Home » Vakantietip
bergvakantie Italiaanse kust

4 tips om te genieten van de bergen en de zee tijdens een vakantie

Wie denkt aan een vakantie aan de kust, denkt waarschijnlijk eerder aan een strandvakantie dan aan een bergvakantie. Maar, think again! Als je wil genieten van een vakantie met strand én bergen, vind je makkelijk een leuke camping in Italië die een perfecte uitvalsbasis kan zijn voor een vakantie waarbij je kan genieten van de bergen én de zee. 

Bij bergen in Italië denk je al snel aan het noorden van het land, waar de besneeuwde toppen van de Alpen de horizon bepalen. Maar ook in de rest van het land vind je bergen. Sterker nog: zo’n 70% van het land is als bergachtig te beschrijven, met heuvels en bergen die voor het grootste deel boven de zevenhonderd meter uit steken. Kortom, als liefhebber van berg- én strandvakanties ben je in Italië al snel op je plek. 

Tussen de Alpen en de zee

Zulke plekken vind je al in Noord-Italië, waar de bergen tot vlak bij de kust van de Adriatische Zee komen. De campings in die regio zijn een goede uitvalsbasis voor wie wil genieten van zee en strand én om cultuur te snuiven in prachtige steden als Venetië, Triëst en Udine. Met geluk kun je bij helder weer aan de noordelijke horizon de bergen zien liggen, al zijn die wellicht wat ver rijden. Toch zit je hier als liefhebber van grillige rotswanden prima op je plek, want de uitlopers van het grote Karstplateau dat aan de oostkant van de Alpen ligt, lopen hier bijna de zee in. Je kan dus volop genieten van ruige rotsen die doorsneden worden door grotten en kloven. 

Aan het strand met de bergen in zicht

Verder naar het zuiden kom je in de regio Le Marche. Een gebied ingeklemd tussen de bergen van de Apennijnen en de Adriatische kust. Kortom, ook hier kan je kiezen: bergen of strand. En tussendoor natuurlijk ook nog cultuur, want je vindt hier veel bijzondere steden en talloze dorpjes. Denk aan steden als Ancona, maar ook het stadstaatje San Marino (boven op een grote heuvel) en Rimini zijn niet ver. Vanaf de campings in de omgeving kun je altijd genieten van de cultuur in de steden en de ruige natuur van de bergen. 

Ruig Sardinië

Sardinië is natuurlijk ook een prachtige bestemming voor wie van bergen én zee wil genieten. Het eiland staat bekend om het ruige landschap. Van ruige rotskusten, glooiend binnenland en mysterieuze prehistorische ruïnes, Sardinië heeft het allemaal. Voor echte avonturiers is de vijfdaagse wandelroute Selvaggio Blu een aantrekkelijke uitdaging. Die route staat namelijk bekend als een van de moeilijkste, meest uitdagende, maar ook als een van de mooiste wandelroutes van Europa. Maar voor wie wat minder avontuurlijk is, kent het eiland nog genoeg andere korte en lange wandelroutes waar je je een dag of middag mee kan vermaken en het bijzondere eiland kan verkennen, maar ook nog even lekker op een strand kan bijkomen en uitrusten. 

Typisch Italiaans

Bij de woorden ‘Typisch Italiaans’, denk je waarschijnlijk ook al snel aan het landschap van Toscane. De glooiende heuvels met verspreid over het gebeid van die typische eeuwenoude stadjes en de smalle hoge silhouetten van cipressen. Maar vergis je niet, in dat mooie groene heuvelachtige landschap kun je als bergwandelaar ook alle kanten op. Grote delen van Toscane zijn namelijk hartstikke ruig, met steile rotsige hellingen. En vooral in het noordwesten van Toscane, dichter bij de Tyrreense zee, vind je uitlopers van de Apuaanse Alpen, waar je je soms echt even in die échte Alpen waant. Maar juist daar is die Tyrreense zee nooit ver weg. Als je je tentje hier opzet, kun je dus altijd genieten van een vakantie in de bergen én aan zee. 

 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen