Vijf Great Walks hikingtrails in Nieuw-Zeeland die je gedaan moet hebben
Nieuw-Zeeland is een land van uitersten. Van besneeuwde bergtoppen naar sneeuwwitte zandstanden en van kale vulkanische landschappen naar dichtbeboste groene regenwouden; Nieuw Zeeland heeft het allemaal. Het is ook daarom een land dat uitermate geschikt is om te voet te verkennen. Door heel het land zijn verschillende hiking trails te vinden die, afhankelijk van je ervaring en conditie, prima te bewandelen zijn en je de kans geven om op een rustig en immersieve manier kennis te maken met dit natuurlijk diverse land.
Voorbereidingen treffen
Ben je van plan om Nieuw-Zeeland te voet te ontdekken, dan is het misschien aan te raden om je goed voor te bereiden, ook als je een ervaren wandelaar bent. Allereest is het belangrijk om te weten dat Nieuw-Zeeland een gematigd zeeklimaat heeft, waardoor het weer, ondanks de ligging op het zuidelijk halfrond, behoorlijk onvoorspelbaar kan zijn, net als in Nederland. Houd er daarom ook rekening mee dat je tijdens je wandeltochten ook een aantal dagen regen kunt verwachten. Desondanks, om de hoeveelheid natte uitrusting tot een minimum te beperken, is het aan te raden om je reis tussen april en oktober te plannen. In die maanden heb je gemiddeld genomen het minste kans op neerslag.
Natuurlijk is elke hike anders, en moet je rekening houden met je eigen persoonlijke kracht en conditie, alsook hoeveel tijd je hebt, om te beslissen welke hike het beste bij je past en wat je allemaal mee moet nemen. Standaarduitrusting, zoals goede, stevige wandelschoenen, comfortabele wandelkleding, een goede rugzak, drinkfles, zonbescherming en een goede water/winddichte jas zijn absoluut essentieel voor je wandeltocht. Ga je bijvoorbeeld een meerdaagse tocht maken, dien je eventueel ook te denken aan bijvoorbeeld een slaapzak of tent, als de reisorganisatie waarbij je de wandeltocht hebt geboekt, deze zelf niet verzorgd.
Great Walks
De Great Walks zijn in wezen een aantal vooraanstaande wandelpaden, ontwikkeld en onderhouden door het Nieuw-Zeelandse Department of Conservation. Op dit moment zijn er door het hele land zo’n tien van deze wandelpaden te vinden en leiden je door enkele van de mooiste natuurgebieden van Nieuw-Zeeland. Ongeacht wat je voorkeur ook heeft, of je liever dagtochten maakt of liever langere trekkingstochten maakt, er zit altijd wel voor iedereen een wandeling tussen. De lengte van de wandelpaden varieert van 32 km (de kortste wandelroute) tot 145 km en kunnen tussen de 3 a 6 dagen worden afgelegd. Mocht je wat minder de tijd hebben, kun je er ook voor kiezen om slechts een gedeelte van deze meerdaagse wandeltochten af te leggen.
Tongariro Northern Circuit
De eerste wandelroute op deze lijst is de Tongariro Northern Circuit. Deze wandelroute bevindt zich op het Noordereiland in het Tongariro National Park en is in totaal 43 km lang. Deze tocht leidt je rondom de berg Mt. Ngauruhoe, die de fans van de Lord of the Rings films wel kunnen herkennen als de locatie van Mount Doom en begint en eindigt op hetzelfde punt. Het is een pittige wandeling, dus is misschien minder geschikt voor mensen die nog niet zoveel hike-ervaring hebben.
Echter voor diegenen die zich daardoor niet tegen laten houden kunnen tijdens deze tocht genieten van langgerekte vergezichten over het vulkanische landschap. Deze route neemt ongeveer drie tot vier dagen in beslag, afhankelijk van je eigen tempo. Je kunt overnachten in een van de vier trekkershutjes langs de route. Het is niet toegestaan om, vanwege de giftige gassen van deze nog steeds actieve vulkaan, langs de route te kamperen en ook is het sinds 2013 verboden om te berg te beklimmen, uit respect voor de lokale Maori-bevolking.
Whanganui Journey
Deze route, die ook onder het beheel van het Great Walks-programma valt, is in principe geen echte wandelroute, maar een meerdaagse kanotocht die je over 145 km van Taumarunui naar Pipiriki voert. Als je dat liever hebt, kun je ook een kortere kanotocht maken van Whakahoro naar Pipiriki.
