wat is een sneeuwdump

Wanneer spreek je van een sneeuwdump?

Wie de weerberichten voor de wintersport bijhoudt, zal vaak de term ‘sneeuwdump’ tegenkomen. Maar wat is een sneeuwdump nou eigenlijk?

Gevoelsmatig is het antwoord vrij makkelijk. Een sneeuwdump is een uitzonderlijke situatie waarin in heel weinig tijd heel veel sneeuw valt. Een zeldzame situatie zou je zeggen, maar als je de wintersportberichten leest, kom je het woord ‘sneeuwdump’ toch vaak tegen. Vaker dan je zou verwachten.

Sneeuwdump reclame?

Wanneer spreken we nou van een sneeuwdump? Wie op de websites van weerinstituten kijkt komt de term ‘sneeuwdump’ niet heel snel tegen, al sprak het KNMI tijdens de zware sneeuwval in de eerste week van januari 2019 wel van een sneeuwdump. Verder gaat de term vooral rond in wintersportkringen, waar vaak reikhalzend wordt uitgekeken naar sneeuwdumps. Een sneeuwdump zou immers betekenen dat er een flink pak sneeuw ligt. Wie internetfora en wintersportweblogs afspeurt op sneeuwdumps, zal vaak merken dat de term sneeuwdump daarom vaak gebruikt wordt in reclameboodschappen.


Wil je meer van dit soort tips? Of wil je tips voor mooie wandelingen en huttentochten? Volg ons op Facebook en schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief, dan mis je niks!


Tientallen centimeters sneeuw

Toch is er op diezelfde wintersportwebsites toch wel een zekere overeenstemming dat niet elke sneeuwbui meteen een sneeuwdump is. Hoewel een exacte definitie dus niet echt te geven is, is iedereen het er gevoelsmatig wel over eens dat een sneeuwdump staat voor minimaal tientallen centimeters sneeuw die in een enkele nacht of dag vallen. En let op, dat is dan echt het minimale. Kortom: vraag je het een echte wintersporter, dan staat een sneeuwdump écht wel voor een flink pak sneeuw dat in weinig tijd valt. Valt dezelfde hoeveelheid verspreid over een heel weekend, dan zijn we toch al snel geneigd om dat niet als een sneeuwdump te zien.

Andere termen

In wintersportberichten zal je de term sneeuwdump dus vaak tegenkomen, maar in de meer algemene en officiële weerberichten niet. Maar dat betekent niet dat ‘sneeuwdumps’ niet genoemd worden! Waar moet je op letten?

In Duitstalige weerberichten is de term Starkschneefall een term om in de gaten te houden. Die duidt aan dat er in weinig tijd veel sneeuw gaat vallen. Maar vaak gaat het ook gewoon over heftigen Schneefällen, heftige sneeuwval.

Sneeuwdump garantie op winterpret?

Hoewel we bij een sneeuwdump vaak dus wel kunnen spreken van een flink pak sneeuw. Dat is natuurlijk fijn voor sneeuwliefhebbers. Maar een sneeuwdump is niet altijd een garantie op veel winterplezier. Grote hoeveelheden sneeuw die in weinig tijd vallen, vergroten namelijk ook het risico op lawines. Zeker bij hele heftige sneeuwdumps wil het wel eens voorkomen dat zelfs pistes worden afgesloten vanwege het lawine. Of de wegen naar de pistes toe zitten dicht door de sneeuw. In die zin is een sneeuwdump niet altijd een garantie op winterpret. 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?