Home » Vakantietip
bergschoenen

Wandelen in de bergen, waar om denken?

Ben jij een echte wandelaar, maar heb je nog nooit in de bergen gewandeld? Dan staat je een heel nieuwe ervaring te wachten. Ons land is natuurlijk hartstikke vlak, maar ga je naar de bergen toe dan loopt dit heel anders. Niet alleen je wandeltechniek maar ook je concentratie zullen moeten veranderen wanneer je steeds bergop en bergaf gaat.

Ga je bergwandelen, dan doe je er goed aan ervoor te zorgen dat je conditie in orde is. Dit kun je bijhouden door te gaan sporten als je thuis bent, maar ook door in Nederland regelmatig lange stukken te gaan wandelen. Wanneer het je lukt om twee tot vier uur te lopen in een goed tempo kun je er in principe vanuit gaan dat je dit in de bergen ook lukt.

Bepaal wat je nodig hebt als je gaat wandelen

Bepaal thuis alvast wat je precies nodig hebt voor het wandelen in de bergen. Zo voorkom je dat je bepaalde dingen vergeten bent in te pakken, waardoor de wandeling misschien niet eens door kan gaan. Uiteraard heb je goede wandelschoenen nodig, zeker als je de bergen in gaat. Kijk ook goed naar de categorie van de schoenen, want elke categorie staat voor een ander wandeltype.

Er zijn veel verschillende wandelschoenen voor dames, heren en kinderen te vinden. Zo worden er bij bepaalde merken andere materialen en kleuren gebruikt. Wel is het zo dat wandelschoenen vaak bruin, grijs of zwart van kleur zijn. Daarnaast zijn de meeste modellen vrij hoog, zodat ze ook goed om je enkels heen sluiten.

Bij de wandelschoenen voor dames is het wel zo dat er in categorie A vaak ook wel lage modellen verkrijgbaar zijn. Deze zijn er dan ook niet alleen in het bruin, grijs en zwart, maar ook in het blauw, wit of roze bijvoorbeeld. En ben je op zoek naar echt goede kwaliteitsschoenen welke ook uitermate geschikt zijn voor in de bergen? Dan zijn de schoenen van Meindl aan te raden.

Wat heb je nog meer nodig?

Zorg er, naast goede schoenen en goede kleding, ook voor dat je een wandelrugzak bij je hebt. Deze hangt niet alleen op je schouders, maar ook om je middel waardoor het gewicht verdeeld wordt. Hier stop je een extra set kleding in voor de zekerheid, samen met voldoende water en eten, je telefoon met een opgeladen powerbank, een wandel-GPS. Want je wilt natuurlijk niet dat je verdwaald raakt in het buitenland.

Ook een EHBO-kit is aan te raden om mee te nemen, evenals een zaklamp en touw. Je weet immers nooit wat er kan gebeuren in de bergen, en dan kun je maar beter overal op voorbereid zijn.

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen