Helikopter zorgt voor sneeuwdump in Frankrijk
In veel skigebieden draaien de sneeuwkanonnen overuren om de pistes onder een mooie dikke laag sneeuw te bedekken. Maar wat als dat niet lukt? In het Franse skigebied Luchon-Superbagnères namen ze wel heel drastische maatregelen.
In veel skigebieden draaien de sneeuwkanonnen overuren om de pistes onder een mooie dikke laag sneeuw te bedekken. Maar omdat sneeuwkanonnen lang niet altijd werken, gaan skigebieden soms over op creatieve maatregelen om de pistes te kunnen openen. Zo wordt er gewerkt aan technieken om sneeuw te bewaren voor het volgende seizoen. In het Franse skigebied Luchon-Superbagnères in de Pyreneeën kwamen ze op een ander idee: zelf sneeuw halen.
Voorjaarsvakantie belangrijk voor de skigebieden
De voorjaarsvakantie is voor veel Franse dé wintersportvakantie. Talloze Fransen gaan dan de pistes op. Als er dan geen sneeuw ligt, betekent dat een enorme financiële strop voor een skigebied. Toch zag het er naar uit dat er in Luchon-Superbagnères niet genoeg sneeuw op de pistes lag om open te kunnen. Een ramp voor het skigebied en de omgeving, waar de economie voor 60% afhankelijk is van het wintersporttoerisme.
En dus nam het skigebied drastische maatregelen. Met een helikopter werd vijftig ton sneeuw naar de pistes gevlogen. Twee uur lang vloog de helikopter met grote zakken sneeuw op en neer om de lager gelegen delen van de pistes met een mooie witte laag te bedekken.
De actie kon niet op enthousiasme rekenen van veel milieu-activisten. Die wijzen erop dat de helikoptervlucht alleen maar bijdraagt aan de oorzaak van het tekort aan sneeuw: opwarming van de aarde door uitlaatgassen. Daarmee maakt de noodgreep van het skigebied het probleem alleen maar erger.
Belangrijk voor de economie
De burgemeester van Luchon en de directeur van het skigebied wijzen er juist op dat deze actie een belangrijke impuls heeft gegeven aan de economie in het gebied. De kosten, de operatie kostte tussen de 5000 en 6000 euro, worden ruimschoots terugverdiend en dankzij de actie kunnen zo’n tachtig mensen, van lift-operators tot skileraren, en van hotel-uitbaters tot barpersoneel, aan het werk. Dat de noodoplossing niet bepaald milieuvriendelijk is, geeft de uitbater van het skigebied toe aan de Franse Huffington Post. Het is volgens hem dan ook niet de bedoeling dat de actie herhaald wordt.
Na de actie is volgens het skigebied zo’n 40% van de totale oppervlakte van de pistes geschikt om te skiën.