
Zo beleef je thuis een Alpenavond vol winterse warmte
Ben je fan van bergen en de Alpenlanden dat ga je misschien wel meerder keren per jaar naar Oostenrijk, Zwitserland, Italië of Frankrijk. Er gaat voor veel mensen niets boven de sfeer, de bergen, de natuur, adembenemende vergezichten, cultuur en de culinaire gewoonten van de deze berglanden. De voorpret voor een wintersportvakantie kan ook thuis beginnen of als opwarmertje een bezoek aan een oktoberfest of kerstmarkt in Duitsland.
Toch kan bij velen niets op tegen een winterse bergvakantie al dan niet op de lange latten. In de huidige tijd kun je natuurlijk alvast de winterse sfeer van de Alpenlanden naar huis halen middels een thema-avond vol verrassingen. Om het helemaal perfect te maken is het een goed idee om met een groepje vrienden een authentieke blokhut af te huren en allemaal een passende kleding met een lederhose en een Heidi-outfit. Daarbij kan natuurlijk het knapperende haardvuur van de open haard niet ontbreken.
Waar het om draait is een gezellig culinair samenzijn. Doe vooral moeite om Oostenrijks of Zwitsers bier te schenken en gooi lekker vlees op de gril waarbij je ook dennenhout en naalden op het vuur. Een beetje vrieskou of een sneeuwvlokje kan de wintersportsfeer helemaal te goede komen. Vergeet ook niet bijzondere gerechten te serveren waarbij vers fruit best een prominente plaats in mag nemen. Denk dan bijvoorbeeld ter inspiratie aan Val Venosta. Dit wordt beschouwd als de fruitschuur van Zuid-Tirol. Daar vind je namelijk abrikozen en aardbeien. Uit hetzelfde gebied komen ook appels en mooie wijnen. Deze elementen mogen tijdens een thema-avond natuurlijk niet ontbreken. Zo staat de regio Obervinschgau bekend om het zonnige klimaat met weinig neerslag. Deze omstandigheden zorgen ervoor dat hier unieke groenten- en fruitsoorten geteeld kunnen worden. Er staan daar meer dan 12 miljoen appelbomen op circa 4700 hectare. Daar kun je heel wat heerlijke apfelstrudel van maken. Hoewel het van origine uit Turkije komt wordt het in Zuid-Tirol beschouwd als een typisch Tirools dessert met speciale lokale ingrediënten.
Oh ja voor we het vergeten zet nu alvast de Glühwein op je boodschappenlijstje, dat drankje mag vanzelfsprekend niet ontbreken. De basis van deze natte versnapering ligt bij diverse soorten fruit, te beginnen met de druiven van de wijn. De rode of witte wijn vormt de basis van de Oostenrijkse glühwein. Die wordt tijdens het verwarmen aangevuld met specerijen zoals, steranijs, kruidnagel en niet te vergeten kaneel. Met extra fruit zoals sinaasappel of citroenschillen vervolmaak je de onmiskenbare smaak. Voor de echte zoetekauwen kan er nog honing aan toegevoegd worden.
Dek de tafel vervolgens met bekende culinaire Alpen of Dolomieten gerechten zoals de befaamde Wiener Schnitzel en de als Rösti bekend staande geraspte aardappelkoek. Een echt Alpenfeestje kan echt niet zonder een lekker kaasfondue op basis van raclette. Trouwens het hoofdgerecht in de Zwitserse keuken is geen schnitzel maar Geschnetzeltes. Dit zijn stukjes vlees in een romige saus. Omlijst dit alles met authentieke accordeonmuziek en het geluid van koeienbellen. Zo wordt je thema-avond een gegarandeerd succes als opwarmertje naar een onvergetelijke wintersportvakantie. Hou echter wel je conditie in de gaten, want zo’n feestelijk avond zorgt waarschijnlijk voor heel wat extra calorieën. Maar waar het uiteindelijk allemaal om draait is een gezellig samenzijn met familie en vrienden.












