Home » Blogs

Een niet zó winterse bivak

9 januari, 2014 - 15:21 - septimontain

De tweede week verblijf ik met 7 klasgenoten in een ouderwets maar gezellig chalet op het Plateau de Glières. Dit is een schitterend en (voor de Haute Savoie) onherbergzaam gebied ten westen van de Aravis. Deze week is het de bedoeling dat we het geleerde uit week 1 in de praktijk gaan brengen. Met temperaturen boven nul en volop zon belooft de sneeuw er niet beter op te worden. Gelukkig staat de zon dusdanig laag in december, dat deze nog weinig invloed heeft op het smeltproces en dat we net voldoende sneeuw zullen hebben om een week mee vooruit te kunnen.

Sneeuwballengevecht

Omdat we met het eindexamen begin juni een dagdeel op pad moeten met een groep schoolkinderen, kwam dit ook deze week aan bod. Samen met een collega moeten we een groep van 8 kids veilig begeleiden, een leuke tijd bezorgen én wat kennis laten opdoen. Het mooie is dat dit dezelfde schoolkids betreft als op het examen en dat we er alvast achter kunnen komen wat voor kinderen het zullen zijn. Collega Christophe mag het spits afbijten en stelt de ochtend in het teken van het zoeken naar dieren en hun sporen. Al snel blijkt dat 1 ; je met dieren altijd scoort en 2 ; dat het best wel lastige kids zijn ! De school staat in een achterstandswijk in Annecy en de kids leven in lastige sociale omstandigheden en de meesten hebben dan ook niet zo veel met sneeuw en wintersport. Al snel blijkt dat het meer aankomt op politieagentje spelen dan op kennis overdragen en dat één jongetje alle aandacht opeist.

Omkopen met chocola chaud

Na de lunch is het mijn beurt. Murrat noemt mij al 'son ami Arno' maar gelukkig deelt hij mijn mening dat je niet in 1 ochtend al vrienden kunt zijn... Ik kies voor een lesje nivologie en zie me al net als Dr sneeuwkunde Richard in geuren en kleuren (vooral wit) vertellen over verschillende lagen en sneeuwkristallen. Helaas blijkt de spanningsboog wat kort en ontaardt mijn sessie al snel in een veldslag sneeuwballen gooien. Even denk ik nog slim te zijn om de substantie van sneeuwballen-sneeuw aan te halen en uit te leggen dat deze anders is al verse sneeuw, maar ook dat is tevergeefs. Ik rond af en besluit op pad te gaan. Een klein halfuur (!) later heeft iedereen z'n raquettes weer onder de voeten en dalen we af te richting parkeerplaats. Ik heb nog één pijl in de koker voor het geval ze weer vervelend gaan doen, namelijk het uitzicht op chocola chaud. Nou dat werkt kan ik je verzekeren ! Een een mooie truc om te onthouden, aangezien 12 jarigen nog wat jong zijn voor een slok Genepi. De evaluatie is voor beiden niet erg positief en er is dan ook werk aan de winkel in de aanloop naar het examen. Voor beiden geldt : een pedagogisch plan opstellen, kort en krachtige clinics, concreter zijn en de kids kort houden.....hmmm d'accord.

De wolven van Glières

Het hoogtepunt van de week is de twee daagse tocht waarin we onze opgedane winterkennis in praktijk moeten brengen. In een groepje van 3 klasgenoten met een leraar, moeten we een wandeling uitstippelen op basis van de groep, het lawinebericht en de weersverwachting. Omdat we een nacht in de bergen gaan doorbrengen moeten we alles meenemen wat daarvoor nodig is. Op dag i is het weer geweldig ; lekker zonnig en een graadje of 5. We worden ingedeeld bij Hubert, een symphatieke doorgewinterde accompagnateur en opleider. Het doel is om om 4 uur aan te komen op het meetingpoint en gedurende de dag om de beurt de leiding te nemen en onze waaremingen en keuzes te delen met de groep. Lawinegevaar is er nauwelijks, wat het veiliger maar wel minder interessant maakt. Om even over vieren komen allen groepjes aan op de col en genieten we van de zonsondergang.Helaas ligt er te weinig sneeuw om iglo's of een sneeuwhol te bouwen, dus besluiten we met behulp van een zeil en takken een shelter in het bos te bouwen. Twee uur later staan er in een bosgebied zo groot als een half voetbalveld 7 verschillende tenten waar menig zwerver jaloers op zou zijn. Als even later de rook van gasbranders en een kampvuur door de takken omhoogstijgt, zit de sfeer er goed in en de meegenomen alpendrankjes doen de rest. De volgende morgen word ik na een helemaal niet zo'n slechte nacht om 6 uur wakker en zie op mn horloge dat het 4 graden is ! Een winterbivak kon je het dus niet echt noemen, maar een boeiende ervaring was het zeker. Collega Alan vertelt ons gelukkig de volgende morgen pas dat het precies hier was, waar hij 2 jaar geleden een roedel wolven had gespot, de beruchte wolvenkolonie van Petit Bornand. Ook de gardienne van onze gite ziet ze regelmatig in haar 'voortuin' voorbij trekken. Net als we klaar zijn om op pad te gaan, begint het te sneeuwen. Helaas stijgt de temperatuur met iedere meter die we dalen en lopen we al snel in de regen. De sneeuw en de tassen worden zwaard en na een lange tocht schuiven we moe en voldaan aan een heerlijke savoyardse lunch met veel vlees en rode wijn.

Eindelijk sneeuw!

Na een comfortabele nacht worden we de laatste ochtend wakker met een dik pak sneeuw. Vandaag is Guide de haute montagne Hervé onze aangewezen partner voor deze dag. Ook vandaag dienen we we weer een mooie tocht te plannen en dit keer hebben we het kompas ein combinatie met de IGN kaart wél nodig om ons goed te oriënteren. Daarbij is er vandaag wel sprake van lawinegevaar en scoor ik mijn eerste punten doordat ik vanmorgen een printscreen heb gemaakt van het (dichtsbijzijnde) lawinebericht, namelijk van de Aravis . Deze geeft slechts 2 aan, maar onze waarnemingen in het veld doen ons als snel concluderen dat ie makkelijk naar 3 kan. Er is geen specifiek lawinebericht voor dit Plateau en het Aravis blijkt minder wind en sneeuw te hebben gehad als wij hier. Omdat er zoveel sneeuw valt besluiten we tijdens e lunch alsnog een sneeuwhol en bivak te bouwen, zodat we deze ervaring ook nog even in de bagpack kunnen stoppen.

Zo sloten we twee winterweken alsnog echt winters af en met een schat aan kennis en ervaring is het nu uitkijken naar het examen. De komende maanden staan in het teken van het schrijven van een afstudeerscriptie en het voorbereiden op het praktijk examen met de kids ; wordt vervolgd....

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.