Home » Blogs

De Toppers van Trentino Deel 2: Monte Peller

29 april, 2017 - 11:00 - Redactie

Dit is het tweede deel van de ‘toppers van Trentino’ een serie verhalen en foto’s waarin ik, Roos Schellings, de mooiste dagtochten beschrijf van Trentino. Tochten die we herhaaldelijk zelf liepen en zeker nog eens gaan lopen, en insider information over de mooiste bergwandelingen van Trentino.

Adamello-Brenta Nationaal Park

Monte Peller, gelegen in de Westelijke Dolomieten is onderdeel van het beschermde Adamello-Brenta Nationaal Park. De berg ligt ingesloten tussen Val di Sole en Val di Non in een groene omgeving, habitat van de bruine beer, marmotten, reeën en herten. Hier begon voor mij in 2013 de Brenta Trekking die resulteerde in nog een groter avontuur, mijn verhuizing naar Italië. Elk jaar ben ik te vinden op Monte Peller want hij is niet alleen erg mooi maar ligt ook vlakbij ons thuis.

Monte Peller: een idyllische berg

Monte Peller heeft geen 3000+ top, geen gletsjer, skipistes of spectaculair geërodeerd rotsformaties met via ferrates. Daardoor wordt hij nauwelijks beschreven en blijft hij voor toeristen onbekend en weinig bezocht. Maar misschien juist daarom is deze idyllische berg, met haar lieflijke flora en fauna, een goed bewaard geheim dat meer dan de moeite waard is om te ontdekken.

Een schuin plateau met 360 graden uitzicht

Monte Peller is de berg waar ik het meest heb gewandeld sinds ik in de Alpen woon, hier heb ik veel mensen naar het hoogste punt (2.320 meter) gebracht.  Geen klassieke piek maar  een schuin plateau vanwaar je een spectaculair 360-gradenuitzicht hebt op de Brenta Dolomieten, Val di Non, Val di Sole, Val di Rabbi, De Ortler en Gran Zebrù.

Elk jaargetijde mooi

Monte Peller is elk jaargetijde de moeite waard , in januari zijn er de spectaculaire zonsondergangen, in het late voorjaar tref je er de mooiste wilde bloemen aan waaronder gentiaan, lelie, koningskroon, ridderspoor, azalia, clematis en edelweiss. In de herfst lijkt het alsof je over een toendra loopt en in de mooie zomermaanden komen hier veel mensen uit de lager gelegen dorpen die elkaar ontmoeten bij Malga Tassula of in Rifugio Peller.

Malga Tassulo: een begrip

Malga Tassulo is een begrip in de weide omgeving. Het is een boerderij met eetgelegenheid in de bergen een ideale plek om te pauzeren buiten op het terras. Het vee van de Malga graast in de zomer op de bergweides, van hun verse melk worden kazen, ricotta en room gemaakt. Deze zelfgemaakte verse producten staan natuurlijk op het menu. Ook worden lokale drankjes gebrouwen van alpenkruiden en met een beetje geluk mag je ook deze proeven. 

Rifugio Peller, een andere ontmoetingsplek voor de locals

Een andere ontmoetingsplek voor de locals op Monte Peller, is Refuge Peller, een prachtige, net gerestaureerde berghut op 2.320 meter waar je kunt overnachten en lokale streekgerechten kunt eten. De wandelpaden passeren Refuge Peller (waaronder ook de Brenta Trekking) het is een ideaal startpunt voor dagtochten. Deze refuge is een van de weinige die bereikbaar is met de auto maar uit respect voor de omgeving wordt geadviseerd om de auto te parkeren bij de lager gelegen Laghi Durigiati (1.870 m).

Concert in de Bergen: I Suoni delle Dolomiti

Tijdens de zomermaanden is er elk jaar een gratis openluchtconcert van het rondtrekkend muziekfestival ‘I Suoni delle Dolomiti‘ (de klanken van de Dolomieten) met (licht) klassieke concerten van vaak bekende muzikanten en componisten. Zo was er in 2015 de componist en pianist Nicolas Piovani, hij schreef onder meer de muziek voor de film ‘La vitta è Bella‘. 

Ook voor gezinnen met kleine kinderen

Kortom, Monte Peller is een kanjer van een berg, met een goede infrastructuur die een bezoek mogelijk maakt voor bergliefhebbers met jongere kinderen of voor hen die wat minder zware dagtochten verkiezen. Want op Monte Peller kun je overnachten en eten, de wandelpaden zijn goed gemarkeerd en toegankelijk en in juli kun je zelfs genieten van een van de concerten van ‘I Suoni delle Dolomiti‘. Deze fraaie berg blijft voor mij een van mijn favorieten in onze omgeving.

Vanaf Rifugio Peller kun je de volgende gemarkeerde dagtochten ondernemen :

Plateau, top van monte Peller (2320mt): pad 337

Malga Tassula : pad 313 (oost) + 336

Malga Clesera + Lago della Salare : pad 313 (west) + 308

Malga Tassula, Malga Nana, Pian della Nanna: pad 313 (west) + 336

Monte Peller is bereikbaar vanaf de dorpjes Cles en Tuenno gelegen in Val di Non. Een fourwheeldrive is aan te raden.

Verhuisd voor de bergen en voor de liefde

Roos woont in Noord-Italië naast de Brenta Dolomieten. Ze heeft haar eigen natuurvakantiewebsite opgezet: met een een selectie van de mooiste trektochten en vakantieverblijven in de Dolomieten en Nationale Parken van Trentino-Zuid Tirol. Ook schrijft en fotografeert ze graag, op haar avonturenblog kun je meer lezen over deze prachtige regio in Noord-Italië.

Tekst en foto's: Roos Schellings

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier welk biertje het beste bij jou past