Gelukkig hoef je niet de hele tocht in een kano te zitten, maar kun je op een gegeven moment ook je kano even tijdelijk achterlaten en een wandeltocht maken naar de Bridge to Nowhere (Brug naar Nergens). Deze brug werd gebouwd in 1936 en was oorspronkelijk bedoeld om de toegang tot de Mangapurua-nederzetting te bereiken. Dit gebied werd echter in 1942 verlaten, en na slechts zes jaar in gebruik te zijn geweest, werd de brug overbodig. De brug staat er vandaag de dag echter nog steeds, en biedt een mooi uitzicht over de Whanganui-rivier. Mocht je deze route willen doen, is het wel aan te raden om vooraf overnachtingen te boeken, aangezien de hutjes aan deze route tijdens het hoogseizoen snel vol zitten.
Milford Track
De Milford Track is een van de meest populaire wandeltochten in Nieuw-Zeeland, en dat is niet zonder reden. Deze route van 53 kilometer voert je van Te Anau door tal van verschillende landschappen door groene valleien, langs kraakheldere meren en over torenhoge bergtoppen naar Sandfly Point aan de Milford Sound, en toont je daarmee de natuurlijke diversiteit waar Nieuw-Zeeland zo geliefd maakt. Het hoogtepunt van deze wandeltocht is de Sutherland-waterval, die met een hoogte van 580 meter de hoogste waterval in Nieuw-Zeeland is. Daar Nieuw-Zeeland gemiddeld 200 regendagen per jaar heeft, zul je niet kunnen ontkomen aan het oorverdovende geruis van dit natuurlijk fenomeen.
Heaphy Track
Deze route leidt je door enkele van de meest contrasterende landschappen in Nieuw-Zeeland, en elke dagtocht biedt je gegarandeerd weer een ander uitzicht. De Heaphy Track is met 82 kilometer een van de langere wandelroutes, en werd voor het eerst gebruikt door de Maori pounamu-jagers die het pad gebruikte om tussen de Golden Bay naar de pounamou-rivieren in het Westland te reizen. Dit geeft daardoor deze wandelroute ook een diepere en spirituele betekenis. Tijdens deze wandelroute kom je door het Khaurangi National Park, waar je misschien wel de kans krijgt om de kiwi, een vogelsoort inheems aan Nieuw-Zeeland, te kunnen spotten.
Routeburn Track
De Routeburn Track is met 32 kilometer een van de kortere Great Walks-hikes, maar doet zeker niet onder voor de rest. Tijdens deze wandeltocht kom je enkele van de mooiste vergezichten tegen die Nieuw-Zeeland te bieden heeft. De route voert je door twee nationale parken, namelijk het Mount Aspiring National Park en het Fiordland National Park, en kom landschappen tegen die zijn gevormd door gletsjers, fjorden, afgronden en watervallen. In de beboste delen van deze wandelroute kom je een overvloed aan inheemse vogelsoorten tegen, zoals mezen, roodborstjes, houtduiven en klokvogels. Als je geluk hebt, kun je ook de Kea tegenkomen, de enige alpenpapagaai ter wereld.
Reisdocumenten op orde brengen
Voordat je in het vliegtuig stapt, moet je er ook voor zorgen dat je al je benodigde reisdocumenten op orde hebt, zoals je paspoort en het visum. Ook om naar Nieuw-Zeeland te reizen, hebben Nederlandse reizigers een visum nodig, ook wel het NZeTA genoemd. Dit NZeTA is een elektronische reistoestemming waarvan je de aanvraag eenvoudig online kunt indienen en slechts enkele minuten in beslag neemt. Nadat je het visum Nieuw-Zeeland hebt aangevraagd, kan het ongeveer een week duren voordat het visum is toegekend, en bij een spoedaanvraag zelfs binnen een uur. Na toekenning is het visum in totaal twee jaar geldig en mag je tot maximaal 90 dagen achtereenvolgend in Nieuw-Zeeland verblijven. Als je langer in Nieuw-Zeeland wilt blijven, kun je ervoor kiezen om na deze 3 maanden het land kort te verlaten, om dan weer met hetzelfde visum opnieuw voor 3 maanden door Nieuw-Zeeland te trekken.