Hanwag Tatra Light GTX

TATRA LIGHT LADY GTX De missing link

Soms heb je van die bergwandelschoenen waar je met weemoed aan terugdenkt, van die lekkere stappers die als het ware voor je gemaakt zijn. Voor mij waren dat – destijds heel hip – paarse schoe­nen van Dolomite, gekocht in een Italiaans bergdorp in de berg­sportwinkel van een lokale grootheid. Zo’n kleine, tanige man met onderzoekende ogen. Met die dingen aan mijn voeten kon ik alles aan: gras en gruis, blokkenterrein en sneeuwhellingen. Maar aan alles komt een eind.

Daarna kwamen mooie leren schoenen van Hanwag, de voorlopers van de Tatra, met zo’n lekkere inkeping voor de achillespees, want dat was een wat minder punt aan die paarse dingen. Geschikter ook voor het stevigere werk met flinke bepak­king, maar wel zwaarder. Maar ook die zijn inmiddels aan hun nada­gen begonnen. En mijn kekke D-schoenen zijn nogal overdreven voor menig bergwandeling. En toen kwam daar opeens het verzoek binnen om de nieuwe Hanwag Tatra Light te gaan beproeven, een buitenkans voor het betere oriën­teerwerk. “Voor wandelingen met lichte bepakking” stond er op de Hanwagsite, dus zijn ze meegegaan op mijn vierdaagse reportagereis over de Jura Höhenweg.

Dit zijn ze!, dacht ik na dag één, mijn nieuwe ‘paarse’ stiefels, de mis­sing link! De Tatra Lights GTX wegen niks (een paar weegt maar 1000 gram!), hebben diezelfde peessparende inkeping in het enkelmanchet en zijn waterdicht gevoerd met gore-tex. En ik stond als een huis op die nieuwe Integral Light-zool van Vibram met z’n afwijkende pro­fiel. Geen geroetsj op steile gruispaadjes, nat of droog. Kortom een per­fecte allround B-trekkingschoen en wat mij betreft geschikt voor wel meer dan lichte tochten. Heb ik dan helemaal niets te mekkeren over de Tatra Light GTX? Vooruit dan maar: de flapjes die de tong aan de schacht verbin­den hadden van mij wat zachter gekund. Maar als ik ze een beetje naar buiten vouw in plaats van netjes naar binnen, dan voel ik daar helemaal niets meer van. Dit zijn blij­vertjes. (Marcia van Bijnen)

De Tatra Light Lady GTX is verkrijgbaar in 3 (niet erg flit­sende) kleurcombinaties. 

Adviesprijs: € 229,– 

 

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?