Home » Vakantietip
zonne-energie meenemen in de bergen

Door zonne-energie toch stroom in de bergen

Als je tijdens je vakantie of rondreis de bergen in trekt, zijn daar soms weinig voorzieningen. Je zult dus vaak moeten overnachten in je eigen tent. Ook stroompunten om je mobiele telefoon en andere elektronica op te laden zijn nauwelijks voorhanden. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om toch je smartphone en andere apparaten te blijven gebruiken. Je kunt energie zelf opwekken of gewoon heel zuinig doen met de stroom die je van thuis hebt meegenomen. 

Zuinig zijn

Probeer zo zuinig mogelijk om te gaan met de energie die je hebt. Voor de smartphone is het dan handig om zo min mogelijk apps op de achtergrond open te laten staan. Ook GPS en 4G zorgen ervoor dat je smartphone snel leeg raakt. Vaak heb je in afgelegen gebieden zonder stroom ook geen bereik. Je kunt je telefoon dan net zo goed helemaal uitzetten. Als je de telefoon weer nodig hebt voor bijvoorbeeld je route, kun je enkel de gps aanzetten. Zorg ervoor dat je de route vooraf download zodat je niet afhankelijk bent van internetbereik. Als je nog wel bereik hebt en je je smartphone graag aan wilt laten, is er de mogelijkheid om je smartphone in de batterijbesparingsmodus te zetten. Hiermee gaan de prestaties van telefoon en beeldscherm wat omlaag, maar daardoor heeft je batterij een langere levensduur.

Ook zonder energieschaarste is het altijd handig om zo zuinig mogelijk met energie om te gaan: het bespaart een hoop geld en is goed voor het milieu. Wil je thuis ook zuinig zijn met energie en goed bezig zijn voor het milieu? Dan kun je in een energievergelijker kijken welke voordelige groene energiecontracten je kunt afsluiten. Daarnaast kun je letten op het verbruik in huis; hoe zuiniger, hoe minder je je schuldig maakt aan energieverbruik.

Energie meenemen

Je kunt de energie die je tijdens je bergtrip denkt nodig te hebben gewoon van thuis meenemen door een aantal powerbanks aan te schaffen. Deze powerbanks kun je dan thuis opladen en in de bergen gebruiken. Met deze batterijen kun je dan smartphones en andere apparaten met een USB-oplader van stroom voorzien. Sommige apparaten draaien op batterijen, dus je kunt er ook voor kiezen om deze mee te nemen.

Tijdens een bergtrip kun je ook proberen om je eigen energie op te wekken. Hiervoor zijn verschillende gadgets beschikbaar. De meeste zijn eigenlijk een kruising tussen een zonnepaneel en een powerbank: de powerbank heeft een zonnepaneel die zorgt dat de powerbank ‘vanzelf’ weer vol met energie komt te zitten. Dit apparaatje kun je dan weer aansluiten op je smartphone waardoor je weer een volle smartphone-accu tot je beschikking hebt. Handige apparaatjes kun je vinden bij Waka Waka. Natuurlijk is het ook weleens bewolkt tijdens je verblijf in de bergen. Zorg daarom naast zonne-energie nog voor een back-up met de zoals eerdergenoemde powerbanks. Voor spullen kun je ook altijd langs een outdoorwinkel bij jou in de buurt.

 

Witte bergen, perfect geprepareerde pistes, prachtige loipes, en rustieke berghutten. 7 nachten incl. skipas vanaf € 385,-.

Ontdek het skigebied Turracher Höhe (1.763 m). Dit is één van de meest sneeuwzekere en gevarieerde skigebieden in Oostenrijk.

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Speciaal voor de winter brengt Hanwag de Anros ES met de nieuwe waterdichte Eco-Shell Footwear voering en de MICHELIN® V-ROUGH zool.