sneeuw alpen klimaatverandering

De sneeuw in de Alpen verandert

Sneeuw sneeuw en nog eens sneeuw. November 2019 was een ware sneeuwdump in de Alpen. Het Nederlandse KNMI onderzocht de sneeuw en testte een model om te voorspellen wat voor sneeuw er in de toekomst gaat vallen.

Sneeuw is lang niet altijd hetzelfde. Dat is voor echte wintersportkenners natuurlijk geen nieuws. Die kennen de verschillen tussen de verschillende soorten sneeuw op de berghellingen. Maar ook de sneeuw die uit de lucht komt vallen, is lang niet altijd hetzelfde. En onder de invloed van klimaatverandering, verandert die sneeuw ook.

Sneeuw en klimaatverandering

Door de klimaatverandering valt er minder sneeuw en als de sneeuw valt, is dat vaak bij gemiddeld hogere temperaturen dan vroeger. Dat heeft invloed op de samenstelling van de sneeuw. Waar sneeuw die bij lage temperaturen valt, vaak ‘droger’ is, bevat de sneeuw die je nu vaak in tegenkomt veel meer vocht. Daardoor plakt de sneeuw veel meer. Handig bij het bouwen van een sneeuwpop of een iglo, maar die vochtige plakkerige sneeuw veroorzaakt ook veel overlast.

Overlast door sneeuw

De sneeuw plakt niet alleen veel meer, maar die vochtige sneeuw is ook veel zwaarder. En dat merk je bij een flinke sneeuwdump. Het enorme gewicht van de sneeuw is een bedreiging voor daken en het kost veel moeite om de sneeuw te ruimen. Maar ook de natuur lijdt onder de sneeuw. Veel bomen kunnen de enorme sneeuwlast niet weerstaan en bezwijken onder het gewicht van de sneeuw.

“Future Weather”

Gaat dat nou vaker gebeuren? Volgens het “Future Weather”-onderzoek van het KNMI wel. Het Nederlandse weerinstituut gebruikte bij dat onderzoek het zogenaamde Harmonie-klimaatmodel. Dat model wordt ook gebruikt bij de dagelijkse weersvoorspellingen. Daarmee maakten ze een simulatie van het weer van de afgelopen tien jaar. In een tweede simulatie werd hetzelfde gedaan, maar werd bij het maken de simulatie de temperatuur met 1.5 graden Celsius verhoogd. Zo konden de onderzoekers meten hoe groot de veranderingen zijn als de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs gehaald worden.

Daaruit bleek dat zeker in de lager gelegen gebieden het aantal sneeuwdagen gaat afnemen, maar dat het verschil hoger in de bergen kleiner wordt. Op die grote hoogte wordt de totale hoeveelheid sneeuw zelfs wat groter. Maar die sneeuw is dus vochtiger, plakkeriger en zwaarder dan nu. En als de zon weer schijnt, is die plaksneeuw ook eerder gesmolten.

Meer lezen? Hier vind je het bericht van het KNMI.

Meer lezen over klimaatverandering in de bergen? In Bergen Magazine 5 van 2019 liep Simone van Velzen mee op twee alpine onderzoeksstations in de Alpen en zag de klimaatverandering van dichtbij. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer