Zo heb je een goede nachtrust in een berghut
In een berghut slapen is natuurlijk heerlijk. Je hebt de prachtige omgeving en het mooie interieur, en natuurlijk gezellige mensen om je heen. Maar wat nou als die gezellige buren keihard snurken, of ’s avonds laat nog kletsend rondlopen? Hoe kom je dan nog aan je nachtrust? Met deze tips slaap jij als een roosje in de berghut!
Zorg ervoor dat je de weg kent
Het zal je maar gebeuren dat je ’s nachts heel nodig naar de wc moet. Weet je dan waar dat is en zo ja, weet je dan ook hoe je er in het donker komt? De zoektocht naar een WC in het donker is soms best lastig. Zeker in een volle berghut. Na zo'n zoektocht ben je vaak klaarwakker, en met een beetje pech ben je niet de enige die dat is. Niet fijn.
Ga daarom bij aankomst al op zoek naar het toilet, zodat weet je in ieder geval al waar die is. Hou daarnaast ’s nachts een klein zak- of hoofdlampje bij de hand, zodat je die makkelijk kan pakken. Met een beetje licht loop je in het donker niet overal tegenaan. Tip: zorg voor een rood kleurfilter op je lamp, dan stoor je de andere slapers in je kamer minder.
Het voor het kiezen hebben
Bij sommige hutten krijg je geen vast bed aangeboden, maar moet je in je kamer zelf een plekje zoeken. Dan is het handig om snel na je aankomst op zoek te gaan naar een goed bed voordat je met het slechtste bed zit opgeschept, zoals het bed naast de deur. Om te laten zien dat jij gebruik gaat maken van dit bed, rol je zo makkelijk als het is gewoon een slaapzak uit en eventueel leg je ook rugzak erop.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
Slaap met oordopjes
Wanneer je gaat overnachten in een berghut moet je altijd wat standaard dingen meebrengen, één van die dingen zijn oordopjes. Je weet namelijk nooit wie er bij jou op de kamer ligt. Een paar flinke snurkers kunnen je nachtrust behoorlijk bederven. En als die er niet zijn, kan het geluid ook van buiten komen. Een roepende uil, klingelende koebellen of het geluid van de wind om de hut klinken eerst heel romantisch, maar na een tijdje…. Met goede oordopjes vallen je ogen zo dicht.
Laat je bergschoenen in het hok
Bijna elke berghut beschikt over een apart hok of een kast voor je bergschoenen. Dit is onder andere om te voorkomen dat er overal vieze modderafdrukken in de hut staan, maar het scheelt ook wat luchtjes! Want nog een groot voordeel is dat je al die zweterige bergschoenen niet in je slaapruimte staan én dat je bergschoenen in het hok goed kunnen drogen. Maar verwacht nu niet dat de ruimte waarin je slaapt naar een frisse alpenweide ruikt, want veel mensen hebben nog wel hun sokken aan.
Berg je spullen netjes op
Zorg ervoor dat je op je kamer je spullen netjes opruimt. In een stille berghut klinkt een slaperige bergwandelaar die over een set wandelstokken struikelt, alsof er een straaljager laag overvliegt. Zorg ervoor dat je je spullen netjes en compact opbergt. Let bij wandelstokken er ook op dat je ze zo opbergt dat ze niet per ongeluk om kunnen vallen.
Hou rekening met de anderen
Het is belangrijk dat je in een berghut rekening houdt met de anderen. Er zijn namelijk heel wat bergwandelaars die een meerdaagse tocht maken en die hun slaap goed kunnen gebruiken. Wanneer jij rekening houdt met anderen doen ze dat ook voor jou. Samen helpen we elkaar aan een fijne nachtrust dus!
Telefoon uit!
In een berghut heb je niet altijd goed bereik. Het kan wel eens gebeuren dat je telefoon overdag of ’s avonds de grootste moeite heeft om contact te maken met een antenne, maar ’s nachts een prima verbinding heeft. En dan komen al die gemiste appjes, instagrammeldingen en andere berichten alsnog binnen. Als je geluid dan nog aan staat, is ook de hele kamer wakker. En zet 'm niet alleen op trillen. Een telefoon die op een houten kastje, -vloer of bedframe ligt te trillen, maakt alsnog een hels kabaal. Telefoon uit dus.
Heb je je telefoon als wekker nodig, omdat je bijvoorbeeld vroeg moet, overleg dat dan even met je kamergenoten.