Home » Blogs

Grote bergen, kleine wondertjes

13 mei, 2014 - 12:39 - Simone van Velzen

Ik ben dol op bergwandelen, en al helemaal in de lente, want dan groeit, bloeit, kruipt en krioelt er van alles. Het gaat me vandaag dan ook niet om kilometers maken, maar om het ontdekken van kleine wondertjes. En om die te vinden moet je slenteren. Een verrekijker en camera zijn op zo’n slenterwandeling natuurlijk onmisbaar, maar vandaag heb ik een nieuw speeltje bij me: een zakmicroscoop.

De wereld door een zakmicroscoop

Hoog in de bergen ligt nog een dik pak sneeuw, maar beneden in de vallei van Chamonix is er al volop wandelgelegenheid. Ik wandel hier vaak, maar vandaag weet ik niet wat ik zie. Zaken waaraan ik normaliter straal voorbij loop, daar lig ik nu op mijn buik tegen te oh-en en te ah-en. Een korstmos, een stukje paddenstoel, een levenloze spin - wat een boel haren heeft zo’n beest! -, een slakkenhuis, de pluizen van een paardenbloem: mijn zakmicroscoop blaast alles op tot reuzenformaat. En je kunt het zo gek niet bedenken of het is buitengewoon interessant om uitvergroot te onderzoeken. Ik kan het zelfs niet laten mijn lunch (baguette met salami) intensief te inspecteren voordat ik mijn tanden erin zet. Ikzelf blijk trouwens ook een bijzonder object: mijn nagelriemen, mijn haren, het weefsel van mijn Gore-Tex jas. Nou ja je begrijpt dat ik voor geen meter opschiet tijdens deze wandeling.

Gekocht via Ebay

Via Ebay betaalde ik slechts 1,79 euro voor mijn zakmicroscoopje. Een ongeloofwaardige prijs als je bedenkt dat zelfs de verzendkosten daarbij inbegrepen waren. Ik moest er wel enkele maanden op wachten: ik plaatste mijn bestelling begin van de winter en ontving hem net op tijd voor de lente. Maar het allermooiste aan de zakmicroscoop is zijn gewicht, want het ding weegt slechts 17 gram. Perfect voor in je broek- of rugzak, want je merkt niet eens dat je hem bij je hebt, maar tijdens een fikse tocht kun je deze bergwandel-gadget beter thuislaten, want kilometers maken, ho maar.

Meer informatie over mijn zakmicroscoopje:

  • vergroot 45x (maar je hebt ze ook die 60x vergroten).
  • heeft LED-verlichting, dat zorgt voor een goed belicht object. Het lampje kan worden gekanteld om de hoek van de belichting aan te passen. 
  • werd geleverd met beschermhoes
  • weegt slecht 17 gram
  • werkt op een batterijtje
  • wordt op internet verkocht met prijzen variërend van 1,79 tot 10 euro (wat je ook betaalt het is het waard!)

Bijschriften:

Foto 1: Een vergroting van 45x is perfect om mossen te onderzoeken
Foto 2: Mos gezien door een zakmicroscoop
Foto 3: Korstmossen inspecteren
Foto 4: DE LED-verlichting, zorgt voor een goed belicht object
Foto 5: Mijn zakmicroscoopje werd geleverd met beschermhoes

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.