reisadvies wintersport

Reisadviezen: waar mogen we wintersporten?

Over het coronavirus is één ding zeker: hoe het allemaal precies gaat lopen, weet niemand zeker. Maar een aantal dingen staan wel vast: veel landen houden er zo hun eigen regels op na, en die regels worden vaak regionaal toegepast. Kijk dus altijd voor vertrek naar de stand van zaken in de regio waar je naartoe gaat.

Belangrijk advies: als je informatie over reisadviezen opzoekt, zoek dan niet alleen informatie over de regio waar jij naartoe wil. Kijk ook naar hoe er in de vakantieregio waar jij naartoe wil naar óns gekeken wordt. Omdat in Nederland en België het aantal besmettingen nogal hoog ligt, leggen sommige landen en regio’s extra restricties op aan toeristen die uit ons gebied komen, zoals quarantaineperiodes, waardoor een verblijf in de bergen opeens heel anders wordt.

Hier kun je algemene reisadviezen voor je wintersportvakantie vinden. 


Kunnen we in de winter van 2020 naar de bergen? En welke regels gelden er door het coronavirus in bijvoorbeeld een berghut?

Bergen Magazine praat je regelmatig bij over de laatste stand van zaken. Niks missen? Schrijf je in voor de wekelijkse nieuwsbrief of volg ons op Facebook.


Bijgewerkt 3-11-202​0

Europa kleurt oranje

Slecht nieuws voor alle liefhebbers van wintersport. Het ziet er steeds meer naar uit dat het wintersportseizoen 2020-2021 niet door gaat. Steeds meer landen kondigen strenge maatregelen af in de hoop de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Omdat veel wetenschappers ervanuit gaan dat de vorige wintersportvakantie in grote mate heeft bijgedragen aan een snelle verspreiding van het virus, lijkt het erop at nu het vakantieverkeer flink aan banden wordt gelegd. Op die manier hopen overheden het aantal reisbewegingen zo veel mogelijk te beperken, en op die manier de verspreiding van het virus te stoppen.

Zwitserland

Zwitserland staat op oranje. Dat betekent dat alleen wordt aangeraden naar het land te gaan als het moet. Vakantie hoort daar -helaas- niet bij. Iedereen die vanuit België of Nederland Zwitserland binnenkomt, moet sinds 28 september tien dagen in quarantaine. Binnen twee dagen na aankomst moet je je ook melden bij de overheid van het kanton waar je je bevindt.

Oostenrijk

Oostenrijk is volgens de Nederlandse overheid ‘oranje’. Dat betekent dat er een dringend advies is om alleen voor strikt noodzakelijke reizen naartoe te gaan en dat bij thuiskomst in Nederland een quarantaineperiode van tien dagen aangehouden moet worden.

Italië

Ook Italië is tot oranje gebied verklaard door de Nederlandse regering. Dat betekent dus ook dat wie in Italië op wintersport gaat, na thuiskomst tien dagen in quarantaine moet. Overigens is een vroege wintersportvakantie in Italië lastig. De meeste skigebieden blijven tot ver in november dicht. Daarnaast zijn er regionale avondklokken en sluit de meeste horeca rond 18.00 uur.

Frankrijk

Frankrijk is weer in lockdown, die tot zeker 1 december 2020 zal duren. De Franse overheid voorziet dat de noodsituatie zelfs tot in januari van kracht zal blijven. Naast de Corona-crisis heeft Frankrijk ook met noodmaatregelen wegens de terroristische dreiging in het land te maken.

Duitsland

Op 3 november gaat om 15.00u code oranje in voor Duitsland. Dat betekent dat ook voor Duitsland alle niet-noodzakelijke reizen worden afgeraden.

Binnen Duitsland zelf zijn de regels ook flink aangescherpt. Horeca, theaters en andere gelegenheden zijn zo goed als allemaal gesloten. Ook veel gelegenheden waar je als toerist kan overnachten, zijn dicht.  

Noorwegen:

Noorwegen staat op oranje, maar dat ligt vooral aan de regels die voor toeristen die naar Noorwegen gaan, handhaaft. Wie naar Noorwegen gaat, moet bij aankomst in het land tien dagen in quarantaine. Het adres waar je tijdens je quarantaine verblijft moet vooraf bekend zijn. Wie niet zo’n adres kan overleggen bij aankomst in het land, kan het land weer uitgestuurd worden. Overigens geldt wel dat wie vanuit Noorwegen terug naar Nederland gaat, niet in quarantaine hoeft.

Zweden

Zweden is nog geel. Dat betekent dat je naar Zweden mag reizen, maar dat je waakzaam moet zijn. Alleen rondom de stad Uppsala geldt een code oranje. Wie in Uppsala is geweest, moet bij thuiskomst tien dagen in quarantaine. Hou er ook rekening mee dat de situatie ter plekke snel kan veranderen. Houd dus het nieuws in de gaten en volg zowel de lokale als Nederlandse regels op.

Finland

Ook Finland staat op oranje. De Finnen laten alleen Nederlanders die voor noodzakelijke zaken komen, het land in. Toeristische reizen vallen daar dus niet onder. Noorderlichtjagen in Fins Lapland, zit er dus niet in. Wie in Finland aankomt voor een noodzakelijke reis, moet tien dagen in thuisquarantaine. Bij terugkeer in Nederland hoeft dat niet.

Verenigd Koninkrijk

Het Verenigd Koninkrijk staat ook op oranje. Bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk, dat wil zeggen: Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, moeten Nederlanders veertien dagen in thuisquarantaine. Wie uit die gebieden terugkeert naar Nederland moet ook tien dagen in quarantaine.

code oranje wintersport

Wat zijn een aantal basisregels omtrent reizen?

  • Blijf sowieso thuis als je klachten hebt.
  • Kijk goed naar lokale regelgeving rondom het coronavirus. Doe dat kort voor vertrek, maar ook tijdens je vakantie. 
  • Spreek af met je reisorganisatie wat er gebeurt als de situatie snel verandert.
  • Plan je vakantie flexibel. De situatie kan snel veranderen. Zorg er dus voor dat je op alles voorbereid bent en dat je je plannen snel en makkelijk kan aanpassen. Ook als je al op vakantie bent.

 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen