Weg in Kandersteg, Zwitserland

Kandersteg staat bekend als het mekka van Europa voor wat betreft ijs- en mixed klimmen (op rots en ijs klimmen met ijsbijlen en stijgijzers). In de zomer moet je voor beklimmingen in sneeuw en ijs richting het Blüemlisalpmassief. De klimgeschiedenis is hier aan het einde van de negentiende eeuw al geschreven. In die tijd waren de Frauenbalmhütte en Hohtürlihütte het uitgangspunt. Nu is vooral de Blüemlisalphütte het startpunt voor vele mooie tochten.

Wandelen
Vanaf de Blüemlisalphütte kan men veel mooie dagtochten te maken. Zoals naar de Schwarzhorn (2786 m), Bundstock (2756 m) of over de Oeschinengraat naar de Dündenhorn (2869 m). Er zijn geen al te grote hoogteverschillen, maar wel geweldige panorama’s.

De driedaagse tocht van Kandersteg naar Griesalp is ook een aanrader. Vanaf Kandersteg onder de Doldenhorn door naar de Fründenhütte, voor de eerste overnachting. Op dag twee via een smal, spannend pad langs een loodrechte wand boven de prachtige Oeschinensee. Dan via Under- en Oberbärgli naar de Blüemlisalphütte. Van hieruit op dag drie via Bundläger naar het eindpunt: Griesalp.

Vanuit Kandersteg is ook de dagtocht langs de Oeschinensee en Heuberg erg mooi. Eerst door de bossen omhoog naar Heuberg en dan boven de boomgrens verder naar Oberbärgli. In totaal ongeveer 800 meter stijgen. Via Unterbärgli en de Oeschinensee weer naar Kandersteg.

Blüemlisalphütte
Deze fraaie hut van de Schweizer Alpen Club (SAC) op 2834 meter dateert van 1947 en is in 1988 verbouwd. Het winterraum van de hut heeft twintig slaapplaatsen. De hut zelf is open van half juni tot midden september en heeft 138 slaapplaatsen. Vroeg in het seizoen ligt er vaak veel sneeuw in het bovenste deel van de route er naartoe. Behalve vanaf Kandersteg kan men de hut ook via het Kiental bereiken. Andere hutten in de omgeving zijn de Fründenhütte en Gspaltenhornhütte. Meer informatie: www.vs-wallis.ch/bern/huetverz/bluemlisalp.html

Beste tijd
Van begin juni (noordwanden) tot eind september.

Klimschool
Bergsportschool Kandersteg: www.bs-k.ch (Duits).

Camping Rendez-vous
Deze leuke camping ligt even buiten Kandersteg aan de lift naar Oeschinen. Er is een lager aanwezig, zodat je er ook zonder tent kunt overnachten. Mooi als basiskamp of startpunt.
www.camping-kandersteg.ch

Noodnummer bergredding
1414

Vervoer naar de hut
Kandersteg is goed te bereiken met de trein. Van daaruit met de lift naar Oeschinen (retour: 15 CHF). Dan in vijf uur te voet naar de Blüemlisalphütte. Via het Kiental: met de auto naar Griesalp en lopend verder.

Meer informatie
Kandersteg Tourismus: www.kandersteg.ch (ook Nederlands).
Summitpost: www.summitpost.org/bluemlisalphorn (Engels). Uitgebreide site met veel nuttige informatie en foto’s over de beschreven bergtoppen.

Kaart
Landkarte der Schweiz, 1248-Mürren, 1:25.000.

Publicaties
Plaisir Alpin, Jürg von Känel, Edition Filidor ISBN 3906087247
Bernese Oberland, selected climbs, Alpine club guide books, ISBN 0900523646
Berner Alpen, Rother, ISBN 3763324151
Bergtochten in de Zwitserse Alpen, Jolanda Linschooten, Dominicus Adventurereeks, ISBN 9789025737535

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling