Tekst & foto’s Karin Anema

Wandelen in Sierras de Cazorla: Spaans Natuurpark met een gouden randje

Tekst & foto’s Karin AnemaOp een steenworp afstand van de werelderfgoedsteden Ubeda, Jaén en Baeza ligt een bijzonder natuurpark. Het grootste van Spanje en toch het minst bekende: Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas. Een verrassing voor natuurliefhebbers en wandelaars. Redacteur Karin Anema verkende het park via de recentelijk opgeleverde GR 247.

Tekst & foto’s Karin Anema

Welke Spanjaard kent niet de natuurdocumentaire El hombre y la Tierra? Filmer Felix Rodríguez de la Fuente was in de jaren zeventig hét boegbeeld van de natuurdocumentaire. Met zijn reportage is het natuurbewustzijn van de Spanjaard ontwaakt. De film is deels opgenomen in de Sierra de Cazorla.

Uitvalsbasis voor wandelingen in het natuurpark, met bergketens die in hoogte variëren tussen de 300 meter en 2000 meter, is het dorp Cazorla. Aan de ene kant heb je een wijds uitzicht over ontelbare olijfbomen – de provincie Jaén heeft er 65 miljoen! Aan de andere kant heb je een panorama op de grillig gevormde bergtoppen en het middeleeuwse kasteel, een oude moslimfortificatie. Het plaatsje op de flank van een kloof is een labyrint van smalle en steile straatjes. De rivier in de diepte wordt omzoomd door gaarden met granaatappels, vijgen en druiven. In de winter is het hier stil: steeds meer huizen zijn als tweede woning in gebruik.

Oude beroepen

In het begin van mijn tocht getuigen oude graanmolens van de tijd dat de bewoners het van graan en niet van olijfolie moesten hebben. Ik laat de olijfgaarden achter me, terwijl voor mij ruige rotswanden liggen. De GR 247 maakt gebruik van historische routes. Sommige delen van het pad zijn oude cañadas: schaapsdriften waar herders hun kuddes overheen dreven. Andere delen zijn vroegere handelswegen: eeuwenlang liepen vrouwen van het ene naar het andere gehucht om goederen te ruilen. Nog weer andere stukken waren ooit bosbouwpaden. Na het kappen duwden pineros de boomstammen met stokken de rivier af. De bielzen van het spoornetwerk in Spanje komen van hier. Bovendien werd hars uit de pijnbomen gewonnen, waarmee de schepen aan de kust (Malaga, Huelva en Cádiz) waterdicht werden gemaakt. Ik sta stil bij een pijnboom met een uitgeholde, zwartgeblakerde stam. Bewoners hakken nog steeds resina en zogeheten tea (in hars gedoopte fakkels) uit de stam om vuur makkelijk aan te maken of zich ’s winters in de bergen te warmen. Vervolgens branden ze de wond in de stam dicht om rot tegen te gaan. De boom overleeft dit gebruik. Dan waren er ook nog de seceros, die pijnboompitten droogden. En ten slotte de peluseros: korstmosverzamelaars die het mos verkochten aan de parfumindustrie. Met korstmos kon de geur van het parfum vastgehouden worden. Oude beroepen, oude inheemse kennis.

Verder lezen? Het hele artikel van Karin lees je in komende Bergen Magazine. Profiteer nu van de superaanbieding! Reageer voor 2 september, dan ontvang je dit nummer op 12 september in huis.

Mis dit nummer niet!

Tekst & foto’s Karin Anema

Praktische informatie 

Sierras de Cazorla, Segura y Las Villas bestaat uit drie heel verschillende berggebieden. De Sierra de Cazorla kenmerkt zich door steile, begroeide hellingen en prachtige rotspartijen; de Sierra de Segura is een open hoogvlakte met karstgesteente; Las Villas ligt het meest geïsoleerd en is ruig.

De GR 247 is een rondwandeling van 478 kilometer lang, bestaand uit 21 etappes. Via alternatieve trajecten is de route in te korten. Wie het relaxed wil doen, loopt 1 etappe per dag, maar 2 per dag is voor sportievelingen goed mogelijk.

Vervoer

Ter plekke is een huurauto aan te raden, maar er is ook een busverbinding vanaf Malaga naar Cazorla, info www.alsa.es

Treinverbindingen vind je op www.renfe.com 

Beste periode

Maart/begin juni of september/begin oktober. ’s Zomers is het veel te heet om er te wandelen.

Slapen

Aan het begin en aan het einde van iedere etappe is accommodatie, variërend van een camping tot een parador. Vaak ook is het een opgeknapte boshut, die op een paradijselijke plekje ligt.

Eten en drinken

  • Parador de Ubeda, Ubeda.
  • El Cruce, Hornos del Segura.
  • Ruta del Segura, Santiago-Pontones.
  • Mesón Rural Leandro en Hotel Coto del Valle, Cazorla.
  • Parador de Jaén, Jaén.
  • Hotel Hacienda La Laguna, Puente del Obispo.

Onze tip

Meegaan op de transhumancia? Dat kan met herder Pedro Perez, tel. +34 689889082,

Kaarten

Editorial Alpina, Sierra de Cazorla,1:40.000, ISBN 9788480900652

Mappa GR247 Bosques de Sur, Turismo en Cazorla. Globale overzichtskaart

Leestip

Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, GR 247, Bosques del Sur, Federacion Espanola de deportes de Montana Escalada (FEDME) en de Federacion Andaluza de montanismo (FAM), 2013.

Parque Natural Sierras de Cazorla, Segura y las Villas, Cornicabra. Officiële gids van het park.

Meer weten?

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!