Home » Vakantietip
baby de bergen in

Baby de bergen in: 3 tips

Hebben jullie net een kleintje en vraag je je af of je deze zomer dan wel kunt gaan wandelen in de bergen? Goed nieuws, met de juiste voorbereiding kun jij gewoon bergwandelen met een baby. Wij geven je 3 tips zodat je met het hele gezin geniet van een mooie wandelvakantie. 

Vanaf welke leeftijd kan je met je baby de bergen in?

Je baby kan in principe vanaf iedere leeftijd de bergen in, want er worden natuurlijk ook genoeg kinderen geboren in de bergen. Het is echter belangrijk dat je jezelf hier klaar voor voelt. Wanneer je zelf goed gewend bent aan wandelen in de bergen, is de kans groot dat je ook vertrouwen hebt in jezelf wanneer je jouw kleintje meeneemt in een rugdrager. Waar bij volwassenen vanaf 2500 meter hoogteziekte kan ontstaan, zijn baby’s hier wel een stuk gevoeliger voor. Experts geven de tip om een grens van 2000 meter aan te houden.

Je kleintje heeft meer last van druk op de oren en ijle lucht. Het kan helpen om je baby een speen te geven of te voeden wanneer jullie in de gondel of stoeltjeslift zitten. Dit helpt tegen druk op de oortjes. Neem altijd een goed gevulde luiertas mee tijdens het wandelen met je baby, zo weet je zeker dat je geen speentje, knuffel, voeding, schone kleertjes en luiers vergeet. Wanneer je eenmaal in de bergen zit, is het niet makkelijk om deze items nog even op te halen!

Ga niet al te lang wandelen

Voordat er een baby was, ging je misschien wel de hele dag op pad tijdens je wandelvakantie naar Oostenrijk of Zwitserland. Met een kleintje is dit minder verstandig. Bouw de wandelingen rustig op om erachter te komen of je kindje geniet van het wandelen. Als je baby direct in slaap valt, houdt hij of zij het wel even vol. Let er op dat je ook weer terug moet. Over het algemeen is een wandeling inclusief pauzes van zo’n 3 uur lang genoeg in de draagzak of rugdrager. Bij het plannen van je tochten kun je hier rekening mee houden. Ook voor jezelf is het behoorlijk inspannend om je baby te dragen.

Functionele thermokleding

Jij bent in beweging en krijgt het daardoor snel warm tijdens het wandelen. Voor je kindje is dit anders, omdat hij of zij op je rug of buik stilzit in een draagzak of rugdrager. Kies dus voor beschermende en warme kleding en check onderweg of je kindje het niet te koud of te warm heeft gekregen. Merinowol is een prettige en functionele stof. Let er bij het gebruik van een draagzak op of deze niet nat wordt van jouw zweet. Hierdoor kan je kindje afkoelen, zeker wanneer hij of zij katoenen kleding draagt.   

Kan je baby nog niet zelfstandig lopen? Kies dan voor warme sokken en slofjes die je kleintje niet makkelijk kan verliezen. Als je kindje al kan lopen, kies je voor stevige schoentjes zodat je kindje af en toe een stukje zelf kan lopen.

 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?