Home » Blogs
Wandelen over het Lieserpfad

Wandelen over het Lieserpfad: van Wittlich naar Lieser, 18 km, ca. 4 uur

9 december, 2019 - 14:56 - Redactie

De brochure van het Lieserpfad maakt ons nieuwsgierig. “Het Lieserpfad is de mooiste wandelroute van de Eifel. De Eifel is het mooiste middengebergte van Duitsland. Duitsland is het beste wandelland ter wereld. Dus het Lieserpfad is het mooiste wandelpad ter wereld”, aldus een vooraanstaande Duitse wandeljournalist. Wij nemen de proef op de som en lopen in 4 etappes van de bron van de Lieser naar de uitmonding in de Mosel.

Tekst en foto's: Michiel Vermeulen

Etappe 4: van Wittlich naar Lieser, 18 km, ca. 4 uur

Wandelen over het Lieserpfad

De laatste etappe start in het centrum van Wittlich, waar we een eindje direct langs de Lieser lopen. Een reiger staat in het water te wachten tot er een ontbijtje voorbij komt zwemmen. Anders dan de eerdere etappes gaat het vandaag vaak over geasfalteerde wegen. Net buiten Wittlich komen we langs een Romeinse villa, die precies onder een viaduct van de snelweg staat. De villa werd gebouwd tussen 150 en 200 n. Chr. en was destijds het grootste Romeinse landgoed ten noorden van de Alpen. Momenteel staan er slechts nog de restanten van het middelste deel van het herenhuis, aan de oever van de Lieser.

Wandelen over het Lieserpfad

Bij de villa gaan wij links omhoog het bos in. Hoewel het een warme dag belooft te worden, ben ik blij dat ik de lange broek nog aan heb: het steile pad omhooggaat door dicht struikgewas. Het bos staat vol met roze en paarse kelkbloemen, de reuzenbalsemien. Hoewel deze oorspronkelijke uit de Himalaya afkomstige plant het bos van een mooie kleur voorziet, is men er toch niet blij mee. Het verspreidt zich snel en verdringt daarmee de inheemse soorten.

Wandelen over het Lieserpfad

Na het bos komen we bij het plaatsje Altrich, waar we langs akkers, een nieuwbouwwijk en een appelgaard en over een spoorlijn lopen. Dan komen we bij het mooiste gedeelte van vandaag, de Plattener Schweiz. Door een soort toegangspoort wandelen we dit sprookjesbos in, waar tussen steil afvallende wanden het kleine beekje Steinbachgraben stroomt. We gaan over een paar kleine bruggetjes en komen dan aan de rand van het bos. De Lieser stroomt hier zo’n 10 meter onder ons en op de smalle paden langs de steile bosrand is Trittsicherheit geboden.

Wandelen over het Lieserpfad

Het Lieserpfad volgt dan een stuk van de Maare-Mosel-Radweg. Deze fietsroute van een kleine 60 km begint bij Daun en loopt doet ook onze etappeplaatsen Manderscheid en Wittlich aan om vervolgens aan de Mosel bij Bernkastel-Kues te eindigen. Na zo’n 2 km verlaten we het fietspad, gaan weer omhoog het bos in en komen dan bij het dorpje Noviand. Hierna verandert het landschap duidelijk en weten we dat we bijna bij de Mosel zijn: de steile hellingen staan allemaal vol met wijnranken. We houden nog een korte pauze op het bankje dat prachtig uitzicht geeft op het lagergelegen plaatsje Maring. Dan dalen we steil af, lopen langs fraaie rotswanden en begeleiden de Lieser op haar laatste honderden meters. Vanaf een brug kijken we uiteindelijk toe hoe het water uit de Lieser zich vermengt met dat van de Mosel. Wij lopen dan nog verder naar Lieser. In deze plaats, met prachtige oude gebouwen zoals het Schloss Lieser, eindigt het Lieserpfad.

Meer lezen over het Lieserpfad? Hier lees je Etappe 3. Voor meer informatie zie www.wandeleninduitsland.nl 

Michiel Vermeulen is de drijvende kracht achter klimboeken.nl en viaferrata.nl

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?