Haglofs Ecoproof review

Uitgeprobeerd: HAGLÖFS ECO PROOF JACKET

Steeds meer buitensportmerken stappen over op een milieuvriendelijke lijn van producten. Haglöfs komt met het Eco Proof Jacket, gebouwd rond het ethos ‘hergebruik is beter dan vervangen’. Ecoproof is een gerecycled, winddicht en ademend jack, bedoeld voor meerdaagse trektochten. Redacteur Peter Strookman nam hem mee naar Schiermonnikoog en probeerde hem in het veld uit. 

Op het eerste gezicht

Voordat ik de jas aantrek vouw ik hem uit. Hij oogt stoer. Hij voelt wat stugger en ook steviger aan dan een gemiddelde jas. Hij glimt ook niet, iets wat je bij veel buitensportjasjes wel ziet. Dit is ongetwijfeld het gevolg van het gebruik van het (recyclede) polyester. Als ik hem aantrek, zit hij meteen goed. De jas heeft een strakke snit. Wat opvalt als ik de jas dicht rits, is dat de rits golft, waardoor de voorkant meteen een beetje opbolt. Dat heb ik vaker gezien bij jassen, en dat is jammer. Je ziet er gelijk ‘buikiger’ uit dan je bent. De capuchon sluit goed om het hoofd.

Het enige wat ik zelf altijd prettig vind is een binnenzak. Die ontbreekt op de jas. Zakken zijn op de jas genaaid en zijn met drukknopen te openen. Dit is klassiek, maar past bij de gedachte achter de jas. De jas kent een minimalistisch ontwerp.

Waterdicht

In regen doet de jas wat hij moet doen. De druppels parelen perfect van de jas af. Het jack is voorzien van een fluorocarbonvrije, waterafstotende coating die niet in natuur achterblijft als je in de regen loopt. Bovendien heeft hij een Bluesignlogo, wat ervoor garant staat dat er geen schadelijke chemicaliën in het product zitten of bij het productieproces vrijgekomen zijn. Dat geeft een fijn gevoel. Gaat er iets stuk, dan is dat uitstekend te repareren. Het idee is dat je bijvoorbeeld makkelijk een vervangende rits op het jack kunt (laten) zetten.

Repareren of vervangen

Om te voorkomen dat daardoor de waterdichtheid komt te vervallen, heeft Haglöfs hem op een losse zoom genaaid. Als ik Haglöfs bel om te vragen of je de jas terug kunt sturen als je hem gebruikt hebt, is het antwoord “jazeker”. Maar dat is niet de gedachte: de bedoeling is dat je hem tot in lengte van dagen draagt. En dat is in het huidige tijdsgewricht een welkom en duurzaam vooruitzicht.  

Meer inspiratie

Uitrusting: 

Merk: 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95)