Home » Blogs

Indoor Klettersteig

25 maart, 2014 - 11:57 - Frank Rempe

Jarenlang heb ik klettersteigen gekwalificeerd als ‘spielerij’, om maar eens een goed Nederlands woord te gebruiken. Maar ondertussen ben ik al een paar jaar om. Dat heeft er mee te maken dat er in razend tempo uitdagende klettersteigs bijkomen in de Alpen en anderzijds dat het in een ‘verloren uurtje’ mogelijk is een klettersteig te klimmen. Dat laatste is dan weer makkelijker te combineren met het gezinsleven tijdens de vakantie. Lang leven de speeltuin die Alpen heet…

BergsportdagVorige week zondag was ik op de Bergsportdag van de NKBV. Tot mijn plezier wordt het daar steeds drukker en kom ik altijd weer de vertrouwde mensen tegen. Daarnaast zie ik zowel andere exposanten als nieuwe ontwikkelingen. Leuk dat er op deze dag ruimte is voor een zwembadje en een Sloveense ondernemer om daar een kano in te leggen. De kinderen waren onder de indruk!

In een hoekje van de hal kwam ik bij een rotsklimwand waar een hele rij kinderen stond te wachten om een keer omhoog te klimmen. Daarnaast stond een toren met een heuse klettersteig. Hoewel de belangstelling minder was dan op de rotsklimwand wilden mensen toch wel even kennismaken met de beugels en het zekeren aan kabels.

Indoor klettersteigEen paar weken geleden heb ik als kliminstructeur (en IML in opleiding) een bijscholing gegeven aan de instructeurs van klimhal Yosemite in Zwolle. Ze hebben daar een prachtige klettersteig gebouwd. Misschien wel de eerste indoor-klettersteig. Maar zeker één waar je alle basis technieken kunt oefenen en een aantal uitdagende stukken te overbruggen zijn. De bijscholing diende om de instructeurs voor te bereiden op alle specifieke gevaren en risico’s die samenhangen met een klettersteig.Op 18 meter hoogte door de hal te lopen over een kabelbrug doet een zware aanslag op iemands ingebakken hoogtevrees. In een ander traject van de indoor-klettersteig is de toegang tot de nok van de hal zelfs stevig overhangend. Een passage die ze in de Alpen al snel als moeilijkheidsgraad ‘D’ zouden kwalificeren.

De AlpenOndertussen profileren veel Alpendorpen zich met hun klettersteig. Vaak zijn deze toegankelijk vanaf een parkeerplaats waar soms ook gordels en klettersteigsets worden verhuurd. Daarmee zijn klettersteigs toegankelijk geworden voor het grote publiek. Ik ben van mening dat ook deze discipline in de bergsport vraagt om een goede voorbereiding. Ondanks de suggestie dat het eenvoudig en veilig is zijn er een aantal specifieke zaken die je moet weten en kunnen voor je de eerste karabiner aan de kabel klikt. Het mooie is dat je dat vanaf vandaag dus in Nederland kunt oefenen en tijdens de zomervakantie meteen kunt gaan klimmen.

Meer inspiratie

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?