Home » Vakantietip
bergwandelen zomer

Dit mag je niet vergeten tijdens een warme zomerwandeling

Nu de zomer weer voor de deur staat, is het tijd om een aantal mooie wandelingen in te plannen. Volgens menig weerexpert mogen we een droge en hete zomer verwachten. Natuurlijk is het altijd even afwachten wat het weer uiteindelijk gaat doen, maar het kan absoluut geen kwaad om goed voorbereid te zijn op een warme wandeldag.

Daarom hebben we in dit artikel een aantal tips en tricks verzameld die je niet mag vergeten tijdens een zomerwandeling. Wat dacht je bijvoorbeeld van voldoende drinken of van Sunflake koeltassen om je drinken lekker koel te houden? Lees gauw verder.

Bescherm jezelf met zonnebrandcrème en hoofddeksel

Waar je in ieder geval aan moet denken is zonnebrandcrème. Zelfs op een dag waarop de zon minder aanwezig is, kun je verbranden. In eerste instantie lijkt dat niet zo erg, maar uiteindelijk kun je daar erg last van krijgen. Dat is heel vervelend wanneer je nog een paar dag wil gaan hiken. Let er daarom op dat je jezelf iedere ochtend insmeert met goede zonnebrandcrème of -spray. Daarmee zorg je voor een beschermend laagje tegen de aanwezige UV-stralen. Wat ook zeker helpt, is het meenemen van een pet of een hoed. Veel mensen vergeten dat de zon ook direct op je hoofd effect heeft. Daar kun je flink verbranden! Met een hoofddeksel voorkom je dat én een eventuele zonnesteek.

Drink voldoende tijdens een zomerse wandeling

Naast zonnebrand en een hoofddeksel is het belangrijk om tijdens een zomerse wandeling voldoende te drinken. Neem daarom altijd genoeg drinken mee of kijk vooraf of er genoeg stops zijn waar je je flesje bij kunt vullen of waar je even wat drinken kunt halen. Je moet er namelijk rekening mee houden dat je altijd meer vocht verliest op een warme zomerdag dan tijdens een wandeling op een minder warme dag. Op veel grotere wandelroutes, zoals in Oostenrijk of Zwitserland, vind je onderweg watertaps of fonteintjes waar je je waterfles bij kunt vullen. Dat is ideaal, want dat betekent dat je minder drinken mee hoeft te sjouwen. In veel landen kun je daarnaast zelfs uit rivieren en stroompjes drinken. Met een waterfilter zorg je ervoor dat het water helemaal fris is.

Neem een koeltas mee om je drinken koud te houden

Het liefst drink je natuurlijk wel drinken dat lekker koel is én blijft. Dat doe je misschien al door koelelementen toe te voegen in je rugzak. Wat nog beter is, is om een koeltas in de vorm van een rugzak aan te schaffen. Dat zijn speciale tassen waarin je met behulp van koelelementen eten en drinken voor 16 uur onder de 15 graden kunt houden. Hoe handig is dat? Het is goed om te weten dat je nooit ijskoud drinken moet drinken tijdens een warme zomerwandeling; ook al lijkt dat op een heet moment misschien een goed idee. IJskoud drinken zorgt ervoor dat je lichaam reageert met het willen opwarmen van je lijf. Daarom is drinken rond de 15 graden perfect. Neem een kijkje tussen de Sunflake koeltassen om te kijken welke rugzak bij je past.

Draag sneldrogende en lichte wandelkleding

Waar je ook zeker op moet letten, is de kleding die je draagt tijdens een hike in de warmte. Het liefst ga je voor kleding die snel droogt wanneer het vochtig of nat wordt van het zweet. Sommige mensen vinden het hierbij prettig om wandelkleding te dragen die wat wijder zit. Probeer katoenen kleding in ieder geval te vermijden, omdat katoen stug is en niet snel droogt. Wanneer je in de ochtend vertrekt, kan een afritsbroek handig zijn. Daarmee voorkom je onderkoeling ‘s ochtends en heb je in de middag de mogelijkheid om met blote benen te wandelen. Neem ook altijd een vestje mee voor de pauzes of de terugweg. Het weer kan zelfs op een warme dag verraderlijk zijn; vaak krijg je het automatisch frisser verder op de dag nadat je een poos hebt gezweet.

Droge wandelsokken mee in je rugzak

Tot slot moet je weten dat je op warme wandeldagen extra lief moet zijn voor je voeten. Zoals je waarschijnlijk wel weet, zetten je voeten uit bij hogere temperaturen. De huid onder je voeten wordt zachter wanneer je voeten door de warmte gaan zweten. Dat zijn de ideale omstandigheden voor blaren; iets wat je wil voorkomen op een lange, warme wandeldag. Gun daarom je voeten regelmatig pauze en trek je schoenen en sokken even uit. Laat je sokken drogen aan de lucht of trek schone en droge wandelsokken aan om blaren te voorkomen. Wat ook zeker geen kwaad kan, is om je voeten tijdens zo’n pauze even onder te dompelen in een plas water of een beekje.

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)