Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Wijn, wandelen en lekker eten in Val di Cembra

Een mooi muurtje metselen is meesterwerk. Stel je dan eens voor dat er muren zijn die met los gestapelde stenen overeind blijven staan. Om grond van steile hellingen bruikbaar te maken, was dit in Val di Cembra in Trentino 2500 jaar geleden de enige oplossing. Zo zijn de 708 kilometer aan terrasvormige muurtjes, ‘muretti a secco’ ontstaan, waarop druivenranken welig groeien en de meest lekkere druiven voortbrengen. En je raadt het al; die druiven worden gebruikt om heerlijke wijn te maken.

Tekst en foto's: Sytske Maaijen

Naast goede wijn drinken kun je in deze regio ook lekker eten en dit alles komt op een zonnige zondag in oktober tesamen tijdens het evenement ‘Wine Trekking Gourmet’.

Op het plein van Cembra Lisignago ontvang ik mijn bewijs van deelname evenals een ‘wijntasje’. Rond mijn nek wordt een linnen tasje gehangen met daarin mijn persoonlijke wijnglas voor deze dag. Als ik op tijd terug ben, krijg ik de betaalde € 5,- borg weer terug. Ik ben benieuwd of dat gaat lukken.  

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Frisse bubbels

De wandeling is in samenwerking met sterrenchef Alessandro Gilmozzi, de VVV’s van Val di Fiemme en Piné Cembra georganiseerd. Het idee erachter is deelnemers de lokale producten in combinatie met de wijnen en de prachtige omgeving te laten ervaren. Ik was dan ook direct enthousiast toen ik werd uitgenodigd en inmiddels loop ik door het pittoreske Italiaanse dorpje naar het eerste restaurant ‘Ca’ dei Volti’ voor een ‘antipasto’.

In het kleine restaurant met gewelven wordt bij binnenkomst om mijn glas gevraagd waarin de bruisende spumante ‘Trento Doc Extra Brut’ uit 2016 wordt geschonken. Nu ben ik gek op spumante dus ik geniet met kleine slokjes van deze frisse bubbel wijn. Vervolgens wordt er gerookte zalm onder begeleiding van een wijnsoep en knapperig schuttelbrot aangeboden, een tongstrelend lekkere combinatie.

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Diverse fotogenieke hoekjes in het dorpje nodigen uit tot het maken van mooie plaatjes waarna ik met het kaartje in de hand op zoek ga naar de volgende locatie. Via een smalle steeg ontdek ik het pleintje met tafels, banken en de voor de gelegenheid gecreëerde keuken. ‘La Baita delle Fate’ is verantwoordelijk voor de ‘primo’; een risotto met geitenkaas en aardbei-druiven. Ik ontvang een glas ’708 km Bianco Cembrani Doc 2018’. Op het etiket van de fles de prachtige tekening van de gestapelde stenen muurtjes en terrassen…ze zijn er met recht trots op.

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Foliage

Na het centrum gaat de route langs een fraai kerkje, waar met passie meer wordt verteld over de plek, het gebouw en de aanwezige schilderijen. Daarna, met zicht op de Brenta Dolomieten, omlaag richting de terrassen met wijnranken. De lichtgele en rode herfsttinten (ook wel ‘foliage’ genoemd) van de druivenbladeren steken schitterend af tegen de diepblauwe hemel. Val di Cembra is één grote wijngaard maar dan wel van heel veel eigenaren. Het zijn vaak maar kleine grondstukken van zo’n 1000 m² en om dit rendabel te maken is er een ‘cooperativa’ waaraan de circa 400 wijnboeren hun oogst leveren. Ze ontvangen ook adviezen en ondersteuning via deze ‘Cembra, Cantina di Montagna’. Vinologen kijken o.a. naar de bodem en ligging om te bepalen welk druivenras waar het beste groeit. Maatwerk!

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Meesterkok

Centraal tussen de wijnranken ontdek ik de sfeervolle hut voor de ‘seconda portata’ oftewel het hoofdgerecht verzorgd door de chef-kok van ‘Vecchia Segheria’ uit Baselga di Pinè; malse kalfswang met druivenmost, ernaast zachte polenta uit Storo en een vleugje laurierpoeder. Dit gerecht vraagt om een rode wijn en dat is de ‘708 km Rosso Cembrani Doc’. Vol van smaak met de Lagrein en Schiave druif waarover de chef met passie vertelt.

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Liggend op het gras geniet ik van deze zalige middag en luister naar het gekeuvel van de andere deelnemers en spelende kinderen. De tijd staat even stil….tot ik aan het dessert van de chef Alessandro Gilmozzi van restaurant ‘El Molin’ denk. Mijn nieuwsgierigheid wordt beloond. De chef vertelt over de combinatie van niet te gare pasta die in Riesling is gekookt, crème van gezoete kastanjes, zoete melkmousse, knapperige crumble, een gel van riesling en een paar geheime details. Niets aan toe te voegen... hij is de meesterkok.

Uiteraard ben ik te laat om het wijnglas in te leveren maar dat is geen straf. Het fraaie glas staat nu in mijn kast en wordt regelmatig met een goede Cembra wijn gevuld.  

Wine Trekking Gourmet 2023: 7 oktober – reserveren kan hier!

Wine Trekking Gourmet Val di Cembra

Meer weten?

Val di Fiemme en Val di Cembra liggen ten noordoosten van Trento. Waarbij de eerste een panorama van de Dolomieten, het Lagoraigebergte en de Catinaccio heeft, is Val di Cembra heuvelachtiger en wordt gekenmerkt door diepgroene bossen en hellingen vol wijngaarden. De 708 km aan gestapelde muurtjes staan op de Unesco Werelderfgoedlijst.

Vervoer

  • Trento is goed met de trein te bereiken.
  • Val di Cembra en Val di FIemme zijn bereikbaar met de bus.

Beste periode?

  • Trento het gehele jaar.
  • Val di Cembra van het vroege voorjaar tot de late herfst.

Kaarten

De route is in en rond Cembra Lisignano in Val di Cembra. Tijdens het evenement wordt er een kaartje aangeboden met de te volgen route.

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.