tijden wegwijzers bergen

Waarom staan er op wegwijzers in de bergen tijden?

Het is je vast opgevallen. Wegwijzers in de bergen geven niet aan hoe lang je route is, maar ze vertellen de tijd die je nodig zal hebben om er te komen. Waarom?

Laten we eerst eens bekijken waarom er geen afstanden op de wegwijzers in de bergen staan. Dat zit zo: Waar in onze eigen vlakke landen de afstand van een wandeling vaak de meest bepalende factor is voor hoe lang je over een tocht doet, spelen in de bergen hele andere factoren een rol. Moet je veel klimmen, of juist dalen? En hoe steil gaat dat? Misschien moet je zelfs stukken klimmen en klauteren. Op die manier kun je kan een kilometer wandelen in de bergen veel meer tijd kosten dan in ons vlakke landje.

Wat zegt die wandeltijd?

Lang niet iedereen loopt even snel, maar wat zegt die aangegeven wandeltijd dan? Natuurlijk is die tijd slechts een indicatie van hoe lang je er over zal doen. Hoe lang je er werkelijk over doet om het traject zelf af te leggen, is afhankelijk van een heleboel factoren die de makers van het bordje onmogelijk konden voorspellen. Soms zul je sneller zijn, soms langzamer. Daarbij zijn de tijden op de borden ook nog eens gebaseerd op een wandelsnelheid bij ideale omstandigheden, en pauzes worden niet meegerekend. Ben je van plan om onderweg even goed van het uitzicht te genieten? Dan moet je die tijd uiteraard meerekenen. Maar dat mag, het is immers geen wedstrijd!

Tijdens het plannen van je tocht, kun je al rekening houden met die wandeltijden. Maar ook onderweg is het handig om goed op de tijden op de wegwijzers te letten. Bijvoorbeeld om tussendoor te controleren of het doel van je wandeling wel haalbaar is. Merk je dat je langzamer loopt dan de tijden op de wegwijzers aangeven? Dan moet je misschien je plannen bijstellen en een andere route kiezen.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.