Home » Vakantietip
wandelen langs bergrivieren in oostenrijk

Oostenrijkse wandelroutes langs het water

Oostenrijk staat bij veel wandelliefhebbers bovenaan de bucketlist vanwege de fotogenieke landschappen, kristalheldere bergmeren en frisse berglucht. In het berglandschap zijn vele wandelroutes te vinden die langs rivieren, meren en watervallen leiden. Deze 3 prachtige wandelroutes langs het water in Oostenrijk moet je een keer gelopen hebben.

Schladminger Tauern Peak Trail 

De Schladminger Tauern Peak Trail maakt deel uit van de Centrale Alpenroute. Dit is één van de mooiste wandeltochten die er te maken zijn door de Alpen vanwege de unieke geologische kenmerken, de rijkdom aan planten- en dierensoorten en het prachtige uitzicht op de omringende bergtoppen. Deze meerdaagse wandelroute leidt langs honderden bergmeren en watervallen. Je komt langs ongetemde beekjes, daverende watervallen en kleine stroompjes die uit bronnen onder het Teuerngebergte stromen. Met gamaschen houd je jouw wandelbroek droog. Deze beenbeschermers beschermen je benen tegen vocht en nattigheid. Ook kan het handig zijn om een poncho mee te nemen voor als het weer omslaat en goede waterdichte wandelschoenen te dragen.

De wandeltocht over het merengebied van Klafferkessel op een hoogte van 2300 m met ongeveer 30 bergmeren en tarns is een van de meest spectaculaire routes. Het is mogelijk om de trail in etappes af te leggen. Vanuit iedere hut is het mogelijk om naar de vallei af te dalen en een bus te pakken naar het gewenste startpunt.

Gorge Route door het Saalachtal

Het Saalachtal kenmerkt zich door indrukwekkende natuur. Hier wandel je langs bizarre rotsformaties, door dramatische bergkloven en langs hoge watervallen. Neem zeker een kijkje bij de Lamprechtshöhle. Dit is één van de grootste grotten van Europa en er is zelfs een compleet ondergronds waterparcours.

De Gorge Route bestaat uit 6 etappes en is in totaal meer dan 100 kilometer lang. In 5 dagen wandel je onder andere langs de voet van het Loferbebergte, langs de door natuur gevormde rotswanden aan de uitmondingen van het Steinernes Meer en door de VorderkaserKlamm-kloof tussen St. Martin en Weissbach. In het openluchtzwemgebied in Vorderkaser fris je jezelf helemaal op met een duik in het heldere en frisse water.

Jungfernsprung Water Wonders Walk

Nadat de zon het eeuwige ijs op de gletsjer en de sneeuwvelden in de Hohe Tauern heeft gesmolten zijn de bergmeren vol geraakt en slijt het water een pad het dal in. Hierbij raast het over steile bergkammen en randen. Het water valt met adembenemende snelheid naar beneden en verandert in donderende watervallen die het hele jaar door de moeite waard zijn om te bezoeken. Er zijn 26 belangrijke watervallen in de regio van het Nationaal Park Hohe Tauern. Veel wandelaars verblijven in Mittersill, dat een centrale uitvalsbasis is.

Bij de Jungfernsprung-waterval stroomt het water van de Zopenitz-rivier 120 meter de diepte in over een ruige, kronkelige rotswand. De waterval ontleent zijn naam aan het verhaal over een meisje die op de vlucht is voor een jager en in haar nood van de rotswand springt. Gedragen door engelen zou ze de sprong hebben overleefd. Je kunt de waterval bewonderen vanaf de brug aan de onderkant of wandel in ongeveer 1,5 uur naar het uitkijkplatform aan de bovenkant van de waterval.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?