Home » Vakantietip
langlaufen Winterberg

Wandelen en langlaufen in Winterberg

Je komt niet alleen naar Winterberg om te skiën, maar ook is het uitstekend wandelen en langlaufen in de veelzijdige omgeving. Hier geniet je in alle rust van de natuur. Het landschap is bezaaid met wandelroutes en loipes, voor beginners en gevorderden. Winterberg is makkelijk aan te rijden vanuit Nederland. Check voor vertrek naar het buitenland altijd even de dekking van je autoverzekering.

170 kilometer aan loipes

De afgelopen jaren is langlaufen in Winterberg steeds populairder geworden. Doordat het materiaal een stuk moderner is geworden, wagen meer mensen zich aan deze sport. Ook worden de loipes beter onderhouden. Hierdoor valt er voor de langlaufer veel te beleven in Winterberg. Je hebt de keuze uit vele verschillende loipes. In totaal ligt er 170 kilometer aan loipes in Winterberg, die dwars door het Sauerland lopen. Om te zorgen voor optimale omstandigheden, worden de loipes machinaal gespoord en eventueel voorzien van een laag kunstsneeuw. Er zijn vier startpunten vanuit Winterberg en het is gratis om de loipes te betreden. De meeste paden voeren over de Rothaarkam en door het Astengebied. Beginnende langlaufers wordt aangeraden om de loipes zorgvuldig te kiezen. De beste beginnersgebieden liggen in het dal en zijn licht glooiend. In het begin is langlaufen zeer inspannend, waardoor het belangrijk is dat het parcours niet te lang is.

Wandelen in Winterberg

Voor wie langlaufen te inspannend vindt, liggen er ook tientallen kilometers aan wandelpaden in Winterberg. Zo dompel je jezelf helemaal onder in de natuur en geniet je van de mooiste vergezichten. Er zijn goed onderhouden geruimde wandelroutes aanwezig. Waag je je liever in de diepe sneeuw? Ga dan sneeuwschoenwandelen, waarbij je lichte kunststof rackets onder je schoenen bindt zodat je eenvoudig door de besneeuwde weiden wandelt. Een sneeuwschoenwandeling biedt een totaal andere ervaring dan een dagje skiën of langlaufen. Doordat je buiten de piste wandelt, kom je door stille en verlaten gebieden over vaak verse sneeuw. Als het zonnetje ook nog schijnt levert dit onvergetelijke plaatjes op. Kijk eens om je heen om te kijken of je dierensporen kunt spotten.

Sneeuwlandschap dichtbij Nederland

Of je nu gaat langlaufen of wandelen, in Winterberg bevind je je in een prachtig winterwonderland. Er is niets anders te zien dan witte velden en bomen bedekt met een dikke laag sneeuw. Hierdoor waan je je in een compleet andere wereld, terwijl Winterberg op slechts een paar uur rijden van Nederland ligt. Het sneeuwseizoen is wel wat korter dan in wintersportoorden die hoger gelegen zijn. Over het algemeen gaan de pistes en skiliften half december open. Wanneer er voldoende sneeuw ligt en het koud genoeg blijft om kunstsneeuw te maken, blijven de skiliften tot in maart open.

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier een stukje berg geschiedenis