Home » Vakantietip
skidrager dakdrager

​Wintersport: je ski’s makkelijk mee op het dak

Als je op wintersportvakantie gaat, wil je natuurlijk het liefst je eigen ski’s of snowboard meenemen. Je hebt er immers niet voor niets geld aan uitgegeven, dan wil je er ook écht van genieten. Maar, ski’s en snowboards nemen heel wat ruimte in in je auto. Met een skidrager op het dak van je auto, neem je ze makkelijk mee. Er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten.

Skidrager of dakkoffer?

Een skidrager en een dakkoffer zijn niet hetzelfde. Een skidrager is een dakdrager voor op je auto die alleen voor je ski’s of snowboard bedoeld is. Er zit geen koffer omheen, dus andere spullen kun je niet op het dak van je auto kwijt. Het grote voordeel van skidragers is vaak dat ze wat kleiner zijn. Dat zorgt voor minder luchtweerstand en zowel in de winkel als bij de benzinepomp ben je vaak goedkoper uit. Daarmee is een skidrager vaak een prima oplossing voor als je al je tassen en skischoenen makkelijk in je auto kwijt kan, maar je ski’s of snowboard niet.

Kies de juiste skidrager

Skidragers heb je in alle soorten en maten. En auto’s ook. Daarom moet je bij de aanschaf van een skidrager altijd even opletten dat je wel de juiste koopt. Een paar punten waar je op moet letten:

Past het model van de drager op het model van je auto? De lengte, breedte, maar ook de manier waarop je de drager op je auto bevestigt, moet passen.
Hoeveel paar ski’s passen er op de skidrager? Sommige skidragers zijn geschikt voor een of twee paar ski’s, anderen juist voor veel meer. Hou daarbij wel rekening met de maximale daklast van je auto. Die maximale daklast is inclusief je skidrager. Voorbeeld: de maximale daklast van je auto is 50kg, en de skidrager weegt 10kg, dan mag je nog voor 40kg ski’s op je auto leggen.
Is de drager geschikt voor ski’s, snowboards, of allebei? Ski’s en snowboards hebben natuurlijk verschillende afmetingen. Kies dus voor een model dat geschikt is voor de wintersportspullen die jij mee wil nemen.

Lastige keuze? Of weet je niet zeker of het bevestigingssysteem van een skidrager bij jouw auto past? Je autodealer kan je vaak al een beetje op weg helpen; bij gespecialiseerde winkels kun je kiezen uit een uitgebreid assortiment dakdragers en skidragers, waardoor je altijd een model kan vinden dat bij jouw auto past.

Rijden met een skidrager

Met je ski’s op het dak heb je een stuk meer ruimte in de auto. Dat rijdt comfortabeler dan in een volgepropte auto en is zelfs een stuk veiliger. Want in scherpe bochten of bij een onverhoopte noodstop, glijden er geen ski’s door je auto. Hou er wel rekening mee dat je auto met de ski’s op het dak meer wind vangt. Natuurlijk van voren, dat merk je vooral aan je brandstofverbruik. Een dakkoffer levert volgens de Duitse ADAC bij een gemiddelde snelheid van 80 km/h soms wel 11% meer brandstofverbruik op. Een skidrager veroorzaakt natuurlijk heel wat minder luchtweerstand dan zo’n grote dakkoffer, maar toch zul je merken dat je iets minder zuinig rijdt. Laat je ook niet verrassen door wind van opzij als je over open vlaktes of hoge bruggen en viaducten rijdt. Iets dat je ook gaat merken, is dat het zwaartepunt van je auto wat hoger ligt. Zeker in scherpe haarspeldbochten. Overigens gelden er geen snelheidsbeperkingen als je je ski’s op het dak legt, maar omdat je je rijgedrag wel wat moet aanpassen aan de lading op het dak, is het geen goed idee om op de Autobahn het gas diep in te trappen.

We hebben ook nog een belangrijke tip: vergeet niet dat er nog iets op je dak ligt! Vooral in parkeergarages moet je er echt even rekening mee houden dat je auto iets hoger is dan je gewend bent!

Goed beladen

Zoals we al vertelden moet je bij het opladen van je ski’s altijd rekening houden met de maximale daklast. Maar er is meer. Doordat je auto wat zwaarder is, én het zwaartepunt van je auto ook hoger ligt dan normaal, kan het zijn dat je je bandenspanning moet aanpassen, soms moet je zelfs je koplampen wat bijstellen. Een andere tip is om je ski’s zoveel mogelijk in het midden te leggen en niet aan de zijkant. En nog een handigheidje: leg je ski’s achterstevoren neer, dus met de voorkant van je ski’s naar de achterkant van de auto. Dat scheelt én luchtweerstand, maar mogelijk ook schade aan de voorkant van je ski’s door opspattende steentjes. Helemaal verstandig is om een hoes om je ski’s te doen als je ze op het dak legt. Dan zijn ze goed beschermd.

Maak het dieven niet te makkelijk

Ski’s zijn in de wintersportgebieden een gewilde buit van dieven, en ski’s op het dak van een auto zien er voor dieven vaak aantrekkelijk uit. Veel skidragers kunnen op slot, dus maak daar gebruik van! Zo zorg je ervoor dat je ski’s extra stevig op het dak liggen, maar je maakt het dieven ook net wat moeilijker om er met jouw dure ski’s vandoor te gaan. En rij je met de auto op en neer tussen je verblijfplaats en de pistes, haal na terugkomst dan je ski’s weer van het dak. Een goede tip is ook om het serienummer van je ski’s ergens op te schrijven. Mocht een dief toch toeslaan, dan helpt zo’n serienummer de politie bij de zoektocht naar je ski’s. Hier lees je meer tips om skidiefstal te voorkomen

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt