Home » Vakantietip
vakantie

Eén met de natuur in het prachtige Noorwegen

Denk je aan een natuurvakantie, dan denk je aan Noorwegen. Niet voor niets kiezen steeds meer Nederlanders voor een vakantie in het Noorden van Europa. Hier ervaar je nog hoe het echt is om je vrij te voelen in de natuur of eindeloos rond te rijden met de camper zonder amper iemand tegen te komen. Noorwegen is ook diverser dan je wellicht denkt. Uiteraard kun je je ogen de kost geven aan de prachtige fjorden en bergen, maar ook voor een zomerse strandvakantie kun je in Noorwegen terecht. Een veelzijdig paradijs waar menig natuurliefhebber nog vaak naar terugkeert.

Waarom naar Noorwegen?

Iedereen moet toch minstens één keer in zijn of haar leven op vakantie naar Noorwegen. Het land is uitgestrekt en is zo groot dat het enorm veel te bieden heeft. Eigenlijk is één vakantie niet genoeg, want met een oppervlakte die bijna tien keer zo groot is als die van Nederland ben je echt wel even zoet met het ontdekken van dit fantastische land. Een optie die veel mensen kiezen is om Noorwegen met een camper te ontdekken. En dat is een hele goeie keus. Je kunt er heel wat kilometers maken en na elke hoek valt je mond weer open van verbazing over de schoonheid van de natuur. Wil je met de camper naar Noorwegen dan kun je via Denemarken en de veerboot het land bereiken. Wil je het water vermijden, dan kun je ook via Zweden rijden, wat ook zeker geen straf is. Het wordt volgend jaar zelfs nog eenvoudiger om Noorwegen (met de auto) te bereiken. Vanaf april 2022 gaat er vanaf de Eemshaven in Groningen een veerboot richting Kristiansand in het Zuiden van Noorwegen. Nu moet je nog een flink stuk langer rijden om met de veerboot vanaf Duitsland of Denemarken te gaan. Pak je de boot vanaf Eemshaven dan is de reis lekker ontspannen aangezien je het grootste gedeelte van de reis op de boot zit en zelfs slaapt. Daarna kom je heerlijk uitgerust in de ochtend aan in een prachtige nieuwe omgeving.

Wildkamperen was nog nooit zo gemakkelijk

Een prachtig recht waar ze in Noorwegen graag gebruik van maken is het ´Allemannsretten´, oftewel het allemansrecht. Dit betekent dat de vrije natuur van iedereen is en dat je dus ook vrij mag kamperen in de natuur. Hier zitten wel een paar regels aan verbonden, maar wanneer je respect hebt voor mens en natuur dan moet dat zeker goed komen. Hierdoor kun je Noorwegen uitstekend geniet van een echte natuurvakantie. Je hoeft niet heel veel te plannen, want je kunt gewoon je backpack inpakken met alles wat je nodig hebt en vertrekken! Beleef het ultieme gevoel van vrijheid door er lekker op uit te gaan in de natuur en je tentje op te zetten op één van de prachtige plekken die je tegenkomt. Zeker in het voorjaar en de zomer is het in Noorwegen extra speciaal aangezien de dagen heel lang zijn en de nachten kort. Zo kan het maar zo zijn dat je nog in het daglicht aan je kopje thee zit om 12 uur in de nacht aan de rand van een meertje uitkijkend over de toppen van de bomen om je heen. Een schilderachtig plaatje dat in Noorwegen zomaar werkelijkheid kan worden.

Op avontuur van hut naar hut

Ga je er graag op uit in de natuur en ga je het liefst op wandelvakantie? Dan kun je in Noorwegen de meest prachtige meerdaagse tochten maken van hut naar hut of eenvoudige hotels. Hierin zijn er verschillende mogelijkheden wat betreft comfort, maar voorop staat dat je een geweldige tocht tegemoet gaat waarbij je fysiek uitgedaagd wordt en terug komt met een ervaring die je nooit meer vergeet. Zo’n huttentocht kun je ook uitstekend combineren met overnachten in de tent. Zo kun je afwisselend je eigen plek in de natuur uitzoeken, maar ook iets comfortabeler slapen in een hut. Met kinderen bijvoorbeeld is dit een hele goede manier om een wandelvakantie te ontdekken. Er is voor elk niveau een route te vinden, dat maakt het ook zo prettig. Noorwegen is een heel uitgestrekt land met verschillende landschappen, dus voor ieder wat wils. Het is verder ook erg toegankelijk, de meeste Noren spreken uitstekend Engels en zijn altijd bereid om je te helpen. Ze zijn erg trots op hun eigen land en dat merk je wanneer je met ze praat. Bij terugkomst in Nederland denk jij er ook zo over, je gaat het zien!

 

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?