Wat maakt de Mont Ventoux zo bijzonder?

Wat maakt de Mont Ventoux zo bijzonder?

De Mont Ventoux is een berg in het zuiden van Frankrijk. De 'Ventoux' doet het hart van menig wielerliefhebber sneller kloppen, maar wat is er zo bijzonder aan deze berg?

De Mont Ventoux

De Mont Ventoux heeft een hoogte van 1912 meter. Geen hoge berg in vergelijking met de Alpen dus, maar de top van de Mont Ventoux is het hoogste punt in de streek van Provence. Daarom ook wel de Reus van Provence genoemd: hij steekt overal bovenuit én omdat de berg het hoogste punt in de wijde omgeving is, heb je al snel het gevoel dat je op een veel hogere berg staat.

Kale berg

De Mont Ventoux, of gewoon, Ventoux, staat ook bekend om de kale top. Ooit was de berg helemaal bebost, maar vanaf de middeleeuwen werden alle bossen op de berg gekapt. Het hout ging naar de scheepsbouwindustrie. In de negentiende eeuw werden de bossen op de hellingen weer aangeplant, maar rondom de top niet. Daar bleef het maanlandschap dat we kennen, bewaard. Nog altijd staat de berg ook bekend als ‘de Kale berg’. Op de top bevindt zich ook nog een weerstation en een grote zendmast.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Wielrennen op de Mont Ventoux

De Mont Ventoux is één van de meest legendarische bergen om met de fiets te beklimmen. De berg is het meest bekend om de wielerwedstrijden die hier hebben plaatsgevonden, vooral de Tour de France. De steile hellingen, de moeilijkheidsgraad en het kale ‘maanlandschap’ en de vaak straffe wind die op de berg staat, maken de beklimming een echte uitdaging. Iedere Nederlander weet wel hoe verschrikkelijk het is om te fietsen met tegenwind, helemaal op een helling.

Het beklimmen van de berg

De top van de Mont Ventoux is vanaf drie kanten te bereiken met de fiets: vanaf Bedoin, Sault en Malaucéne. Veel mensen die ervaring hebben met de berg, zeggen dat de beklimming aan de zuidkant, vanaf Bedoin, de zwaarste route is om de top te bereiken. Via de kant van Bedoin leg je een afstand af van 21,5 kilometer en dat met een gemiddeld stijgingspercentage van 7,5%.

Tommy Simpson

Op de berg staat een monument van Tommy Simpson. Hij was een Britse wielrenner die is overleden tijdens de Tour de France in 1967. Een combinatie van weinig drinken, de zware inspanning en waarschijnlijk doping werden hem tijdens de beklimming van de berg fataal.

Andere hoogtepunten uit de Tour de France

De berg is vaker het toneel geweest van spectaculaire etappes in de Tour. In 2016 maakte de Mont Ventoux voor het laatst deel uit van de Tour de France. Ook dat werd een memorabele dag waarop geletruidrager Chris Froome zelfs rennend de berg op moest.

Op 1 november 2020 werd bekend gemaakt dat in de Tour de France van 2021, de Mont Ventoux maar liefst twee keer wordt beklommen. Wielerliefhebbers verheugen zich al op weer een bijzondere etappe.

Dit artikel werd geschreven in samenwerking met BIKE explorer

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer