Home » Vakantietip
Zo ga je perfect voorbereid met je caravan de weg op

Zo ga je perfect voorbereid met je caravan de weg op

Jaarlijks gaan duizenden Nederlanders op kampeervakantie. Is het je droom om te verblijven in de natuur, het liefst met uitzicht op de bergen? Met een caravan is heel veel mogelijk. Bereid je goed voor door onze handige tips te lezen en vergeet niet om een goed onderhouden trekhaak te gebruiken. Op die manier ga je straks onbezorgd op reis!

Een goed begin is het halve werk

Frankrijk en Italië zijn voor veel Nederlanders favoriete kampeerbestemmingen. Misschien behoor jij ook wel tot deze groep. Een goed begin is het halve werk. Pak de caravan zo licht mogelijk in om snel te reizen. Neem alleen mee wat je echt nodig hebt. Bepaalde technische snufjes zijn licht en erg handig om mee te nemen voor onderweg. Neem bijvoorbeeld de ‘Garmin Camper’. Dit is speciale satellietnavigatie voor campers en caravans. Het plant routes speciaal voor caravans en meldt eventueel langere reistijden. Ook brengt de Garmin je op de hoogte van eventuele tolheffingen. Wel zo handig als je vlot en veilig met de camper op avontuur gaat!

Europese wetgeving voor caravans

Het is erg mooi om met de caravan rond te rijden in Europa. Lees voordat je reis begint goed de Europese wetgeving door op het gebied van caravans. Landen gebruiken vaak verschillende wetten en voorschriften. Neem nu de maximale snelheid waarmee je met een caravan mag rijden op de weg. Een overzicht van verschillende landen:

Land Maximale snelheid op snelweg Maximale snelheid bebouwde kom
België 120 km/u en 90 km/u bij meer dan 3500 kg 50 km/u
Bulgarije 100 km/u 50 km/u
Denemarken 80 km/u 50 km/u
Duitsland 80 km/u, 100 km/u met Tempo 100 ontheffing en 60 km/u voor motorfiets met aanhanger 50 km/u
Frankrijk 130 km/u, 110 km/u bij regen en 90 km/u bij meer dan 3500 kg 50 km/u
Groot-Brittannië 96 km/u 48 km/u
Zwitserland 80 km/u 50 km/u

 

Welk rijbewijs heb je nodig voor een caravan?

Hou rekening met het feit dat je voor het rijden met een caravan een speciaal rijbewijs nodig hebt. Volgens de wet moet in het bezit zijn van rijbewijs B+E om een aanhangwagen met een gewicht van meer dan 750 kilo te trekken. Dit geldt ook voor het trekkende voertuig en de aanhangwagen met een gewicht van meer dan 3500 kilo.

Reisverzekering afsluiten

Wie op vakantie gaat met een caravan kan het beste een goede reisverzekering afsluiten. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje, en je voorkomt er veel (financiële) problemen mee. Hou altijd rekening met de waarde van je caravan spullen en verwerk deze in het verzekerde bedrag, mocht er sprake zijn van beschadiging of diefstal. Zorg er ook voor dat de verzekerde bedragen overeenkomen met de huidige marktprijzen.

Waarom is een trekhaak onmisbaar voor een caravan?

Heb je het juiste rijbewijs om met een caravan te mogen rijden en een goede verzekering afgesloten? Dan is het tijd om de weg op te gaan. Mits je een goed onderhouden trekhaak gebruikt. Een trekhaak is onmisbaar omdat het de verbinding vormt tussen de auto en de caravan. Het is dan ook zeer belangrijk dat je de juiste trekhaak gebruikt en onderhoudt. Reinig voor gebruik bijvoorbeeld elk beschermend vet of olie van de trekkogel, om vervuiling van de stabilisator te voorkomen. Terpentine en een schone doek zijn ideaal voor dit schoonmaakklusje.

Welke trekhaak wordt het meest gebruikt?

Tegenwoordig zijn er verschillende soorten trekhaken verkrijgbaar. De standaard trekhaak is nog altijd het meest populair onder vakantiegangers. Het heeft een diameter van 50 mm en bestaat al sinds 1932. Het staat bekend om zijn kogelvormige ontwerp en is ingesteld op zwenk- en knikbewegingen. Daardoor is het ideaal om te gebruiken voor caravans.

Hoe bevestig je een trekhaak aan een caravan?

Het bevestigen van een standaard trekhaak aan een caravan is redelijk eenvoudig. Een flenskogel is aan te raden wanneer je bijvoorbeeld een zware aanhanger of caravan wilt bevestigen aan een voertuig. Je kunt het twee met behulp van twee bouten aan het trekhaakframe op de achterkant bevestigen. De flenskogel staat bekend als simpel, maar effectief. Zo is het zelfs mogelijk om accessoires zoals fietsendragers er aan te bevestigen, mits je de kogel niet vastschroeft. Op die manier kun je met veel spullen fijn en veilig met de caravan op avontuur in Europa!

Waar moet je op letten bij een trekhaak en een caravan?

Tenslotte nog een aantal belangrijke factoren om rekening mee te houden bij het gebruik van een trekhaak voor je caravan:

  • Kies het type trekhaak dat je nodig hebt op basis van praktische elementen: stijl, gewicht, kosten en extra accessoires.
  • Controleer de compatibiliteit van de trekhaak met zaken als parkeersensoren.
  • Controleer de elektrische aansluitingen van de caravan. Sommige voertuigen hebben nog 7-pins elektrische aansluitingen. Deze zijn veilig en nog steeds geldig. Sinds september 2007 is de industriestandaard echter de 13-pins. De 13-polige stekkerdoos is beter voor afneembare trekhaken, dus wel zo praktisch voor de caravan.
  • Onderhoud de trekhaak goed. Maak het regelmatig schoon en smeer de bewegende onderdelen regelmatig in.
Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen