Home » Blogs
Klettersteigen in Nederland

Uitgeprobeerd: een klettersteig in Nederland

27 augustus, 2018 - 17:11 - Redactie

Onder ons zoeven op de kartbaan de karts voorbij. Ik concentreer mij echter op de volgende stap die ik moet zetten en de volgende greep waar mijn hand naartoe moet. Verscholen in de Achterhoekse bossen is er bij Klimbos Eefde een heuse klettersteig op de rotsen aangelegd. Wij mochten de primeur beleven om als eerste de verschillende routes uit te proberen.

Een echte klettersteig in Nederland

Na de aanleg van het klimbos is het weer tijd voor iets nieuws, moeten ze gedacht hebben. Maar dan wel echt iets nieuws, iets wat voor Nederland uniek is. En zie het resultaat! Een bouwwerk van zo’n 20 meter lang, 8 meter breed en 14 meter hoog, waarvan de wanden zijn bekleed met spuitbeton. Het geheel ziet eruit als een echte rotswand, en zo ervaar je het ook als je er op aan het klimmen bent. Smalle richels waarop je het puntje van je schoen kwijt kunt. Grote keien die uit de wand steken. Veelal voldoende grip, op sommige plekken is de wand nog wat glad door de regen van vanochtend. Wij gaan onze armspieren even testen op de routes die rondom het rotsblok zijn aangelegd.

http://viaferrata.nl/

Luft unter den Sohlen

Na de makkelijke route onderin gaan we verder naar boven.  Ondanks dat er voldoende handgrepen en voetsteunen zijn aangebracht, is het zeker geen eenvoudige route. In de klettersteig zijn diverse elementen ingebouwd, zoals bijv. een hangbrug en touwbruggen. We gaan zelfs onder een kunstmatige waterval door! We klikken onze karabiners om, klimmen schuin naar boven, dan weer een stukje naar beneden. Op een aantal plekken zijn kleine plateautjes aangebracht die je als rustpunt kunt gebruiken. De route is luchtig, bedenk ik me als ik ruim 10 meter naar beneden kijk terwijl ik met mijn voeten op 2 stalen pinnetjes sta die uit de wand steken. Op dat soort momenten moet ik altijd weer denken aan de naam van de klettersteig die we ooit in Oostenrijk deden: Luft unter den Sohlen…

 Adventure Eefde

Uitdagende passages

Aan de achterzijde van de rots bevinden zich in het bovenste gedeelte de meest uitdagende passages. Deze hangen wat over, waardoor je nog iets meer met je armen moet werken. Voordat ik door deze passage heen ga, zoek ik eerst waar ik mijn voeten kan gaan plaatsen. Op die manier kom ik er wat sneller doorheen en kost het minder kracht. Na deze passages te hebben overwonnen, gaat het de hoek om en volgt er nog een driepuntsbrug. Vervolgens daal ik via een serie beugels af en heb ik weer de vaste grond onder de voeten. Na 2 uur klettersteigplezier vinden de armpjes het weer welletjes. Ons vlakke landje is een bijzondere nieuwe klimattractie rijker!

Bergwijzer mag in samenwerking met Adventure Eefde een combiroute voor twee personen verloten. Kijk snel hoe je mee kan doen! 

Michiel Vermeulen is de drijvende kracht achter klimboeken.nl en viaferrata.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!