wat is het winterraum

Wat is het Winterraum?

’s Winters zijn veel berghutten dicht. De huttenwaarden sluiten alle leidingen, ramen en deuren goed af voor de winter en trekken naar het dal. Maar dat wil niet zeggen dat de hele hut ontoegankelijk is. Een aantal hutten is voorzien van een Winterraum, maar wat is dat?

’s Winters is het aantal wandelaars in de bergen klein, zeker hoog in de bergen op de steile hellingen. Voor veel berghutten betekent dat, dat ze onmogelijk op een rendabele manier open kunnen zijn. Maar in sommige gevallen is niet de hele hut dicht. Een klein deel van de hut is open voor die enkele avonturier die zich in de winterse omstandigheden in de bergen waagt. Vaak is dat maar één kamer in de kelder van de berghut: het Winterraum. 

Zelfvoorzienend

In het Winterraum vind je geen huttenwaard die je vriendelijk ontvangt. Wel vind je er een droge en relatief warme plek, waar je als dat echt hard nodig is, even kunt schuilen voor de elementen buiten. De voorzieningen in een Winterraum zijn daarom ook vaak vrij simpel. Een houtkachel, wat kookgerei, stoelen en een aantal slaapplaatsen. Eten, drinken en een goede slaapzak moet je zelf meenemen. Genoeg voor een knusse en warme overnachting, maar absoluut geen plaats voor een lange wintervakantie hoog in de bergen. 

Omdat zo’n Winterraum dus ook een belangrijke functie als schuilplaats heeft, is het Winterraum in sommige berghutten helemaal open. Je kan er dan op elk gewenst moment binnenlopen. Voor andere hutten heb je een ledenpas of sleutel nodig. Ga je een winterse tocht maken, waarbij je (mogelijk) gebruik moet maken van een Winterraum, dan is het dus verstandig om van tevoren even te checken bij welke hutten je terecht kan en hoe. Reserveren hoeft in principe niet, maar het is altijd goed om met de beheerders van de hutten te overleggen. 

Vertrouwen

Niet onbelangrijk: dat er in het Winterraum geen huttenwaar aanwezig is, betekent ook dat je alles zelf verantwoordelijk bent voor de schoonmaak. De beheerders vertrouwen erop dat alles netjes wordt achtergelaten. Beschaam dat vertrouwen dan ook niet en draag je steentje bij om ervoor te zorgen dat het Winterraum netjes blijft.  

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt