sportklimmen olympische spelen

Sportklimmen: de nieuwe Olympische sport

Door veel bergliefhebbers wordt er reikhalzend naar de Olympische Spelen in Tokyo uitgekeken. Er is namelijk een nieuwe sport aan het programma toegevoegd en dat is een echte bergsport. Sportklimmen staat namelijk voor het eerst op het programma tijdens de Olympische Spelen in Tokyo.

Bij het onderdeel sportklimmen worden twee gouden medailles uitgereikt: een voor de mannen en een voor de vrouwen. De atleten die de gouden medaille bij het sportklimmen willen winnen, moeten wel echte allrounders zijn, het onderdeel sportklimmen is namelijk een samenvoeging van drie verschillende klimdisciplines: boulderen, speed en lead. Doormiddel van een puntenverdeling is er aan het einde van het toernooi een winnaar.  Hoe beter een klimmer presteert op een van de drie onderdelen, hoe minder punten hij of zij krijgt. Aan het eind van het toernooi worden de drie uitkomsten met elkaar vermenigvuldigt, wie dan het laagste aantal punten heeft, wint. Overigens waren veel klimmers voorafgaand aan de Spelen niet zo blij met dit systeem. Zij vonden dat de verschillende onderdelen te veel van elkaar verschilden. 

Hoe werken de sporten?

Bij speed draait het erom wie op een vijftien meter hoge muur als eerste boven is. Dit onderdeel draait vooral om kracht, techniek en bovenal explosiviteit. De beste klimmers doen er vijf tot zeven seconden over om boven te komen.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Bij boulderen moeten de klimmers in vier minuten zo veel mogelijk boulderproblemen oplossen. Vanuit een vaste startpositie moeten de klimmers met twee handen de eindgreep zien te pakken. Daarbij komt heel wat kracht kijken, maar ook creativiteit en denkvermogen, want veel routes liggen niet echt voor de hand.

Lead wordt gezien als het meest ‘echte’ klimmen. Op een meer dan vijftien meter hoge muur moeten de klimmers in zes minuten zo hoog mogelijk komen. Wie in de minste tijd het hoogst komt, wint. Ook als twee klimmers de route toppen, oftewel: het hoogste punt van de muur bereiken, wordt de snelste tijd als winnaar aangewezen. Valt een klimmer eerder, dan wordt de hoogst bereikte greep als eindpunt aangehouden.

Tijdens het toernooi gaan niet alle klimmers tegelijk omhoog. Maar omdat het bij het boulderen en leadklimmen natuurlijk ook draait om het kiezen van de juiste routes, mogen de klimmers pas een paar minuten voordat ze aan de beurt zijn, de klimmuur bekijken. Anders zouden de laatsten in de rij een voordeel hebben.

Hoe ziet het competitieschema eruit?

De competitie in het sportklimmen tijdens de Olympische Spelen in Tokyo begint op 3 augustus. Die dag komen de mannen in actie voor de eerste ronden. Die begint met speed, als alle klimmers geweest zijn wordt er geboulderd en afsluitend komt lead aan de beurt. Op 4 augustus zijn de dames aan de beurt, volgens hetzelfde schema.

Na de eerste ronde op 3 en 4 augustus, wordt op 5 augustus de finale voor de mannen geklommen en op 6 augustus de finale voor de vrouwen.  

Waar kun je de wedstrijden bekijken?

Zoals het er nu naar uitziet, worden de wedstrijden niet uitgezonden op de reguliere TV-uitzendingen. Wie de wedstrijden wil bekijken moet het doen met TV-zenders die bij pakketten zitten waar je extra voor moet betalen, buitenlandse zenders, óf met livestreams. Wie dat wil, heeft overigens wel geluk. Mede dankzij het feit dat het deelnemersveld voor een groot deel uit Europeanen bestaat, hoef je niet op een raar tijdstip je bed uit. De eerste rondes beginnen rond 10.00 uur ’s ochtends West-Europese tijd, de finales beginnen rond 10.30 uur. Wel jammer: er doen geen Belgische en Nederlandse atleten mee.

Meer weten? Hier vind je het deelnemersveld en kun je de resultaten bijhouden

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling