Home » Vakantietip
kamperen in de bergen

Handige kampeertips voor in de bergen

Kamperen in de bergen is voor de echte natuurliefhebber een hele ervaring. Niet alleen het gevoel van vrijheid, maar ook het idee dat je op flinke hoogte verblijft. Wel is het belangrijk je goed voor te bereiden, aangezien kamperen in de bergen iets anders is dan luxe op vakantie in een safaritent. In dit artikel bespreken we daarom dan ook een paar handige tips, die het kamperen een stuk eenvoudiger maken. Vooral wanneer je dit niet regelmatig doet, kan het zijn dat je wat belangrijke dingen vergeet. Dus wil jij optimaal kunnen genieten van je verblijf, dan zijn deze tips zeker de moeite waard om eens goed door te lezen en goed in je op te nemen.

Zorg voor de juiste uitrusting

Als echte bergbeklimmer weet je als geen ander hoe belangrijk het is om de juiste uitrusting mee te nemen. Vooral op hoogte, waar de temperatuur en ook de weersomstandigheden soms bar kunnen zijn, is het wel prettig dat je jezelf goed kunt beschermen tegen de kou en de regen. Zorg er dus voor dat je niet alleen warme kleding draagt, maar ook een tent bij je  hebt die weers- en waterbestendig is en een goede isolerende slaapzak bij je hebt, zodat je het tijdens de nachten niet koud krijgt. Twijfel je of je wel voldoende bij je hebt, dan kun je het beste een outdoorwinkel raadplegen om daar te vragen of je huidige uitrusting aan de eisen voldoet.

Weet waar je naartoe gaat

Wanneer je regelmatig in de bergen te vinden bent, dan weet je als geen ander hoe onvoorspelbaar de natuur kan zijn. Belangrijk dus om van tevoren goed in kaart te brengen hoe het er op locatie uit ziet. Zo kun je je goed voorbereiden en weet je exact wat er van je wordt gevraagd. Zo kan het zijn dat je spikes onder je schoenen nodig hebt of juist een ander type schoen om voldoende grip te hebben tijdens het klimmen. Op het moment dat je een bepaald terrein voor het eerst gaat beklimmen, is het aan te raden te kijken naar ervaren klimmers die je kunnen voorzien van deze informatie.

Pak je tas slim in

Tijdens het beklimmen van een berg wil je het liefst zo min mogelijk onnodig gewicht met je meeslepen. Des te belangrijker is het dan ook om je tas slim in te pakken. Zo voorkom je dat je straks allerlei spullen bij je hebt, die je eigenlijk helemaal niet nodig had. Een kilo extra lijkt misschien niet veel, maar wanneer je dagelijks de nodige uren loopt, kan deze extra kilo je op lange termijn maken of breken. Een belangrijk uitgangspunt is dat je zorgt dat je de benodigde spullen eerst inpakt. Hierbij moet je denken aan eten, drinken, kleding en uit voorzorg een EHBO kit. Mocht er dan iets gebeuren, dan ben je in ieder geval de eerste 48 tot 72 uur gered.

Kijk goed naar het weer

Het weer in de bergen is nog onvoorspelbaarder dan je gewend bent. Het enige moment kan het zonnetje schijnen, terwijl het andere moment de regen met bakken uit de lucht kan komen vallen. Zorg er dan dus ook altijd voor dat je voldoende beschermende kleding bij je hebt, zodat je je direct kunt kleden tegen de barre weersomstandigheden en dus niet zeiknat je route hoeft te vervolgen.

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?