Home » Vakantietip
berghutten dolomieten

Deze 5 berghutten in de Dolomieten mag je niet missen

Nu het nieuwe jaar weer is begonnen, is het ook weer tijd om naar de reisjes voor 2023 te kijken. Heb jij al plannen voor een bergwandeling ergens in Europa of ben je nog zoekende? Als er één bestemming is die in ieder geval niet mag ontbreken op je bucketlist in 2023 dan zijn het wel de Dolomieten in Italië.

Een vakantie Italië is natuurlijk altijd een goed idee, maar voor de liefhebbers van bergen is het gebied rondom de Dolomieten een absolute droom. Om het nog maar niet te hebben over de knusse berghutten die je er kunt vinden! In dit artikel nemen we je mee naar 5 prachtige berghuten in dit gebied.

Rifugio Auronzo bij de Drei Zinnen

Je hebt misschien al wel eens van de Drei Zinnen gehoord. Deze drie indrukwekkende bergtoppen vind je in de zogeheten Sextener Dolomieten en liggen op de grens van Trentino, Zuid-Tirol en Veneto. Deze plek wordt ieder jaar door duizenden toeristen bezocht en dat is niet voor niets het geval. Het zijn toppen zoals je die nog nooit ergens hebt gezien.

Voor een welkome verfrissing tijdens je wandeling is het aan te raden om naar Rifugio Auronzo te wandelen, een prachtige berghut op 2.333 meter hoogte. Naast de standaard bergmaaltijden met veel aardappel, saus en kaas kun je hier ook slapen. Er zijn 25 kamers aanwezig met in totaal 104 slaapplekken, waarbij je uitzicht hebt over het berglandschap.

Rifugio Rosetta in San Martino di Castrozza

In het oosten van Zuid-Tirol ligt San Martino di Castrozza, een lieflijk bergdorpje waar je je ogen uitkijkt. Aan de oostkant van het dorp vind je Rifugio Rosetta op meer dan 2.500 meter hoogte. Het is een van de oudste berghutten van dit gebied en alleen daarom al de moeite waard. In de zomer kun je hier van midden juni tot en met midden september terecht.

Dat kan voor een hapje en een drankje voor tijdens het wandelen, maar natuurlijk ook om te overnachten na een dag klimmen en klauteren. Er zijn zo'n 80 bedden te vinden waar je, in het hoogseizoen na reservering, kunt slapen. Wandelen naar de hut is mogelijk via onder andere de paden 701 en 702. Route 702 is de meest eenvoudige route.

Langkofelhütte in Seiser Alm

De Seiser Alm is eveneens een populair wandelgebied waar je in de zomer optimaal kunt genieten van prachtige vergezichten. Hier kun je zelfs overnachten met uitzicht op de Seiser Alm, namelijk vanaf de berghut Langkofelhütte. Deze berghut ligt middenin de Langkofelgroep en is gelegen op 2253 meter hoogte. De Langkofelhütte is al in 1903 gebouwd en biedt nog steeds slaapplekken aan voor bergwandelaars.

Er zijn diverse slaapzalen aanwezig met in totaal 69 bedden. Natuurlijk kun je hier ook lekker eten en drinken; in het restaurant worden allerlei traditionele gerechten geserveerd. Dat alles met een adembenemend uitzicht over het bergachtige gebied om je heen. Je kunt deze berghut te voet bereiken; vanaf Sellajoch/Passo Sella is het ongeveer twee uur wandelen naar de Langkofelhütte.

Rotwandhütte/Rifugio Roda di Vael in Rosengartengruppe

In het hart van de Rosengartengruppe vind je Rifugio Roda di Vael, ook wel de Rotwandhütte genoemd. Die naam is met een reden gekozen, want deze berghut staat middenin een dor landschap. Dat klinkt niet heel aantrekkelijk, maar dat is het zeker wel want dat zorgt voor een bizar mooi geheel waarbij het net lijkt alsof je in een maanlandschap bent.

De Rotwandhütte is van juni tot en met oktober geopend en beschikt over 59 bedden verdeeld over een paar kamers en slaapzalen. Je wordt hier met open armen verwelkomd door een enthousiast team. Na een lange dag wandelen schuif je aan in het restaurant voor Tiroler knödl of lekkere Kaiserschmarren. Op de website van 27vakantiedagen lees je meer over Italië en de mogelijkheden voor overnachtingen.

Büllelejochhütte/Rifugio Pian di Cengia in Belluno, Veneto

In de buurt van Rifugio di Auronzo (tip 1) vind je de Büllelejochhütte op 2528 meter hoogte. Het is niet alleen de charmante en kleinschalige hut die het bezoeken waard is, maar ook een prachtige wandeling waarbij je meer dan eens moet stoppen om van het uitzicht te genieten. De meeste mensen wandelen hier langs tijdens een rondwandeling bij de Drei Zinnen, maar je kunt er ook overnachten.

De Büllelejochhütte ligt zonder twijfel op een van de meest idyllische plekken van de omgeving. Je kijkt hier zowel uit over een dal als tegen een hoge bergtop aan. De berghut wordt gerund door de familie Rogger uit Sesto die dat al sinds 1979 met alle liefde doet. Let op: omdat het zo'n kleine hut is, zijn er maar 15 slaapplekken beschikbaar. Reserveer dus tijdig!

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen