Home » Vakantietip
Sallandse heuvelrug

Op vakantie in eigen land?

Moeten we dit jaar op zomervakantie in eigen land? Dat zou zomaar kunnen. En gelukkig zijn er volop mogelijkheden om ook in eigen land op vakantie te gaan. Maar waar?

Natuurlijk mis je in onze streken de ruigheid van de Alpen, maar er zijn genoeg gebieden om dicht bij huis toch bijzondere natuur tegen te komen, waar je een eind kan lopen.

Sallandse Heuvelrug

De Sallandse Heuvelrug is een heuvelachtig gebied in Overijssel. De heuvels zijn van bescheiden hoogte, maar bieden heel wat ruimte om te wandelen, trailrunnen of te mountainbiken. Het landschap is ontstaan tijdens de voorlaatste ijstijd. Tussen de heuveltjes vind je heel wat kleine stille plekjes met poeltjes en hier en daar wat steile hellinkjes waar je toch nog even je kuiten kan testen.

Veluwe

De Veluwe is natuurlijk een bekend gebied in Nederland. En hoewel die bekendheid natuurlijk voor een grote stroom toeristen zorgt, is het gebied voor Nederlandse begrippen erg dun bevolkt en uitgestrekt. Door de op sommige plekken dichte bebossing, waan je je hier en daar eventjes alleen, en anders kan dat wel gebeuren in een dal van een uitgestrekte zandverstuiving of op een groot glooiend heideveld.

Andere plekken in Nederland waar je flink je kuiten kan oefenen en je alleen kan voelen, zijn natuurlijk de Limburgse heuvels en de duingebieden aan de kust. En hoewel die gebieden soms verrassend afgelegen voelen, kun je er altijd een vakantiehuisje in de buurt vinden. Hier vind je een overzicht van alle beschikbare vakantieparken in Nederland.

Hoge Kempen

De Hoge Kempen zijn minder hoog dan hun naam doet vermoeden, maar deze streek waar ooit de mijnbouw floreerde, is wel een van de meest uitgestrekte natuurgebieden van België. Het is ook het enige officiële nationale park van het land. En helemaal vlak is het gebied niet. Dankzij de mijnbouw vind je hier ‘terrils’, kunstmatige heuvels van puin dat uit de mijnen is gehaald. Een aantal van deze terrils zijn toegankelijk en een prima plek om de kuiten te testen en even van het uitzicht te genieten.  

Ardennen

Natuurlijk kunnen de Ardennen niet ontbreken, en dan vooral de Hoge Venen niet. Dit natuurgebied, dat tegen de Duitse Eifel aan ligt, is misschien wel een van de meest ongerepte gebieden in België. JE kan er lange tochten maken over paden die alleen begaanbaar zijn omdat er planken overheen liggen. En met een beetje geluk spot je er een wild zwijn, of zelfs een spoor van een lynx!

Net als in Nederland kun je je in de Hoge Kempen en de Hoge Venen heerlijk alleen voelen, maar vind je er altijd een slaapplek in de buurt. Zelfs bij de afgelegen Hoge Venen is  dat geen probleem, je kunt namelijk altijd makkelijk in de Ardennen een huisje huren.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.