Home » Blogs

De beruchte weersomstandigheden van Patagonië

19 juni, 2015 - 17:18 - Niek de Jonge

De Cerro Fitz Roy is met 3405 m geen hele hoge berg. Toch wordt deze berg door sommige critici beschouwd als één van de moeilijkste bergen ter wereld om te beklimmen. Uiteraard is dit natuurlijk een gewaagde stelling en zeer discutabel. Want wat maakt een berg nou moeilijk om te beklimmen? In het geval van de Fitz Roy is het niet de hoogte, maar zijn het vooral de klimtechnische moeilijkheden. De berg bestaat aan alle kanten uit bijna loodrechte rotswanden, waardoor er simpelweg geen gemakkelijke weg naar de top bestaat.

Daarnaast ligt de Fitz Roy in het desolate zuidelijke puntje van Patagonië dat berucht is om het onvoorspelbare stormachtige weer. Dat zelfs in deze moderne tijd het weer nog onvoorspelbaar is, ervoeren Jefta en ik tijdens de eerste Nederlandse beklimming van deze berg in december 2013:
Na een zeer slechte nachtrust halverwege de wand klommen we met prachtig windstil weer richting de top. Door de verijsde condities ging het allemaal wat langzamer dan gepland. Nietsvermoedend klommen we een heuse Patagonische storm tegemoet die ons vlak voor de top totaal verraste.

Ongeveer 50 m onder de top zagen we vanuit het noorden vage schotelvormige wolken aankomen en begon de wind van het ene op het andere moment aan te trekken. Snel zijn we doorgerend naar de top, een vluchtig fotootje geschoten en toen weer snel de afdaling ingezet. Al snel waren we aan het abseilen door puur noodweer. Harde rukwinden zoals ik die in de alpen nog nooit heb meegemaakt, sneeuw en spindrift en nauwelijks zicht. Rond half elf begon het donker te worden en hebben we besloten in onze bivakzak te kruipen. We zijn de hele nacht bezig geweest met sneeuw buiten te houden en onze ledematen warm te houden, het was bizar.

Wat volgde was een heftige overlevingstocht om weer beneden te komen. Hierbij liepen we allebei lichte bevriezingsverschijnselen op waardoor Jefta zelfs eerder naar huis moest. Tijdens mijn gehele verblijf van één maand, heb ik welgeteld twee goede klimdagen gehad. Gek genoeg zou ik graag weer daar zijn, ik zou eigenlijk niets liever willen!

 

Op de foto: Links de imposante Cerro Fitz Roy, met 3405 m de hoogste berg van het massief. ©Niek de Jonge (www.niekdejonge.nl). 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Merk: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.