Home » Vakantietip

Chalet kopen in de Franse Alpen als vakantiewoning: waar moet je op letten?

Wil je een eigen chalet of misschien wel een ski chalet in Frankrijk kopen? Dan heb je enorm veel keuze. Populaire plekken zoals Val Thorens, Avoriaz, Les Deux Alpes, St. Martin, Chambery, Les Gets , Bourg Saint Maurice en de zuidelijke Alpen staan bekend om hun aantrekkelijke chaletmarkt. Maar dat zijn nog lang niet alle skigebieden die Frankrijk te bieden heeft. Wil jij ook een chalet kopen in de Franse Alpen, maar weet je niet zo goed waar je op moet letten bij de aankoop? Lees dan verder!

Oriënteer je op je wensen en behoeften

De eerste stap bij het kopen van een chalet is het inventariseren van je wensen en behoeften. Bedenk wat je zoekt in een vakantiewoning: hoeveel ruimte heb je nodig, hoeveel personen moeten er kunnen verblijven, en welke voorzieningen zijn voor jou onmisbaar? De meeste chalets zijn geschikt voor vier tot zes personen en hebben een gemiddelde oppervlakte van 55m², maar er is veel variatie en er is ook een stacaravan te koop. Ook de locatie speelt een grote rol. Wil je in de bergen zitten of juist bij een meer tussen de bergen? Je persoonlijke interesses zoals wandelen, skiën, rust, cultuur of andere activiteiten bepalen mede je keuze.

Financiering regelen

Hoe ga je je vakantiewoning financieren? Als je het chalet met eigen spaargeld kunt betalen, verloopt het aankoopproces vaak sneller en eenvoudiger. Maar veel mensen kiezen ervoor om (een deel van) de aankoop te financieren via een hypotheek. Banken verstrekken echter alleen hypotheken voor chalets die op eigen grond staan en een stenen fundering hebben en meestal slechts tot 60% van de aankoopwaarde. Andere financieringsopties zijn het opnemen van overwaarde van je huidige woning, persoonlijke leningen, of een lening van familie of vrienden. Het is verstandig om hierbij advies in te winnen van een financieel adviseur om teleurstellingen te voorkomen.

Gebruik en verhuur

Beslis van tevoren of je het chalet uitsluitend voor eigen gebruik wilt, of dat je het ook wilt verhuren. Verhuur kan een aantrekkelijke manier zijn om extra inkomsten te genereren, vooral ergens in de bergen, maar het is belangrijk om na te gaan of het recreatiepark dit toestaat en welke regels er gelden. Sommige parken bieden ook faciliteiten en ondersteuning voor verhuurders, zoals marketing en onderhoud.

Bezoek meerdere recreatieparken

Het recreatiepark waar je chalet zich bevindt, is een doorslaggevende factor bij de aankoop. Het is daarom verstandig om verschillende parken te bezoeken en te vergelijken. Let hierbij op wat voor jou en je gezin belangrijk is: wil je rust en kleinschaligheid, of juist veel faciliteiten zoals een zwembad, horeca en fietsverhuur? Kijk ook of huur- of koopgrond wilt en welke serviceopties beschikbaar zijn voor onderhoud en verhuur.

Houd rekening met extra kosten

Bij de aankoop van een chalet komen vaak extra kosten kijken. Als het chalet op huurgrond staat, vermijd je notaris- en kadasterkosten. Bij koopgrond of erfpacht zijn deze kosten wel van toepassing, evenals overdrachtsbelasting van 10,4% over de koopsom (exclusief roerende zaken) en notariskosten die rond de €800,-- liggen. Deze extra kosten kunnen aanzienlijk zijn, dus zorg ervoor dat je hier rekening mee houdt in je budget.

Check de parkreglementen

Vrijwel alle recreatieparken hanteren parkreglementen. Het is belangrijk om deze reglementen op te vragen en door te nemen, zodat je weet welke regels en voorschriften gelden op het park. Dit kan betrekking hebben op zaken zoals huisdieren, onderhoudsverplichtingen en het gebruik van faciliteiten.

Overweeg een aankoopmakelaar

Als je hulp nodig hebt bij de aankoop van een chalet, kan een fullservice makelaar uitkomst bieden. Een makelaar kan je begeleiden bij het hele aankoopproces, van het vinden van de juiste vakantiewoning tot het onderhandelen over de prijs en het doorlezen van de koopovereenkomst. Dit kan veel stress en onzekerheid wegnemen, vooral als je zelf weinig ervaring hebt met het kopen van onroerend goed.

 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen