Home » Vakantietip
gran canaria vakantie resort

Combineer een strand- en bergvakantie op Gran Canaria

Een bergvakantie en een strandvakantie combineren, klinkt wellicht niet zo makkelijk en voor de hand liggend. Maar op de Canarische Eilanden kan het. 

Het eiland Gran Canaria is bekend als bestemming voor luxe zonvakanties. Raar is dat niet, het eiland ligt op een tropische breedtegraad. De combinatie van zeestromen en passaatwinden, zorgen voor een redelijk stabiel klimaat. Maar de eilanden zijn meer dan alleen de stranden. Zodra je het binnenland in gaat, ga je ook de bergen in. ’s Winters kun je op de hoogste toppen zelfs wat sneeuw tegenkomen. Ideaal voor een gevarieerde vakantie dus.

Op het eiland Gran Canaria is die variatie extra groot. Door het bergachtige landschap heeft het eiland veel microklimaten. De variatie is zo groot dat het eiland ook bekend staat als een minicontinent. Het ene moment sta je in een zandwoestijn tussen de zandduinen, het volgende moment sta je in een groene vallei. 

Doordat het eiland zo veel variatie heeft, trekt het ook veel verschillende toeristen. Van avonturiers die het bergachtige binnenland in trekken, tot zonaanbidders die hun vakantie in een luxe resort en aan het strand doorbrengen. Maar waarom zou je die twee vormen van vakantieplezier niet combineren? Vanuit die comfortabele resorts kun je genieten van zowel de avontuurlijke als de relaxte kant van het eiland. Veel resorts zijn voorzien van alle gemakken die je zou verwachten bij een luxe relax-vakantie, maar organiseren ook avontuurlijke trips het binnenland in. Veel resorts kun je boeken via gespecialiseerde reisorganisaties zoals Silverjet. Maar waar moet je zijn?

Sahara aan zee?

Veel van die luxe resorts liggen aan de zuidkant van het eiland. Daar vind je ook een aantal dorpjes en vooral heel veel restaurants, cafés en andere plaatsen die je zou associëren met een typische strandvakantie. Niet gek, want dit deel van het eiland ligt in de regenschaduw van de bergen op het eiland. Er valt hier dus weinig neerslag, waardoor je als zonaanbidder hier bijna altijd van de zon kan genieten. Maar die regenschaduw levert voor de natuurliefhebbers ook een van de meest bijzondere natuurgebieden van het eiland op: de duinen van Maspalomas. Vlak buiten het stadje Maspalomas loopt het zandstrand ver het binnenland in. En door de combinatie van droogte en zandstrand is hier een bijzonder duinlandschap ontstaan. Terwijl je dus vlak bij zee bent, kan je je even middenin de Sahara wanen. Het bijzondere natuurgebied trekt daarbij ook nog eens heel veel vogelsoorten aan. Vlakbij ligt ook het meest zuidelijke puntje van het eiland, waarop de oudste vuurtoren van Gran Canaria staat, de Faro de Maspalomas uit 1890. Vanuit het luxe Lopesan Baobab resort sta je zo middenin dit prachtige gebied, of bij de vuurtoren. 

Vanuit het resort zie je ook in de verte al de bergen liggen. Die liggen min of meer in het midden van het vulkanische eiland. Als je vanuit het zuiden richting de hoogste toppen van het eiland reist, zoals de Morro de la Agujereada en de Pico de las Nieves, kom je door nog een bijzonder gebied: het natuurpark Pilancones. Dit gebied, dat door kloven doorsneden wordt, is een schoolvoorbeeld van de gevarieerde natuur op het eiland. Dichtbij elkaar vind je namelijk dennenbomen, de Canarische den, maar ook verschillende cactussoorten. En hoewel het hier dus erg droog kan zijn, is de naam Pilancones juist afgeleid van de diepe kloven die door water zijn uitgesleten, en de poeltjes die je hier en daar vindt als overblijfsel van al dat wassende water. 

Het is hier ook veel rustiger. De drukte van het strand is weg, en in de langgerekte dalen en op de heuveltoppen vind je hooguit enkele kleine dorpjes. Die zijn vaak al erg oud, en sommige dorpjes zijn dan ook een ware attractie op zichzelf. 

Hoogste punt van het eiland

Op het middelpunt van het eiland -ongeveer- ligt het bergmassief van de Pico de las Nieves, de berg die lang werd gezien als de hoogste berg van het eiland. Dit is natuurlijk geen Alpenmassief, maar met een hoogte van 1949 meter kun je hier alsnog flink je kuiten aan het werk zetten. De top van de berg wordt in beslag genomen door een militaire basis, maar niet getreurd. Want hoewel de Pico de las Nieves dus lang als hoogste berg van het eiland werd beschouwd, bleek de rotspiek Morro de la Agujereada bij modernere metingen net een paar meter hoger te zijn.   

Met zo veel bijzondere natuur en variatie aan natuur en cultuur is Gran Canaria dus een prachtig eiland voor wie luxe en avontuur wil combineren. 

 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden