www.cabanedesdix.ch

Wandelen rond Cabane des Dix

www.cabanedesdix.ch In het Val d’Hérémence, ook wel Val des Dix genoemd, bevindt zich een van de grootste stuwmeren van Zwitserland, het Lac du Dix. De bijzondere naam van dit dal en het meer voert terug naar verschillende legendes.Zo zou de naam verwijzen naar een gevecht met tien Saracenen. Een meer gehoorde legende is dat de naam ontleend is aan de beruchte 'Tien': een roversbende die in vroegere tijden dood en verderf zaaide. Je kan hier diverse tochten maken in het indrukwekkende gebergte rond het stuwmeer, Zoals naar de Cabane des Dix.

Beste periodeZowel in de zomer als in de winter wordt het gebied rondom Val des Dix bezocht. In de winter is het gebied het domein van toerskiërs en winterklimmers, in de zomer zijn vooral alpinisten en wandelaars hier actief. In de herfst zijn de lager gelegen bossen getooid in prachtige herfstkleuren.

AanlooproutesCabane des Dix is in de zomer op twee manieren te bereiken: vanaf de Barrage de la Grande Dixence (3,5 uur m.b.v. de kabelbaan) en via Arolla over de Pas de Chèvres en de Glacier de Cheilon (gletsjerovergang, 3 uur). De hut is doorgaans geopend vanaf begin maart tot half mei en van half juni tot half september.

Alpiene tochtenToppen die vanaf de hut te bereiken zijn:La Luette, 3583 m (2 tot 3 uur)Mont Blanc de Cheilon, 3870 m (3,5 tot 4,5 uur)Pigne d’Arolla, 3796 m (3 tot 4 uur)Daarnaast zijn er overgangen mogelijk naar de Cabane des Vigenettes, Cabane des Aiguilles Rouges en Cabane des Chanrion.

BergreddingsdienstWalliser bergredding: telefoonnummer 144.

VervoerVliegtuig: naar Genève; trein tot Sion en bus naar Val des Dix.Trein: Sion is vanaf Genève met een rechtstreekse verbinding te bereiken. Vanaf Sion rijden bussen naar het Val des Dix en de Barrage de la Grande Dixence.Auto: de makkelijkste route naar Sion gaat via Basel, Bern en de oostoever van het meer van Genève. Vervolgens de A9 via Martigny naar Sion. Bij de afslag Sion Est rechtsaf omhoog richting Evolène en Val d’Hérémence.

KaartenLandeskarte der Schweiz Blatt 1326 (Rosablanche) en 1346 (Chanrion), 1:25.000Landeskarte der Schweiz Blatt 283 (Arolla), 1:50.000

PublicatiesClubführer Hochtouren im Wallis, vom Trient zum Nufenenpass, Hermann Biner, Schweizer Alpen Club, 2002, ISBN 9783859022041'Onderweg in het dal van 'de Tien' ', Jan van Vulpen in Bergen Magazine nr 3 2008

InternetStuwmeer en omgeving: www.grande-dixence.chCabane des Dix: www.cabanedesdix.ch Hérémence in het Val des Dix: http://www.heremence.ch/Thyon en Evolène: www.thyon-region.ch, www.evolene-region.chGidsenbureau: www.herens-montagne.ch

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-)