Home » Blogs

Het huttenleven op een mooie regenachtige dag

8 oktober, 2014 - 13:40 - Spring Reizen

Deze zomer is mij één ding duidelijk geworden daar tussen de bergtoppen van de Alpen:  een goede reisbegeleider weet wat te doen bij regen!  Natuurlijk heb ik het dan over de verantwoordelijkheid om de weersontwikkelingen op de voet te volgen en de juiste beslissingen te nemen op basis van die informatie. Maar daarnaast bestaat wellicht een nog grotere uitdaging: een groep sippe en gestrande buitensporters een alternatief programma kunnen bieden. De sfeer er in houden bij mensen die toen ze de reis boekten zomerse alpenweiden voor zich zagen met een strak blauwe lucht. Een heel ander soort risicomanagement…Recordzomer qua regen

Uitgerekend deze zomer was ik maar liefst 6 weken in de Alpen te vinden. In juni ging het seizoen van start met het geven van instructie aan nieuwe Spring reisbegeleiders. Augustus stond in het teken van mijn eigen ontwikkeling als aspirant NKBV Alpinetourenleider en tot slot het begeleiden van een mooie reis in de Dolomieten.  Italië, Oostenrijk, Zwitserland. Het was overal nat! 

Door de regen in de hut

Regen was voor mij nooit een discussiepunt om tijdens een trektocht niet op stap te gaan. Hooguit vertrek je iets later of vroeger. Of je loopt een andere route. Maar NIET vertrekken? Natuurlijk is het een andere discussie tijdens een kampeertrektocht, maar tijdens een huttentocht in alpien terrein is het vrij normaal om soms een dag vast te zitten. Risico’s in technisch terrein zijn groter bij slecht weer. Dus dat betekent soms het besluit om niet te vertrekken.

Een 'outdoor' zomer

Vrees niet! Je kunt er best wat leuks van maken, zo’n dagje in de hut. Enkele suggesties:

-Leer je groepsgenoten beter kennen! Genoeg interactieve werkvormen om hier achter te komen. Iedereen heeft wel een interessant verhaal of ervaring te delen. Laat je groep bijvoorbeeld op een rij gaan staan op volgorde van de hoogste top die ze hebben beklommen. De verhalen komen vanzelf!

-Weet je van te voren dat het weer niet echt super gaat worden? Vraag aan je groepsgenoten of ze net als jij een presentatie voor willen bereiden, bijvoorbeeld over hun hobby.

-Ben je van de touwen en knopen? Een heuse spleetredding kun je prima oefenen in je slaapzaal of op het overdekte terras.

-Hoe je jezelf omhoog kan takelen? Dat oefen je toch gewoon aan een boom tussen de buien door?

-Niet iedereen is van de spelletjes, maar als de muren op je af gaan komen is het wel een actieve opkikker en goed voor de saamhorigheid. Er zijn voldoende spelletjes waar je alleen een pen en papier bij nodig hebt. Hints bijvoorbeeld. Of Wie ben ik.

-Al onderweg en overvallen door een onweersbui in de alpenweide? Dan schuil je toch even bij die schuur en oefen je op een soort hinkelpad van kleine steentjes samen je evenwicht. Zo blijf je nog lekker warm ook.

-Tijdens een stevige bui aankloppen bij de lokale boer. Gewoon doen! Dit zorgt vaak voor enorm leuke ontmoetingen en mooie verhalen.

Het huttenleven op een regenachtige dag is zo gek nog niet. Met een beetje creativiteit kun je er echt wel wat leuks van maken.

Mieke Souverein, Reisbegeleider bij Spring Reizen en kersverse NKBV-Alpinetourenleider 

(met ook credits voor de Oostenrijkse berggids deze zomer en mijn docenten tijdens de Alpinetourenopleiding van de NKBV)

 

Meer inspiratie

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden