Tips voor een mooi fotoboekje
Een bergvakantie zonder foto’s? Dat bestaat niet. Maar het gebeurt wel vaak dat al die mooie foto’s ergens in je telefoon of op een cloudopslag blijven staan. Zonde natuurlijk. Want mooie foto’s mogen gezien worden. Met een fotoboekje zorg je ervoor dat je foto’s gezien worden én dat je tegelijk een leuk aandenken aan je vakantie hebt.
Als je dan toch bezig bent, wil je natuurlijk wel dat je fotoboekje een beetje uniek is. Niet zomaar een verzameling vakantiefoto’s, maar foto’s waarop je trots bent en die je graag laat zien. Hoe krijg je dat voor elkaar?
Niet zomaar een snapshot
Alles begint natuurlijk met mooie foto’s. Tegenwoordig maken we vaak, makkelijk en snel foto’s. We hebben met onze telefoons bijna altijd een camera bij de hand en dankzij cloudopslag kun je bijna ontelbaar veel foto’s opslaan. Daardoor maak je soms snel en bijna achteloos een foto. Maar dat zijn niet altijd de beste foto’s. In tegendeel.
Als je een goede foto wil, moet je er wat aandacht aan besteden. Sta even stil en denk na over de compositie. Ga eens door je knieën voordat je de foto maakt, of sta juist op je tenen en rek je zo hoog mogelijk uit. Een ander perspectief doet soms wonderen. Heb je het goede perspectief? Druk ook dan niet te snel af. Soms kun je beter even wachten tot een wolk voor de zon is geschoven, een bergwandelaar in de verte het beeld uit is gewandeld, of juist het beeld in.
Maar laat je daar ook weer niet te veel door tegenhouden. Durf soms gewoon een foto te schieten als je denkt dat je een goede foto maakt. Van experimenteren leer je vanzelf betere foto’s te maken.
Een goede camera kan wonderen doen – maar niet altijd
Dankzij de techniek van tegenwoordig doen telefoons steeds minder onder voor grote camera’s. Maar toch zijn er verschillen. Dat ligt vooral aan de lenzen. Die zijn bij grote camera’s nog altijd beter. Daardoor kun je makkelijker in- en uitzoomen zonder dat je dat meteen aan de kwaliteit van de foto ziet. Toch kun je met veel nieuwe telefoons al prachtige foto’s maken. Landschappen, wolkenluchten, veel telefoons leggen dat al prima vast.
Maak selecties
Niet elke foto lukt meteen, dus maak thuis een selectie van de gelukte foto’s. denk goed na over foto’s die je leuk vindt om te laten zien, maar die ook echt wat zeggen voor de kijker. Kijk daarom ook of je een soort verhaal over je reis kan verzinnen, waarbij groepjes foto’s samen een soort hoofdstukjes vormen.
Gooi foto’s die niet in zo’n hoofdstuk horen, maar wel mooi zijn niet zomaar weg. Stel dat je veel foto’s van wolkenluchten hebt, dan kan het soms leuk zijn om die allemaal bij elkaar te zetten op één pagina.
Maak een fotoboekje
Dat klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. Vroeger was een goed fotoboek maken misschien nog wel het moeilijkste deel. Netjes de foto’s inplakken, bijschriften erbij… een behoorlijke klus. Net als foto’s maken is dat inmiddels een stuk makkelijker. Zo kan je makkelijk een fotoboek maken bij Albelli. Dankzij alle software die daarbij hoort, zet je zo een boekje in elkaar waar je trots op bent.