Home » Vakantietip
vpn vakantie

Veilig internetten in de bergen

Lekker naar de bergen? Ook daar wil je zijn voorzien van internet. Want tegenwoordig kunnen we niet meer zonder internet op reis. Internet hebben we nodig om contact te hebben met de familie in Nederland, maar ook om zaken te regelen. In de bergen kan het bijvoorbeeld nodig zijn om nog even snel een hotel of bed & breakfast te boeken. Om deze reden is internet in de bergen echt onmisbaar. In de meeste landen is internet gewoon beschikbaar, ook op de berg. En anders is het mogelijk om gebruik te maken van de openbare hotspots in bijvoorbeeld hotels en restaurants. Dit brengt wel een veiligheidsrisico met zich mee.

Veiligheidsrisico’s met internetten in de bergen

Wie gaat internetten in de bergen, moet zich voorbereiden op een aantal veiligheidsrisico’s op het gebied van online privacy. Zeker als het gaat om openbare hotspots van bijvoorbeeld cafés of hotels. Deze internetpunten zijn weliswaar gratis, maar kunnen ook kwetsbaarheden met zich mee brengen. Ook als je in het internetcafé in de bergen zit, dien je rekening te houden met een aantal veiligheidszaken.

Zo raden we ten eerste aan om geen bankzaken te doen op een openbare computer of openbare hotspot. Ben je dus met je eigen laptop op reis, maar gebruik je de hotspot van het hotel? Dan is het beter om geen bankzaken op dit netwerk te doen. Het is immers mogelijk dat de inloggegevens worden afgeluisterd door cybercriminelen, een paar deuren verder op. Bovendien is het belangrijk om bij openbare computers geen wachtwoorden op te slaan en je geschiedenis en cookies volledig te wissen. Op die manier kunnen anderen niet zien naar welke sites je bent gesurfd.

Openbare hotspots zijn niet veilig

De kans is groot dat je in de bergen gebruik zult maken van openbare hotspots. Deze vind je bijvoorbeeld in het hotel, op de luchthaven of in een eetgelegenheid. Tegenwoordig moet je vaak inloggen met een gebruikersnaam en wachtwoord. Maar omdat vrijwel iedereen in het gebouw toegang heeft tot hetzelfde internetpunt, is zo’n openbaar netwerk nooit helemaal veilig. Daarom is het verstandig geen privacygevoelige zaken te doen.

Het is namelijk voor kwaadwillenden een fluitje van een cent om een nep inlogpagina te maken. Op die manier lijkt het alsof je verbonden met met het internet van het hotel in de bergen, maar in de praktijk ben je verbonden op het afluisterapparaat van de cybercriminelen. Zo kunnen op die manier toegang krijgen tot al je gegevens, zoals wachtwoorden en bankgegevens. Maar soms is het toch nodig om dit te doen op een openbare hotspot. Gelukkig is ook daarvoor een veilige oplossing bedacht; een Virtual Private Network (VPN).

Gebruik van de Virtual Private Network (VPN)

Het is uiteraard het veiligst om je eigen databundel te gebruiken, maar dat kan in het buitenland een kostbare zaak zijn. Bovendien heb je bovenop de berg niet altijd een goede, stabiele verbinding. Daarom raden we aan altijd gebruik te maken van een Virtual Private Network, als je toch besluit het openbare netwerk te gebruiken. Daarmee is het mogelijk om software te installeren en dan de internetverbinding volledig te versleutelen.

Dat werkt erg simpel: je sluit een abonnement voor een paar euro per maand af bij een aanbieder. Daarna installeer je de software van de VPN-dienst. Op deze manier versleutelt de software de internetverbinding door verbinding te leggen met een server dichtbij je locatie. Deze server is van de VPN-aanbieder. Daarna worden alle gegevens die je verstuurt op het internet, eerst versleuteld door de software. Dat lijkt lastig, maar het is erg eenvoudig op te zetten.

Zelfs als je weinig verstand hebt van computers, kun je in een mum van tijd zo’n verbinding opzetten. Daardoor is je online privacy gewaarborgd en kun je zelfs op een openbare internetverbinding je online zaken doen. Zorg er wel voor dat je eerst zeker weet dat je verbonden bent met de VPN. Op die manier kun je voorkomen dat je ooit nog gehackt wordt. Zo heb je meer tijd over om tijd door te brengen in de bergen.

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)