Home » Vakantietip
wandelroute val di sole

Kaas proeven, koeien kijken en lekker wandelen in Val di Sole

Tijdens een bergwandeling kom je regelmatig koeien tegen die genieten van het malse gras en de bergbloemetjes. Wellicht vraag je je dan af waar ze gemolken worden of waar ze verblijven? In Italië zijn dit de ‘malghe’ oftewel de bergboerderijen waar de boeren in juni naar toe trekken met het vee om vervolgens in september of oktober weer terug te keren naar het dal.

Giro delle malghe - zo’n 600 hoogtemeters en 4 uur wandelen.

Lekkers en moois in Val di Rabbi

In Val di Sole, regio Trentino, zijn er gelukkig talrijke bergboerderijen die in het late voorjaar hun luiken openen. De meeste bieden ook eten en drinken aan als welkome aanvulling op de verkoop van kaas, boter , ricotta en meer. Een prachtig rondje langs bergboerderijen vindt je in Val di Rabbi, een suggestief zijdal in het hart van natuurpark Stelvio. De rivier Rabbies slingert er omlaag omgeven door het groen van weides en bossen en talrijke diersoorten.  

wandelroute val di sole

Rondje langs bergboerderijen

Het vertrekpunt is in het dorpje Piazzola bij de parkeerplaats Cavallar (1.450 m). Vanaf hier loopt een bospad geleidelijk omhoog tussen de kaarsrechte lariksen door met daartussen de open weides van de boerderijen. De eerst is ‘malga Artisè – Tersolasa’ (1.894 m). Vanaf hier geniet je direct van het fraaie panorama op Val di Rabbi en de omringende bergwereld. Daarna start het smallere wandelpad, zonder grote stijging naar ‘malga Cespedè-Samocleva. Vanaf hier kun je kiezen of je naar de ‘Malga Paludè Alta’ (2.021 m)  of ‘Malga Paludè Bassa’ (1.835 m) loopt. De eerste is omhoog via de bergrug tot de weidse vallei van het bergmeer Corvo met een wijds uitzicht op de Dolomieten in de verte en Val di Rabbi. De lagere boerderij bereik je daarna via een oud muilezelpad. Een andere optie: vanaf Cespedè loop je direct via het bospad naar de lager gelegen bergboerderij waarna je weer terug naar het startpunt wandelt.

Tip: sla de hangbrug over waterval Ragaiolo niet over – parkeren bij Plan

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)