sportklimmen olympische spelen

Sportklimmen: de nieuwe Olympische sport

Door veel bergliefhebbers wordt er reikhalzend naar de Olympische Spelen uitgekeken. Sinds de Spelen in Tokyo van 2021 staat sportklimmen op het Olympische programma. In 2024 is het format een beetje aangepast, waardoor er nu een hele week lang wedstrijden zijn in het klimmen. 

Bij het onderdeel sportklimmen in Tokyo werden twee gouden medailles uitgereikt: een voor de mannen en een voor de vrouwen. De atleten die de gouden medaille bij het sportklimmen wilden winnen, moeten wel echte allrounders zijn, het onderdeel sportklimmen is namelijk een samenvoeging van drie verschillende klimdisciplines: boulderen, speed en lead. Overigens waren veel klimmers voorafgaand aan de Spelen niet zo blij met dit systeem. Zij vonden dat de verschillende onderdelen te veel van elkaar verschilden. Het leverde zelfs situaties op waarin speedklimmers de boulderproblemen niet aan konden - en vice versa. In Parijs werd het daarom anders aangepakt. Speeklimmen werd losgekoppeld van boulderen en leadklimmen. 

Hoe werken de sporten?

Bij speed draait het erom wie op een vijftien meter hoge muur als eerste boven is. Dit onderdeel draait vooral om kracht, techniek en bovenal explosiviteit. De beste klimmers doen er vijf tot zeven seconden over om boven te komen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Bij boulderen moeten de klimmers in vier minuten zo veel mogelijk boulderproblemen oplossen. Vanuit een vaste startpositie moeten de klimmers met twee handen de eindgreep zien te pakken. Daarbij komt heel wat kracht kijken, maar ook creativiteit en denkvermogen, want veel routes liggen niet echt voor de hand.

Lead wordt gezien als het meest ‘echte’ klimmen. Op een meer dan vijftien meter hoge muur moeten de klimmers in zes minuten zo hoog mogelijk komen. Wie in de minste tijd het hoogst komt, wint. Ook als twee klimmers de route toppen, oftewel: het hoogste punt van de muur bereiken, wordt de snelste tijd als winnaar aangewezen. Valt een klimmer eerder, dan wordt de hoogst bereikte greep als eindpunt aangehouden.

Tijdens het toernooi gaan niet alle klimmers tegelijk omhoog. Maar omdat het bij het boulderen en leadklimmen natuurlijk ook draait om het kiezen van de juiste routes, mogen de klimmers pas een paar minuten voordat ze aan de beurt zijn, de klimmuur bekijken. Anders zouden de laatsten in de rij een voordeel hebben.

Hoe ziet het competitieschema eruit?

De competitie in het sportklimmen tijdens de Olympische Spelen in Parijs begint op 5 augustus. Bij de mannen vinden de halve finales boulder en leadklimmen plaats. De vrouwen trappen later die dag af met de kwalificaties voor het speedklimmen. Op 6 augustus worden dan de halve finales boulder voor vrouwen gehouden, net als de kwalificaties voor speedklimmen bij de mannen. Op, 7 augustus zijn de medaillewedstrijden voor speedklimmen bij de vrouwen, op 8 augustus weten we wie er op dat onderdeel bij de mannen met een medaille naar huis gaat. 

De finales in het boulderen en leadklimmen bij de mannen zijn op 9 augustus, op 10 augustus worden de finales van de combinatie boulder&lead biji de vrouwen geklommen. 

Waar kun je de wedstrijden bekijken?

Zoals het er nu naar uitziet, worden de wedstrijden niet uitgezonden op de reguliere TV-zenders. Wie de wedstrijden wil bekijken moet het doen met TV-zenders die bij pakketten zitten waar je extra voor moet betalen, buitenlandse zenders, óf met livestreams. Wie dat wil, heeft overigens wel geluk. Mede dankzij het feit dat het deelnemersveld voor een groot deel uit Europeanen bestaat, hoef je niet op een raar tijdstip je bed uit. De eerste rondes beginnen rond 10.00 uur ’s ochtends. 

Meer weten? Hier vind je het deelnemersveld en kun je de resultaten bijhouden. Nederlanders doen dit jaar niet mee, maar namens België komt Hannes van Duysen in actie. 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)