Snowdonia

Snowdonia

Snowdonia (Eryri in het Welsh) ligt in Noord-Wales. Bijna het gehele gebied is Nationaal park, van ongeveer 2170 km2 groot. Snowdonia heeft een divers landschap. Het noordelijke gedeelte is het meest toeristisch en het meest bergachtig. Dit gebied omvat onder andere het Snowdon Massief, de Glyderau en de Carneddau. Deze berggroepen hebben de hoogste toppen van Snowdonia, met Mount Snowdon als hoogste top (1085 meter).

Snowdonia (Eryri in het Welsh) ligt in Noord-Wales. Bijna het gehele gebied is Nationaal park, van ongeveer 2170 km2 groot. Snowdonia heeft een divers landschap. Het noordelijke gedeelte is het meest toeristisch en het meest bergachtig. Dit gebied omvat onder andere het Snowdon Massief, de Glyderau en de Carneddau. Deze berggroepen hebben de hoogste toppen van Snowdonia, met Mount Snowdon als hoogste top (1085 meter).

Mount Snowdon is zeer geliefd bij klimmers en wandelaars. Sir Edmund Hillary en zijn team hebben hier getraind voor zij als eersten de top van de Mount Everest beklommen. Als je aardig fit bent zijn er zes wandelroutes naar de top, maar je kan ook gebruikmaken van het enige heugel en rondseltreintje in Groot-Brittannië, dat helemaal naar de top rijdt.  Snowdonia heeft ook een bijzondere kustlijn, variërend van zandstranden, zeekliffen en bergen en heuvels die de zee inlopen.

Snowdonia heeft behalve een schitterende natuur ook op cultureel en historisch gebied veel te bieden. Vanaf de Ijzertijd is het gebied bewoond geweest, bijzonder is Tre’r Ceiri, de overblijfselen van een dorp uit de Ijzertijd, waarbij circa 150 hutten en de verdedigingswal nog te zien zijn, soms zijn de overblijfselen nog wel 4 meter hoog!

De Romeinen, vikingen, Angelsaksen en de Normandiërs hebben het gebied in bezit gehad, hun sporen zijn in het landschap terug te vinden. Uit alle tijden zijn forten en kastelen terug te vinden, sommigen zijn zelfs werelderfgoed.
   
De Welshe identiteit is ook bepaald door de vele mythen, legenden en folkore. In Wales is er tot op de dag van vandaag een levendige traditie in het verhalenvertellen. De mythen en legenden kom je overal in het gebied tegen, er zijn veel locaties die gelinkt zijn aan de verhalen over Koning Arthur. Zo heeft koning Arthur de reus Rhitta, een beruchte bewoner van Mount Snowdon, gedood. Zijn lichaam is onder grote stenen begraven door de manschappen van Koning Arthur aan de voet van Mount Snowdon.    

Mount snowdon welsh
Nieuws - 4 mei 2021

Mount Snowndon staat bekend als de hoogste berg van Wales. Maar de naam is Engels, niet Welsh. Misschien komt daar toch verandering in.

Snowdonia
Nieuws - 9 nov 2017

De nieuwe Snowdonia Slate Trail is een 135 kilometer lange trektocht door de bergen van Snowdonia Wales in het Verenigd Koninkrijk.

Snowdonia Wales
Nieuws - 20 aug 2013

In het noorden van Wales ligt het 2170 km² grote, bergachtige Nationale Park Snowdonia, in het Welsh Eryri geheten. De hoogste berg van Wales is Snowdon.

Llydaw and Glaslyn in Wales.
Nieuws - 11 jun 2013

In het Snowdonia National Park in Wales hebben twee bergbeklimmers op zaterdag 8 juni 2013 het hondje Sutty gevonden.

Foto Zip World Snowdonia
Nieuws - 11 mrt 2013

Deze week gaat in Wales de langste zipline-attractie van het noordelijk halfrond open: Zip World Snowdonia.

bergreddingsteam van Snowdonia
Nieuws - 13 dec 2010

Het bergreddingsteam van Aberglaslyn heeft een nieuw –tijdelijk- onderkomen gekregen, dankzij een plaatselijke aannemer.

Snowdonia
Nieuws - 5 dec 2010

Het herfst-winter nummer van het Snowdonia Society magazine is uit. Voor iedereen die geinteresseerd is in de achtergronden en nieuws uit het Nationaal Park Snowdonia. Je kan het tijdschrift  hier inzien, zie de bijlage bij dit bericht.

Nieuws - 18 aug 2010

Hoogspannings- en telefoonkabels worden de komende jaren ondergronds gelegd in Nationaal Park Snowdonia. De kabels zijn onmisbaar, maar ontsieren het landschap en leidden de aandacht af van de schitterende omgeving. Bezoekers van het nationale park komen hier immers voor de rust, de natuur en om er even helemaal uit te zijn.

Nieuws - 11 aug 2010

In de Berwyn Mountains in Noord Wales is 36 jaar geleden een UFO gezien, althans dat beweert een aantal bewoners uit de buurt. Op 23 januari 1974 zagen ze een vuurbal en lichten en hoorden een hard geluid. Er is een aardbeving gemeten met een kracht van 3,5 op de schaal van Richter. Een verklaring voor de gebeurtenissen is nooit gevonden.

wandelen mount snowdon
Reportage - 29 jul 2010

Mount Snowdon in Wales is het hoogste punt van Snowdonia National Park. De top van Mount Snowdon is via meerdere routes te bereiken. Dit zijn de mooiste 6.

Pagina's

Abonneren op Snowdonia