Home » Blogs

Met de E-bike fietsen door Valsugana, Trentino

25 september, 2013 - 12:24 - Fenneke Visscher

“Asfalt is gemaakt voor de auto, niet voor de fiets”, hoor ik wel eens om mij heen van de bergwandelaar die niet zo van fietsen houdt. Ik vind fietsen erg leuk maar heb dat, behalve een keer mountainbiken in de Ardennen, nog nooit in de bergen gedaan. Het lijkt mij altijd best wel zwaar om naar boven te fietsen en heel spannend om naar beneden te racen. Ik wandel liever, dan kan ik het tempo zelf bepalen. Tot een weekend begin september. Ik ging e-biken in Levico Terme (Valsugana) in Trentino.

Fietsen in Valsugana, Trentino

Eigenlijk was ik in de zomer nog nooit in Italiaanse bergen geweest. Een paar jaar geleden wel even op een camping gestaan bij Turijn in de buurt, maar niet de bergen in geweest. Ik was dus erg benieuwd naar de Italiaanse bergen en zomerse sferen.

Toen we geland waren op Verona wilde ik direct naar buiten. Waarom binnen wachten op de taxi-chauffeur als je ook naar buiten kan? Ik had via het raampje in het vliegtuig al bergen mét sneeuw op de toppen gespot, dus die wilde ik wel even wat beter bekijken.

E-biken met Movelo

Bij Verona zijn de bergen nog niet echt aanwezig, maar na een uurtje rijden van Verona via Trento naar Levico werden de bergen steeds hoger. De bergen rondom de meren van Levico en Caldonazzo zijn ca. 2000 m hoog maar de hoogste top van de bergketen Lagorai (start boven Levico) is 2847m. Levico ligt aan het Levicomeer en naast dat meer heb je het meer van Caldonazzo. Voor bergliefhebbers die ook van watersport houden lijkt dit een ideale bestemming.We gaan dit weekend twee fietstochten maken. De regio lijkt behoorlijk ingericht op fietsers. Er is een fietspad van 80 km vanaf het Caldonazzo meer in Trentino tot Bassano del Grappa in Veneto en gaat over vrijwel geheel vlakke fietspaden die geschikt zijn voor iedereen. Langs de route zijn er de bicigrills (restaurantje/ snackbar voor fietsers) en accu-oplaadpunten voor je Movelo-fiets te vinden.

Movelo is nieuw in Valsugana – dit is binnen Trentino de eerste streek die gebruik maakt van dit initiatief (bestaat al langer in andere regio’s in Duitsland, Oostenrijk en Italië). Je huurt een e-bike en vindt door het hele gebied verhuur- en oplaadpunten waar je je accu kunt omruilen voor een volle accu. Over het algemeen kun je zo’n 75 km fietsen op één accu of 1000 hoogtemeters stijgen.Wij zullen niet zo’n lange tocht maken, maar we zullen wel de e-bikes van Movelo gaan proberen. Nu zie ik niet op tegen fietsen in de bergen want ik weet dat ik een beetje hulp van een motortje krijg als ik naar boven ga. Ondanks dat we grotendeels over vlakke fietspaden fietsen, hebben we wel een helm op. Op sommige stukken rijd je dicht langs de auto’s. Maar al snel gaan we tussen de maisvelden en de appelboomgaarden waar we heerlijk in het zonnetje fietsen. Het is geheel ontspannend, want als je wil, kun je het motortje aanzetten en kost het vooruitkomen weinig moeite. Je moet wel blijven trappen, want anders werkt de motor niet. Met gemak rijd ik ruim 25 km/ uur. 

Tentoonstelling Arte Sella

Wat een hele leuke plek is om naar toe te rijden is Arte Sella. Deze internationale tentoonstelling van hedendaagse kunst, gemaakt van natuurlijke materialen, is opgericht in 1986 waarbij de kunstwerken in de openlucht worden tentoongesteld. Ze staan in het bos of op de weides van Val di Sella. De werken zijn veelal driedimensionaal en vaak kun je er doorheen lopen of er in zitten. Ze zijn gemaakt van stenen, bladeren, takken of stammen en zijn onder invloed van het weer en het seizoen.

Als wij er zijn is er toevallig net een touringcar met bejaarden, maar we zien ook gezinnen met kinderen. De openlucht tentoonstelling is voor iedereen leuk. Iedereen ziet weer wat anders in de kunstwerken. ’s Middags kun je via meerdere haarspeldbochten weer naar beneden fietsen.

Wij fietsen hier niet heen, maar bezoeken Arte Sella wel. Vandaag maken we een fietstocht rond de twee meren. De route is vrij vlak, behalve het laatste stuk. Dan gaan we naar Castel Pergine dat op een berg ligt. Ik probeer zolang mogelijk om zonder motor naar boven te fietsen, maar dat is toch best pittig. Zodra ik de motor op high zet, schiet ik naar boven en haal ik ‘normale’ fietsers in. Ik schaam me een beetje, maar probeer er ook wel van te genieten.

Castello di Pergine

Het imponerende Castello di Pergine steekt boven het meer van Caldonazzo uit. Het kasteel stamt uit de 13e eeuw en is in de loop van de eeuwen regelmatig uitgebreid, verbouwd en gerestaureerd. Het kasteel is deels privébezit, maar is ook een hotel en restaurant.
De Italiaanse keuken blijft inspireren en na een flinke dag wandelen of fietsen is het heerlijk om je te laten verwennen met de culinaire hoogstandjes van chef-kok Paolo Betti in het restaurant. Wij krijgen cacaospaghetti met een gemarineerd ei, truffel en een kaassaus. Ook het dessert met vlierbloesemijs is heerlijk.

Na de overheerlijke en verrassende lunch fietsen we naar beneden en daarbij ga ik 48 km/ uur, maar dat heeft niets met het motortje te maken.. Via Tenna, een dorpje dat tussen de twee meren op een heuvel ligt, fietsen we terug naar ons hotel in Levico waar ik eind van de middag nog een duik neem in het meer van Levico. Morgen fietsen we nog naar Borgo om vervolgens, via een bezoek aan de prachtige stad Trento, weer naar huis te gaan.

Mountainbike-tip:

Mocht je van wat meer actie houden, dan kun je gebruik maken van de 300 km aan mountainbike-paden in Valsugana. Tevens kun je via de de website van Valsugana van de VVV GPS-gegevens downloaden voor routes.

Meer informatie over een vakantie in Trentino vind je hier.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.