Home » Blogs
bergwandelen

In de herfst naar de bergen, maar waar naar toe? We denken met je mee!

12 oktober, 2023 - 13:55 - Redactie

Zolang we ons kunnen herinneren lopen we in de bergen. Eerst als kind met onze ouders, omdat we het geluk hebben gehad dat ze ons vele zomers mee hebben genomen naar de bergen. Apetrots waren we op die - loodzware - bergschoentjes met knalrode wollen sokken. Na een dappere tocht werd er ‘s avonds bij de tent een nieuw plaatje op je stok getimmerd door papa.

Foto’s en tekst: Jantiene van Lingen - Bergwandelen.com

Bergen aan jeugdherinneringen zijn goed blijven hangen en wij zijn er tientallen jaren later nog steeds niet weg te krijgen. Sterker nog, we hebben er ons werk van gemaakt om de mooiste gebieden en hutjes te delen met anderen. Dit doen we inmiddels vanuit drie reisorganisaties, zodat je met dank aan ons topteam volledig verzorgd over de hele wereld naar de bergen kunt gaan. 

bergwandelen

De herfst in de bergen

Je kan het in meerdere blogs op deze website lezen: de herfst is een fan-tas-tische tijd om in de bergen te zijn. En daar zijn wij het helemaal mee eens. De natuur keert na een levendige lente en volle zomer op eigen tempo terug richting de winter. We komen vaak niemand anders tegen, de wilde dieren laten zich juist meer zien en de huttenwaarden nemen zelf vakantie. Met de bescherming van de bivaks kunnen we hier toch een trektocht organiseren. Het weer heeft invloed op de intensiteit van de herfstkleuren, maar we weten inmiddels dat je in de tweede en derde week van oktober sowieso volop gaat genieten van herfstsferen in ruige berglandschappen. 

bergwandelen

Dat is dan ook de reden dat we in deze periode maar liefst vier herfstreizen organiseren. Waarom vier? Omdat wij niet konden kiezen. Ik leg je uit waarom. 

Herfstkleurenreis vanuit Alpe Devero

Herfsttrektocht naar de Silvretta

Deze trektocht is in Zwitserland, de hutten zijn onbemand, maar wel goed tot zeer goed uitgerust en warm te maken met kachels. Er liggen stapels dekens waar je gebruik van kunt maken. Je loopt vooral boven de boomgrens en regelmatig langs een prachtig bergmeer. Neem wat contant geld mee om in de hut te wisselen voor een lekker drankje! Een grote traktatie in deze wereld!

Meer weten?

Herfstkleurenreis vanuit Alpe Devero

Herfstkleurenreis vanuit Alpe Devero

Afgelopen winter kwamen we uit in het Italiaanse Alpe Devero. Met het gevoel omarmd te zijn door het bergmassief waren we onder de indruk van dit authentieke bergdorpje en knipoogde Casa Fontana voor het eerst naar ons vanaf de top van de heuvel. We werden meteen verliefd op dit prachtige huis dat met passie, geduld en de expertise van vele ambachtslieden is omgetoverd tot wat het nu is: een klein charmant hotel, met als doel deze plek te delen met alle bergliefhebbers. En dat is precies wat we gaan doen tijdens deze herfstweek vanuit Casa Fontana. 

Meer weten?

Trektocht langs onbemande hutten in de stilte van Combe de By

Trektocht langs onbemande hutten in de stilte van Combe de By

Deze trektocht loopt in een zij-vallei van het Aosta dal in Italië. Een aantal jaar geleden kwamen we met dank aan een tip van collega gids John terecht. We vroegen op zaterdagochtend aan de locals wat we zeker moesten zien van hun vallei om ze na een week met een grote glimlach te bedanken. We waren een week helemaal ondergedompeld geweest in deze bergwereld. Reken deze week op een fysiek uitdagende tocht, stilte, zelden bereik of stroom, veel uitzichten en ook een beklimming naar de gletsjer is mogelijk. Onderweg zoeken we waterbronnen in de natuur. De bivaks zijn minimaal ingericht. We nemen daarom ook kookgerei en eten mee in onze rugzak. Er zijn geen kachels in de bivaks, maar wel stapels dekens. 

Meer weten?

Herfstwandelingen met uitzicht op de Gran Paradiso

Herfstwandelingen met uitzicht op de Gran Paradiso

Met de film ‘De acht bergen’ nog levendig op ons netvlies konden we het niet laten om in deze regio ook een reis met dagtochten te organiseren. Na deze fijne buitenweek heb je volop van het Italiaanse leven geproefd en de diversiteit van de vallei gezien. 

Meer weten?

Ben je benieuwd naar onze andere reizen?

Kijk dan eens op www.nunatak.nl en www.bergtrails.com

 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis