De mooiste skigebieden in de Spaanse bergen

De Spaanse skigebieden zijn te vinden in Asturias, Cantabria, Galicië, Castilla y Léon, La Rioja, Catalunya, Aragón, Comunidad de Madrid en Andalucía. Men verwacht voldoende sneeuw, maar anders kunnen de sneeuwkanonnen bijspringen.

In Spanje zijn 34 skigebieden te vinden verdeelt over de eerder genoemde deelstaten. De meeste pistes liggen in de Pyreneeën, te weten in Aragón (Huesca) en Catalunya (Llerida). Maar de meest spectaculaire is misschien wel de Sierra Nevada in Granada: skiën met uitzicht op de zee en Afrika en op slechts een uurtje van de stranden.

De  Spaanse skigebieden hebben samen 1.011 kilometer aan pistes en 116 kilometer aan langlaufpistes. De skigebieden Baqueira/Beret, Candanchú en Valdesquí hebben hun pistes uitgebreid en andere skigebieden hebben flink geïnvesteerd in nieuwe skiliften. Een van de grootste skigebieden in Spanje is Formigal, daarbij wordt niet gekeken naar Andorra wat geen Spanje is. Bekijk hier een kaart van de skigebieden in Spanje

De bekendste skigebieden in Spanje zijn:

Formigal

Gelegen in de Pyreneeën van Aragón op de grens met Frankrijk ligt Formigal, onderdeel van Aramon. Hier is 100 kilometer aan pistes te vinden onderverdeeld in Groen (6), Blauw (18), Rood (30) en Zwart (28). Het hoogste punt ligt op 2.250 meter wat te bereiken is met een van de 25 liften. Het plaatsje Formigal en het nabijgelegen Sallent de Gallego zijn gezellige dorpjes waar heerlijk gegeten kan worden, en dat is belangrijk na een dagje intensief skiën. 

Astún

Tevens gelegen in de Pyreneeën van Aragón en veel kleiner, maar wellicht gezelliger, dan Formigal. In totaal ligt er in Astún 39 kilometer aan pistes te vinden met Groene (3), Blauwe (14), Rode (22) en Zwarte (9) pistes. De 13 liften gaan naar de maximale hoogte van 2.300 meter.

Candanchú

Net naast Astún ligt Candanchú met 74 kilometer aan pistes in de Pyreneeën van de deelstaat Aragón. De Groene (10), Blauwe (12), Rode (18) en Zwarte (5) pistes zijn te bereiken met 23 liften tot maximale hoogtes van 2.400 meter. Naast skipistes heeft Candanchú ook 5 langlaufgebieden die de moeite waard zijn. 

Cerler

Cerler behoort, net zoals Formigal, Javalambre, Panticosa en Valdelinares toe aan de Aramon groep. Hier kan men skiën op 71 kilometer aan Groene (8), Blauwe (16), Rode (21) en Zwarte (5) pistes die tot maximaal 2.630 meter hoog gaan en te bereiken zijn met 18 liften. 

Baqueira Beret

Baqueira Beret ligt in de Catalaanse Pyreneeën in het mooie natuurgebied Valle de Arán. Baqueira Beret heeft 104 kilometer aan skipistes verdeeld over Groene (4), Blauwe (36), Rode (26) en Zwarte (6) pistes die verbonden zijn door middel van 33 liften in totaal. Hoogste punt ligt op 2.510 meter en het laagste punt op 1.500 meter. Dit skigebied staat in Spanje bekend als het gebied waar de Koning Juan Carlos I altijd met zijn familie komt skiën. Dit heeft tot gevolg dat vele andere Spaanse bekendheden en politici tevens de pistes in Baqueira Beret komen gebruiken. 

Boí Taüll Resort

Het Catalaanse skistation Boí Taüll Resort bevindt zich tevens in de Pyreneeën en heeft 44 kilometer aan skipistes verdeeld over Groene (9), Blauwe (5), Rode (27) en Zwarte (8) met een maximale hoogte van 2.751 meter. Er zijn in totaal 16 skiliften te vinden in Boí Taüll die vanaf het laagste deel op 2.020 meter de skiërs naar boven brengen. 

La Molina

La Molina is een ander Catalaans skiresort met 53 kilometer aan pistes om te skiën. Er zijn Groene (11), Blauwe (13), Rode (15) en Zwarte (6) pistes te vinden die vanaf 1.700 meter tot maximaal 2.445 meter gaan. In totaal zijn er 16 liften die de skiërs naar boven brengen. 

Cetursa in de Sierra Nevada

Een van Spanje's spectaculairste skigebieden is Cetursa in de Sierra Nevada nabij Granada, jawel in Zuid Spanje (daar waar de zon altijd schijnt). Het uitzicht vanaf de pistes over de straat van Gibraltar naar het Afrikaanse continent zijn spectaculair, zeker op heldere dagen. Mocht je geen zin meer hebben in de skispistes, dan sta je binnen een uur op het strand van de Costa Tropical of binnen 30 minuten bij het Alhambra in Granada. In totaal zijn er 87 kilometer aan pistes verdeeld over Groene (10), Blauwe (35), Rode (36) en Zwarte (5) pistes. Maximale hoogte is 3.300 meter terwijl de minimale hoogte op 2.100 meter ligt. In totaal heeft het gebied 33 liften. 

Skigebieden Madrid

Nabij de hoofdstad van Spanje, Madrid, zijn in het Sistema Central ook twee skigebieden te vinden. Groot zijn ze niet, maar wel mooi en zeker tijdens de weekenden en op feestdagen druk bezocht. Nabij Salamanca ligt het skigebied van de Sierra de Béjar, La Covatilla. In totaal zijn hier 19 kilometer aan piste te vinden verdeeld over Groene (3), Blauwe (8 en Rode (8) pistes (geen Zwarte dus).

Op de grens tussen de provincies Segovia en Madrid ligt Navacerrada die met zijn 10 kilometer aan pistes klein te noemen is. Toch zijn hier Groene (2), Blauwe (7), Rode (3) en Zwarte (2) pistes te vinden die met 8 liften bereikt kunnen worden. La Pinilla ligt in de Sierra de Ayllón nabij de deelstaat Catsilla y Léon. In totaal zijn hier 20 kilometer aan pistes te vinden waarvan Groene (4), Blauwe (7), Rode (13) en geen Zwarte. Er zijn tevens 13 liften die tot 2.273 meter hoogte gaan. In Madrid ligt tevens het enige indoor Snowcenter van Spanje (en grootste van Europa), Madrid SnowZone met 350 meter aan pistes.

Meer informatie over de skigebieden is te vinden op de pagina www.esquiweb.com (in het Spaans maar met Google te vertalen naar het Nederlands) 

Bron: spanjevandaag.com

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?