Het Watzmannhaus

Rondwandeling Watzmann-Hocheck (2651 m)

Duur: 

5 uur

Startplaats: 

Watzmannhaus

Karakter: hoogalpine tocht. De Watzmann is natuurlijk dé berg van het Berchtesgadener Land. De Hocheck is eigenlijk een voortop, maar met zijn 2651 m slechts vijftig meter lager dan de Mittelspitze (2713 m) en Südspitze (2712 m). De Hocheck is vanaf het Watzmannhaus voor iedereen met de nodige bergwandelervaring en wat tredzekerheid bereikbaar. Wie verder wil, de graat over richting hoofd- en zuidtop langs, moet een lange, luchtige klettersteig begaan. Tredzekerheid en vrijheid van hoogtevrees zijn belangrijke vereisten. Bovendien is deze route lang: ook de nodige conditie is vereist!

Tocht: het gemarkeerde pad vanaf de hut omhoog slingert eerst omhoog, tot ongeveer op 2250 m hoogte de graat wordt bereikt. Het pad wordt allengs smaller en af en toe is wat eenvoudige klauterij nodig, her en der gezekerd. Het terrein hier is voor een tredzekere, ervaren bergwandelaar geen probleem. Aan weerszijden van de graat zijn prachtige vergezichten. Aan de overzijde richting oosten is de Kleine Watzmann (2306 m) te zien. Deze wordt ook wel aangeduid als de ‘vrouw van de Watzmann’: de tussenliggende topjes boven aan het oude sneeuw- en ijsveld zijn de ‘kinderen’. Vanaf de Hocheck begint de lange klettersteig naar de Mittelspitze. Wie deze niet nemen wil, geniet van het uitzicht en keert langs dezelfde route terug naar de hut.

Alternatief: geliefd is de Watzmann-overschrijding, waarbij na de beklimming van het Hocheck de graat verder wordt geklommen tot de Mittel- en de Südspitze. Daarna wordt zeer steil afgedaald langs de Schönfeldschneid richting het Wimbachgries. Van Hocheck tot aan Südspitze 2½ uur, dan nog zeker 3½ uur tot de Wimbachgrieshütte afdalen en eventueel nog 2 uur tot aan de parkeerplaats bij de Wimbachbrücke.

Vertrek- en eindpunt: Watzmannhaus (1928 m), 3 à 4 uur lopen vanaf de Wimbachbrücke-parkeerplaats.
Duur en hoogteverschil: 5 uur, 800 m stijgen en dalen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?