Home » Vakantietip
blokhut in je tuin

Een blokhut in je tuin, wat komt erbij kijken?

Als je veel spullen hebt die je liever niet in huis opbergt of wil je graag een extra leefruimte in de tuin? Dan is een blokhut in je achtertuin echt iets voor jou. Een blokhut kun je voor verschillende doeleinden gebruiken en in veel gevallen kun je hem zelf bouwen. Wil jij graag een blokhut in je tuin? Lees dan snel verder voor alle tips. 

Verschil tussen een blokhut en een tuinhuis

Wat is eigenlijk het verschil tussen een tuinhuis en een blokhut? Het grootste verschil zit in de bouwconstructie. Een blokhut wordt opgebouwd uit balken die in elkaar passen en door zijn constructie erg solide. Een tuinhuis bestaat voornamelijk uit planken en is hierdoor minder sterk dan een blokhut. Om deze reden gaat een blokhut langer mee en is beter bestand tegen verschillende weersomstandigheden dan een tuinhuis. De materialen die gebruikt worden voor een blokhut zijn robuuster. Een blokhut ziet er vaak wat eenvoudiger uit dan een tuinhuis. 

Kies het juiste formaat

Als je weet waarvoor je de blokhut wilt gebruiken kun je ongeveer bepalen hoe groot deze moet zijn. Daarmee moet je natuurlijk ook rekening houden met de grootte van je tuin. Gebruik je je blokhut alleen om je fietsen in op te bergen of wil je er echt een leefruimte van maken, bijvoorbeeld als vertrek voor logees. Een blokhut is verkrijgbaar in allerlei afmetingen dus voor ieder is er wat wils. 

De vorm

Ook niet onbelangrijk om over na te denken is de vorm van je blokhut. Je kunt namelijk uit allerlei stijlen kiezen. Je kunt kiezen voor vierkante, ronde of langwerpige modellen. Of wat dacht je van een blokhut met een overkapping? Met een overkapping creëer je nog meer ruimte, omdat je onder de overkapping ook spullen droog kunt opbergen. Klik hier als je benieuwd bent naar de verschillende mogelijkheden  

Het terrein

Kijk ook goed naar de ondergrond. Ga je het huisje op een verhoging plaatsen of komt het dieper te liggen. Denk ook goed na over de afwatering van het huisje. Het is ook belangrijk dat de ondergrond vlak is, bij voorkeur kies je een basis van beton of tegels. Kijk goed of er geen obstakels in de weg zitten zoals oude boomwortels of grote stenen. Ga je de plek waar je blokhut komt te staan betegelen? Dan moet de oppervlakte iets groter zijn dat de blokhut die erop komt te staan. Je kunt de locatie het beste aftekenen met lint of touw, zo krijg je een ook een goed beeld van de ruimte die de blokhut in beslag gaat nemen. 

Afwatering

Misschien is dit niet het eerste waar je aan denkt, maar toch is de afwatering erg belangrijk. Wat je natuurlijk niet wilt is een natte ondergrond in je blokhut. Je spullen gaan er door kapot en het kan allerlei problemen opleveren met het hout van je blokhut. Worden de wanden langdurig nat dan kan het hout gaan rotten. Kijk of je kunt voorkomen dat de blokhut in het laagste gedeelte van de tuin komt te staan. Als het niet anders kan, zorg dan voor goede drainage.

Dikte van de wand

De dikte van de wand van de blokhut zegt iets over de verwachte levensduur en de kwaliteit. Hoe dikker de wanden, des te langer zal de blokhut meegaan. Wil je lang kunnen genieten van je blokhut kies dan voor zo dik mogelijke wanden, bijvoorbeeld een wand van rond de 45mm.

Zelf bouwen of laten bouwen?

Met een blokhut in je tuin haal je een beetje Oostenrijk in huis. Veel blokhutten zijn tegenwoordig te verkrijgen in bouwpakketten. Ben je een beetje handig dan kun de blokhut waarschijnlijk zelf in elkaar zetten. Dat bespaart natuurlijk veel kosten. Ben je bang dat het je niet gaat lukken om de blokhut zelf in elkaar te zetten, of heb je er gewoon geen zin in, dan kun je dit werk natuurlijk ook uitbesteden. Denk hier van te voren over na zodat je er rekening mee kunt houden in je budget.

Vergunning

Ook belangrijk om even na te gaan is of je blokhut vergunningplichtig is. Dit hangt meestal af van de grootte en hoogte en verschilt per gemeente. De gemeente kan deze vraag snel beantwoorden. Zoek dit zo snel mogelijk uit, want het zou zonde zijn als je veel werk hebt gestopt in het bouwen van je blokhut en je hem weer moet afbreken omdat er geen vergunning is aangevraagd.

 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.