin, je huis of een tekening of verhaal dat je nog wilde schrijven. Tip: neem dus altijd een notitieboekje mee op jouw bergvakantie, want de ideeën zullen binnenstromen!

Eén en al genieten

Het zien van alle prachtige uitzichten geeft je weer even dat gevoel hoe bijzonder het wel niet is om in de bergen te lopen en te mogen genieten van de spectaculaire uitzichten. Daardoor zal je bij bijna elke bergwandeltocht even zo’n waarderingsmomentje krijgen. En omdat je naar allemaal nieuwe dingen kijkt, zie je na thuiskomst in je eigen vertrouwde omgeving vaak ook weer meer nieuwe dingen!

Voldaan gevoel

Wanneer je de top van de berg hebt bereikt en een prachtig uitzicht ziet, of na een lange toch de berghut bereikt, of die ene mooie picknickplek aan dat bergmeer of op die alm geeft dat altijd weer een tevreden en voldaan gevoel. Dat komt omdat je een doel hebt bereikt. Welk doel dat ook is, dat voldane gevoel dat je eraan overhoudt, zal je hoofd iets meer rust geven, waardoor je alle stress even vergeet.

 

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt